hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TOKİ indiriminden 33 bin kişi yararlandı

    TOKİ indiriminden 33 bin kişi yararlandı
    expand

    TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, peşin ödeme indiriminden 33 bin kişinin yararlandığını belirterek, "1,5 milyar liralık bedelin 750 milyonu kredi kullanılmadan ödendi" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, Anadolu Ajansının (AA) 100. Yıl Vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nden canlı olarak yayınlanan AA Finans Masası'nın konuğu oldu.

    TOKİ'nin kurulduğu günden bu yana kuruluş amacının "konuta erişmekte zorlanan vatandaşları toplu konuta eriştirmek" olduğunu dile getiren Turan, 2002 yılından 2014 yılına kadar geçen zamanda 655 bin konut yapıldığını belirtti.

    TOKİ konutlarının Türkiye'nin en sağlam binaları kategorisinde yer aldığını ifade eden Turan, "TOKİ, güçlü bir kuruluştur ama bundan sonra Türkiye adına kalitede referans bir kuruluş olarak adı anılacaktır" dedi.

    Şehit ailelerine verilen evler

    Turan, şehit ailelerine verilen evlerin geri istendiğine yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine, Bursa'da 2001 yılında dönemin bakanı tarafından 20 şehit yakını ve gaziye daire verildiğini, bunun karşılığında bu kişilere hiçbir evrak ve belge verilmediğini anlattı.

    Mehmet Şimşek: "Maaşı benden fazla"

    Bu sorunun giderilmesi ve bu evlerin tapularının söz konusu kişilere verilmesi için idarenin 3-4 yıldır uğraştığını vurgulayan Turan, konuyu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na arz ettiklerini anlattı.

    Turan, şunları kaydetti:

    "20 bin lira bedelle şehit yakını ve gazilerimize tapularını almalarını öngördük. Bunun ödemesi ise şöyle; 20 bin liranın yüzde 10'u ödenecek. Bu yüzde 10'u da valiliğimiz yatırdı. Geri kalan 18 bin lira bedeli de 240 ay vade ile faizsiz yani ayda 60 küsur lira ödemeyle tapu sahibi olacaklar.

    20 tane şehit yakını ve gazimiz var. Bunların tamamı tapularını almak için müracaat etti. Ben cumartesi günü kendileriyle görüştüm hepsi bize de bu kararı alanlara da dua ediyor. 'Biz yıllardır bu konuyu bekliyoruz. Bu daireler bize verilmişti ancak tapumuz yoktu.

    Bu sorunu çözdünüz, biz de çoluk çocuğumuza rahat bir gelecek verebileceğiz' derken, o binada hiç yaşamamış şehit yakınının çıkıp böyle konuşması çok önemli. Bu şehit yakınımız da inşallah bize dua eder."

    "4-5 haftada yastık altından 750 milyon lira çıktı"

    Turan, geri ödemeye başlamış ve 2 yılını doldurmuş vatandaşlara yüzde 20 indirim kampanyaları düzenlediklerini bildirdi.

    İndirimde TOKİ ve Türkiye ekonomisi açısından çok önemli verilere ulaşıldığını vurgulayan Turan, şunları kaydetti:

    Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan 3 yeni sefer

    "Bir önceki kampanyada 12 bin kişi bu kampanyadan yararlanmışken, bizim yaptığımız son kampanyadan 33 bin vatandaşımız parasını direkt gelip ödeyerek yüzde 20 indirimle borçlarını kapatıp tapularını almaya hak kazandı. Türkiye ekonomisi açısından bana göre daha önemli bir veri ise bu yaklaşık 1,5 milyar liralık bir bedel.

    Bu paranın yaklaşık yüzde 50'si yani 750-760 milyon lirası kredi kullanılmadan vatandaşın yastık altı parası diye tabir edilen paradan getirilip ödendi. 4-5 hafta içinde bu para yastık altından çıkarılarak yatırıldı. Bu da bence ülke ekonomisi açısından değerlendirilmesi gereken bir veridir. Bunu yılda 1 kez yapmaya çalışıyoruz. Bunu vatandaşlarımızı zaman zaman rahatlatacak çözümler üretmek açısından yapıyoruz."

    TOKİ'nin segmentinde alt ve orta gelir grubunda bir balon değil talep patlaması olduğunu belirten Turan, Gaziantep Şehitkamil'de 1.154 konutu kuralı satışa koyarak talep topladıklarını, 1 hafta içinde yaklaşık 5 bin müracaat geldiğini ve 3 hafta sonunda ise 15 bine yakın talebin geleceğini öngördüklerini söyledi.

    İstanbul Kayaşehir'de 1.500 konutluk alt ve orta gelir gurubuna konut arzında bulunduklarını bildiren Turan, "Bu konutların 400'ü alt, bin 100'ü de orta gelir grubuydu. Bin 500 konuta toplam 77 bin 493 müracaat aldık ve bunları kurayla satmış olacağız. Sektörün bazı segmentlerinde yığılma olabilir. Onu da özel sektör kendisi ayarlar. Ama bizim üretim yaptığımız segmentte büyük bir talep var" diye konuştu.

    "Konut sektörü ihraç kalemi olarak düşünülebilir"

    Turan, "Sermaye Piyasası Kanunu ile önü açılan gayrimenkul sertifikası bizde neden çalışmıyor. Bu sistem çalışırsa yabancıların Türkiye'ye yatırımları ne kadar artar?" sorusu üzerine, "Gayrimenkul sektörü Türkiye için artık bir ihraç kalemi olarak da düşünülebilir. Mütekabiliyet yasasının genişletilmesiyle beraber satışlara baktığımızda, en son açıklanan rakamlara bakıldığında mart ayında geçen yılın mart ayına göre satışlarda yüzde 35'e yakın bir artış var. Bütün bu verilerin değerlendirilmesi gerekir" yanıtını verdi.

    Döviz kurunun konut fiyatlarına etkisi

    Dolardaki yükselişin konut fiyatlarına yansımasına ilişkin görüşlerini aktaran Turan, şunları söyledi:

    "Piyasadaki her bir hareketin, mutlaka üretimlerimize, maliyetlerimize yansıması olacaktır. Ama biz bu yıl 50 bin konutu aşmayı düşünüyoruz. Şu ana kadar 16- 17 bin konutun ihalesini yaptık. Bu şu demek; biz sektörde en büyük üretici konumundayız.

    Türkiye'de 13 yılda yapılan konutların yaklaşık yüzde 8'ini idare tek başına yaptı. Sektörden farklı bir pozisyonda durmuyoruz. Şu anda yılda 50 bin, 60 bin konut üreten idarenin başı olarak bir 'S.O.S' görmüyoruz.

    Piyasa kendini regüle edecek düzeydedir. Kısa süreli kur hareketleri çok etkili değil, nerede kalıcı olacağına bakmak lazım bunun. Şu anda buna göre oturup da kura göre yeni bir strateji tayin edelim noktasında değiliz. Kur, 2,70-2,75 seviyelerinde dengelenirse bunun  yüzde 2-3 mertebesinde konut fiyatlarına yansıması olacaktır."

    En iyi meditasyon ve yoga karikatürleri

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow