Rusya ambargosunun faturası 407,5 milyon dolara ulaştı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Rusya'nın tarım ve gıdada Türkiye'ye uyguladığı ambargonun faturasının Ağustos sonu itibarıyla 407.5 milyon dolara ulaştığını; iki ülke ilişkilerinde gözlenen düzelmeyle birlikte ambargonun da bir an önce kaldırılması gerektiğini söyledi.
TZOB'dan yapılan açıklamada, Rusya'nın yaşanan uçak krizinin ardından 1 Ocak 2016’da başlattığı ambargo nedeniyle Türkiye'nin tarım ve gıda alanında önemli bir ekonomik kayba uğradığını belirten Bayraktar, "Rusya ile düzelen ilişkilere rağmen, gıda ve tarımda ambargonun halen sürmesinin faturası Ağustos ayı sonu itibarıyla 407.5 milyon dolara ulaştı" dedi.
Geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye tarafından bir Rus savaş uçağının düşürülmesi üzerine iki ülke ilişkileri gergin bir döneme girmiş; Rusya bazı ürünlerin Türkiye'den ithalatına ve Türkiye'ye yönelik charter uçuşlarına yasak getirmişti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ağustos ayında St. Petersburg'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ilişkiler normalleşme yoluna girmiş ve Rusya charter uçuş yasağını kaldırmıştı.
İthalat yasağı henüz kalkmadı...
Rusya ile yapılan görüşmeler olumlu geçse de, gıda ve tarım ürünlerinde henüz ithalat yasağının kalkmadığına işaret eden Bayraktar, "Son gelişmelerin ardından ambargonun bir an önce kaldırılması, Rusya ile sürecin normal seyrine dönmesi hem Türkiye’nin hem de Rusya’nın yüksek çıkarları için elzemdir. Ocak-Ağustos dönemini zararla kapatan üreticilerimiz, büyük bir ümitle Rusya’ya ambargosunun kalkmasını beklemektedir" dedi.
Bayraktar'ın açıklamasına göre, Rusya’nın 1 Ocak 2016’dan itibaren domates, salatalık, kuru soğan, kırmızı lahana, brokoli, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, tavuk ve hindi eti, tuz ve karanfil ithalatını yasaklaması; ürünlerin kalitesi ve karantina şartlarına bağlı olarak biber, nar, patlıcan, marul, kıvırcık, kabak ve balkabağı ithalatını geçici olarak durdurmasıyla birlikte Ocak-Ağustos döneminde Rusya’ya tarım ürünü ihracatı sert geriledi.
Söz konusu dönemde Türkiye'nin Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatı miktar bazında yüzde 81.5 düşüşle 132,224 tona, değer bazında da yüzde 79.7 düşüşle 103.8 milyon dolara geriledi.