"Türk lirası bir aylık kazancını bir günde geri verdi"
Alan Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Yeliz Karabulut, bölgedeki kaos nedeniyle Türk lirasının sıkıntılı günler yaşadığını belirterek, "Jeopolitik risklerin tekrar gündeme gelmesi son 1 ay içinde dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi olan TL'nin bir aylık kazancını bir günde geri vermesine sebep oldu" dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Karabulut, Suruç'taki terör saldırısıyla birlikte Türkiye'nin bölgesindeki jeopolitik risklerin yeniden gündeme geldiğini söyledi.
Son 1 ay içinde dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi olan TL'nin bir aylık kazancını bir günde geri verdiğini dile getiren Karabulut, "Piyasalar tam İran ile P5+1 ülkelerinin anlaşmasının ardından Türkiye eksenli olumlu etkileri ölçüp tartmaya başlamışken jeopolitik risklerin sürdüğü akla geldi. Bu, önümüzdeki dönemde TL üzerinde zaten mevcut olan negatif görünümü destekleyebilir" ifadelerini kullandı.
İtalya'dan vatandaşlarına Türkiye uyarısı
Türkiye'nin savaşların sürdüğü Orta Doğu coğrafyasındaki fırsatları elinde olmayan sebeplerden yeterince değerlendiremediğini anlatan Karabulut, bu gelişmelerin TL'de aşağı yönlü hareketlere neden olabileceğini söyledi.
Karabulut şöyle devam etti:
"Gelişmekte olan ülke para birimleri arasında TL'nin dolar karşısındaki kırılganlığı savaş bölgesine uzak olan ülke para birimlerinden daha fazladır. Her ne kadar ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışı ve iç piyasadaki siyasal belirsizlikler parite üzerinde daha etkili olacak gibi görülse de Orta Doğu'daki gerilimin sürmesi de Türkiye'nin ihracatında artışın önündeki önemli bir engeldir.
Ayrıca Türkiye'deki TL cinsinden varlıkların yüzde 60'tan fazla bir kısmına sahip olan yabancı yatırımcı da, Orta Doğu'daki savaş ortamının Türkiye'ye sıçrama riskini göze almayarak tasarruflarını daha güvenli limanlara yönlendirebilir. Dolar/TL paritesinde önümüzdeki dönemde Fed'in faiz artışı ve Türkiye'deki siyasi belirsizlikle birlikte jeopolitik riskler de yakından takip edilmeli."
"Jeopolitik stres gelişmeyi engelliyor"
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü de Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinden son dönemde alınan acı haberlerin tüm Türkiye'yi yasa boğduğunu belirterek, gelişmelerin ekonomiye etkilerini yorumladı.
ABD'nin en etkin 30 Türk kadını
Çözüm süreci sonrasında uzunca bir aranın ardından yaşanan gelişmelerin jeopolitik riskleri artırdığını belirten Süllü, "İşin ekonomik boyutu ele alındığında bölgedeki jeopolitik stres yatırımcıları caydırarak beşeri ekonomik gelişmeyi engelliyor. Bunun cari açık üzerinde olumsuz etki yapabileceğini, yüksek faiz maliyetinin büyüme hızına etki edebileceğini ve ekonominin ayağına zincir olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Savunma sanayisine aktarılan bütçenin yatırıma kanalize edilmesi halinde önemli bir katma değer artışı yaşanacağını ifade eden Süllü, şöyle konuştu:
"Barış sürecinin olumsuz etkilenmesi ya da bölgeye yönelik jeopolitik risklerin artması aynı zamanda ülke kredi notunu da olumsuz etkileyebilir. Türkiye ekonomisinin geleceği bölgedeki barışa bağlı. Daha öncesinde kredi derecelendirme kuruluşları barış sürecinin ülkenin kredi notunu olumlu etkileyebileceğini dile getirmişlerdi. Şimdi ise tersi bir duruma doğru ilerliyoruz.
Suruç'ta yaşanan gelişmeler sonrası finansal piyasalar olumsuz tepkisini yansıttı. Borsa İstanbul olay günü seansı yüzde 2'ye yakın kayıpla tamamlarken, Dolar/TL paritesinde ise TL bir günde yüzde 2 civarı değer kaybederek 2,65 seviyesinden 2,70 seviyesine kadar yükseldi."
"TL ve diğer para birimlerini sıkıntılı günler bekliyor olabilir"
"Bölgede güvenliğin sağlanması ve çözüm sürecinin sağlıklı ilerlemesi için tansiyonun en kısa sürede normal seyrine koyulmasını umut ediyoruz" diyen Süllü, şu tehlikelere dikkati çekti:
"Aksi takdirde bu tür gelişmelerin sürekli olması finansal piyasalar açısından kısa ve orta vadeli periyotta olumsuz etkilenecektir. Bölgeler arası gelişmişlik farklarının giderilmesi açısından barış süreci oldukça yüksek önem taşıyor. Sürecin sekteye uğraması ise büyümeyi olumsuz etkileyeceği gerekçesiyle Türk varlıklarının cazibesinin azalmasına sebep olabilir.
Mevcut olayların yanı sıra eylül ayının gelmesi sonrası dış piyasada ABD tarafında beklenen faiz artırımı gelişmeleriyle birlikte dolar karşısında TL ve diğer para birimlerini sıkıntılı günler bekliyor olabilir. Kısa vade içerisinde 2,70-2,75 TL olarak düşündüğümüz kur seviyesinde, 4 ay veya üstü orta vadede ise 2,80-2,85 aralığı bekleniyor."