hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TMO hububat müdahale alım fiyatları açıklandı

    TMO hububat müdahale alım fiyatları açıklandı
    expand

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2015 yılı için 2 numaralı Anadolu kırmızı sert (AKS) ekmeklik buğdayın müdahale alım fiyatının ton başına 862 lira olarak belirlendiğini, bakanlıkça verilen ton başına 127 lira prim ve diğer desteklerle birlikte 989 liraya yükseldiğini bildirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Eker, Aile Çiftçiliği ve Toprak Bayramı çerçevesinde bakanlıkta düzenlenen törende 2015 dönemi hububat müdahale alım fiyat ve politikalarını açıkladı.

    Geçen yıl yaşanan olumsuz iklim koşullarına bağlı olarak Türkiye'nin buğday üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 14 azalışla 19 milyon ton, arpa üretiminin ise yüzde 20 azalışla 6,3 milyon ton olarak gerçekleştiğini belirten Eker, bu yıl iklim şartlarının hububat üretimi açısından uygun seyretmesi nedeniyle buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 18 artışla 22,5 milyon ton, arpa üretiminin ise yüzde 27 artışla 8 milyon ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

    En iyi 20 savaş karşıtı film

    Eker, "Buğday hasadı yüzde 9, arpa hasadı yüzde 16'ya ulaştı. Bu sene inşallah buğdayda ve hububatta Cumhuriyet tarihinin rekorunu bekliyoruz" dedi.

    Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bu güne kadar ekiliş durumu, bitki gelişimi, üretim durumu ve ürün maliyeti gibi konularda çalışmalar yürüterek alım politikalarını da şekillendirdiğini anlatan Eker, ürününü TMO fiyatları açıklanmadan önce hasat eden ve depo imkanı bulunmayan üretici, tüccar ve sanayiciye depolama imkanı sağlamak amacıyla, 22 Mayıs tarihinden itibaren taahhütnameli alımlara başlandığını ifade etti.

    Söz konusu tarihten günümüze kadar toplam 61 bin ton taahhütnameli alım gerçekleştirildiğine işaret eden Eker, "Yarın itibariyle de peşin ve emanet alımlara başlanacaktır" ifadelerini kullandı.

    Bu yıl TMO tarafından hububat alımlarında izlenecek politikalara değinen Eker, TMO'nın Türkiye genelinde 285 noktada alım faaliyeti göstereceğini, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacağını kaydetti.

    Ürünlerini taahhütname karşılığında TMO'ya teslim eden üreticilerin, yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebileceğine, emanete bırakabileceğine veya TMO'ya satabileceğine dikkati çeken Eker, ürünlerini taahhütname karşılığında TMO'ya teslim eden tüccar ve sanayicilerin ise yarından itibaren 10 gün içerisinde ürünlerini geri çekebileceğini veya emanete bırakabileceğini söyledi.

    2015 müdahale alım fiyatları

    Bakan Eker, 2015 yılı için 2 numaralı Anadolu kırmızı sert (AKS) ekmeklik buğday müdahale alım fiyatının ton başına 862 lira olarak belirlendiğini belirterek, "Protein oranı yüksek, süne oranı düşük olan buğdaylar yüzde 7'ye kadar ilave fiyat almaktadır. Diğer gruplardaki ürünlerin alım fiyatları TMO tarafından belirlenen pariteye göre hesap edilecektir" dedi.

    Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlık tarafından ton başına 50 lira prim ödemesi ile gübre, mazot, sertifikalı tohumluk ve toprak analizi gibi destek ödemelerinin yapılacağını ifade eden Eker, Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday için belirlenmiş olan ton başına 862 lira müdahale alım fiyatının, Bakanlıkça verilen ton başına 127 lira prim ve diğer desteklerle birlikte ton başına 989 liraya yükseldiğini kaydetti.

    Eker, "Açıklanan bu fiyatla üretici maliyete göre yüzde 48 oranında, ton başına 310 lira kar elde etmiş olacaktır" görüşüne yer verdi. Pariteye göre makarnalık buğday fiyatının ton başına 976 lira, prim ve desteklerle birlikte ton başına bin 103 lira, arpa fiyatının ise ton başına 645 lira, prim ve desteklerle birlikte ton başına 772 lira olduğunu bildiren Eker, TMO Anadolu kırmızı sert buğdayın kasım ayı satış fiyatının da minimum ton başına 960 lira olarak belirlendiğini söyledi.

    Eker, TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerin, alım noktalarında herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için, ÇKS bilgilerini güncellemeleri, randevularını mutlaka almaları, ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri gerektiğini ifade etti.

    Buğday kalitesinde artış sağlandı

    Eker, ürünlerin, bu yıl da fiziksel analizlerin yanında kimyasal analiz değerlerine göre fiyatlandırılacağını ve kalitesine göre sınıflandırılarak depolanacağını kaydetti.

    "Kaliteli Üret, Daha Fazla Kazanç Elde Et" sloganıyla 2011 yılında başlatılan proteine dayalı alım sistemi ile ürünlerin kalitesinde artış sağlandığına işaret eden Eker, bu üretimi daha da teşvik etmek amacıyla kaliteli ürüne yüzde 3'e kadar verilen ilave fiyatın, bu yıl yüzde 7'ye çıkarıldığını belirtti.

    Eker, "Böylece kaliteli üretim yapan üreticimiz önceki yıllara göre daha fazla kazanç elde edecek, diğer yandan ülkemizin kaliteli buğday ihtiyacı da karşılanmış olacaktır" dedi.

    TMO'nun üreticilerin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla son üç yıldır uyguladığı randevulu alım sistemine bu yıl da devam edeceğini anlatan Eker, randevuların, internet üzerinden "www.tmo.gov.tr" veya "randevu.tmo.gov.tr" adreslerinden veya TMO şube müdürlükleri ile ajans amirliklerinden alınabileceğini söyledi.

    TMO'nun altyapısı uygun olan borsalarda alım yapacağına işaret eden Eker, borsalarda alım yapan iş yerlerinde üreticilerin, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabileceğini ifade etti.

    Eker, pazar günleri hariç haftanın 6 günü alım yapılacağını, emanet alımların geçici alım merkezleri hariç tüm iş yerlerinde yapılacağını kaydetti.

    Stoklardaki ürün, 2 Kasımdan itibaren TMO'ya satılabilecek

    Eker, TMO'nun bu yıl Polatlı ve Ahiboz'da alımlarını lisanslı depolar üzerinden yapacağını belirterek, şöyle devam etti:

    "Üreticiler, ürünlerini bu lisanslı depolara bırakmak suretiyle alacakları elektronik ürün senetlerini, bugün açıklanan fiyatlar üzerinden 2016 yılı Nisan ayı sonuna kadar TMO'ya satabileceklerdir. Ürününü lisanslı depolara bırakan üreticiler, elektronik ürün senedi vasıtasıyla lisanslı depoculuk şirketinin anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecekler.

    Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler ise makbuz senedini kullanarak TMO'dan yüzde 30 avans alabilecek. TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecekler. Ürününü lisanslı depolara bırakan tüccar ve sanayiciler, elektronik ürün senedini kullanarak lisanslı depoculuk şirketinin anlaşmalı olduğu bankalardan, TMO depolarına emanete bırakan tüccar ve sanayiciler ise makbuz senedini kullanarak TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabilecekler.

    Makbuz senedine dayalı kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO'ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin yüzde 25'i TMO tarafından karşılanacak."

    Tüccarların, üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü, 2 Kasım 2015 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceğini bildiren Eker, ürün bedeli ödemelerinin ürünün teslim edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacağını kaydetti.

    Eker, "Üretici banka kartı ile ürün getiren üreticilere erken ödeme yapılacak olup, ürününü anlaşmalı bankalardan alınan ürün kartı ile teslim eden üreticilere, 15 gün içerisinde ödeme yapılacaktır" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow