hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı

    Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı
    expand
    KAYNAKAA

    Türk-İş'in araştırmasına göre, nisan ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 387, yoksulluk sınırı 4 bin 518 lira oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türk-İş tarafından her ay yaptırılan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının nisan ayı sonuçları açıklandı.

    Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) bin 386 lira 97 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 4 bin 517 lira 83 kuruş oldu.

    Mart ayında bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise bin 726 lira 55 kuruş olarak hesaplandı. Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,94 azaldı.

    Gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış yüzde 4,01 olurken, yıllık ortalama artış ise yüzde 12,22 olarak hesaplandı.
    Reel kesim güveni yükseldi
    Kıyma ve kuşbaşı fiyatı değişmedi



    Araştırma sonuçlarına göre, süt, yoğurt, peynir grubunda süt fiyatları ortalamada biraz gerilerken, yoğurt fiyatı değişmedi, peynir fiyatı ise arttı.

    Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı aynı kalırken, tavuk fiyatı artış gösterdi.

    Mevsim sona ererken "buzhane balığı" tezgahta boy gösterdi, ortalamada balık fiyatı geriledi. Yumurta fiyatındaki gerileme bu ay da devam etti ve toplam harcama tutarına olumlu yansıdı. Bazı sakatat (ciğer) ürününde artış tespit edilirken, diğerlerinin fiyatı aynı kaldı.

    Bakliyat ürünleri fiyatları genel olarak değişmedi. Yaş sebze-meyve fiyatları mevsim koşullarına da bağlı olarak gerilemeye devam etti ve bu gelişme mutfak harcamasına olumlu yansıdı.

    Pazarda meyve sebze çeşitliliği artarken, geçen ay 3,78 lira olarak hesaplanan ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 3,53 liraya geriledi. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise bu ay artış göstererek 3 liradan 3,59 liraya yükseldi.

    Bu ay ortalama yaş sebze-meyve kilogram fiyatı gerileyerek, mutfak harcamasını önemli ölçüde azalttı ve toplam gıda harcamasındaki gerilemenin de temel nedenini oluşturdu.

    Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta ekmek fiyatı değişmedi, ancak aynı grupta yer alan pirinç fiyatında gerileme görüldü. Geçen ay fiyatı artan bulgur bu ay eski fiyatına dönüş yaparken, diğerlerinin ise fiyatı değişmedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow