Turist sayısında 17 yılın en büyük düşüşü!
Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.07 azalışla 1.75 milyon olarak gerçekleşti ve 1999 yılının Mayıs ayından bu yana en büyük düşüşü kaydetti.
İstanbul ve Ankara başta olmak üzere yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırılarının yarattığı güvenlik kaygıları ve Rusya ile Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle yabancı ziyaretçi sayısı Nisan'da yüzde 28.07, ilk 4 ayda yüzde 16.52 geriledi.
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 1999 yılı Şubat ayında yakalanmasının ardından PKK'nın ülke içindeki eylemlerinin artması nedeniyle 1999'da Nisan ve Mayıs aylarında yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 30'un üzerinde düşüş göstermişti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, yılın ilk dört ayında ise Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 16.52 azalışla 5.82 milyon kişi oldu.
Düşüşte Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısındaki azalmanın yanı sıra IŞİD ve PPK'nın canlı bomba saldırılarının iç güvenlik riskini de artırması da belirleyici. Yabancı ziyaretçilerde en yüksek düşüşlerin güvenlik sorunlarına daha hassas olan kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden gelen turist sayılarında görülüyor bu nedenle bu yıl turizm gelirlerine de negatif yansımanın büyük olması bekleniyor.
Vatandaş 1,6 milyar dolarlık döviz sattı
Rusya-Ukrayna krizi sonrası batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı ambargolar nedeniyle Rus vatandaşlarının satın alma gücündeki sert gerileme ve bir Rus savaş uçağının geçen yıl Kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından, Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı Nisan ayında yüzde 79.28 düşüşle 31,050'ye geriledi.
Verilere göre Rusya'dan gelen ziyaretçi sayısı yılın ilk 4 ayında yüzde 67.69 düşüşle 97,177'ye geriledi. 2014 yılının ilk 4 ayında Türkiye'yi ziyaret eden Rus vatandaş sayısı 423,634 2015'te ise 300,719 idi.
Türkiye sahil turizmi ile ön plana çıktığı için turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 70'ini Mayıs-Ekim ayları arasındaki yaz döneminde sağlıyor. Bu nedenle sektör yetkilileri sektörde henüz gerçek etkinin yeni yeni hissedilmeye başladığını belirtiyorlar.
Ancak yaz sezonu için Türkiye'ye turist gönderen Avrupalı büyük operatörler yaz ayları için rezervasyonlarda yüzde 40'a ulaşan düşüşlere dikkat çekiyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, yabancı ziyaretçi sayısı ise 2015'te yüzde 1.61 azalarak 36.24 milyona geriledi.
Hem güvenlik endişesi hem de Rusya sorunu nedeniyle milyonlarca turistin bu yaz Türkiye yerine başka ülkelere yönelmesine ve ekonomiye milyarlarca dolara mal olacak.
Reuters'de Mart ayında yayımlanan bir analizde de belirtildiği üzere analistler turizm gelirlerinde bu yıl en az 5 milyar dolarlık düşüş bekliyorlar.
Gelirlerdeki düşüş ve azalan turist sayısı ilişkili sektörler de düşünüldüğünde ekonomik büyümeyi 0.5 puandan fazla aşağı çekecek, cari açığın GSYH'ye oranını ise neredeyse aynı oranda yukarı çekecek, yaz sezonda işsizliği artıracak önemli makro sonuçları olacak.
Öte yandan Reuters'da dün yayımlanan bir başka haber de ise Türkiye Otelciler Birliği (TÜRBO) Başkanı Timur Bayındır; sektörün Mayıs ayı performansının ardından, turizmde bu yıl çift haneli daralma yaşanmasının kesinleştiğini söyledi.
TÜROB verilerine göre, Nisan ayında Türkiye genelinde otellerin doluluk oranları geçen yıl aynı dönemdeki yüzde 66.9 seviyesinden yüzde 52.2'ye geriledi.
Aynı dönemde İstanbul'daki otellerin doluluk oranları ise yüzde 74 seviyesinden yüzde 50.3'e düştü. Bu düşüş, son 10 yılın en sert düşüşü oldu.