Pazarlamanın 400 usta ismi CMO Summit 2018’de buluştu
CMO Summit 2018’de pazarlamanın usta isimleri, CMO’ların değişen rollerini, pazarlama, finans ve marka ekseninde değer yönetim karmasını, pazarlamada davranış mimarlığı, dijital dönüşüm ve marketing 5.0 başlıklarını masaya yatırdı.
Pazarlamanın 400 uzman isminin katıldığı etkinlikte, artık tamamen dijitalleşilmiş olan geleceğe, büyük veri ve inovasyonun yön vereceği konuşuldu. Konuşmacılar tarafından ortalama olanın gelecekte hayatta kalamayacağının sık sık dile getirildiği CMO Summit 2018’de, En Etkin 50 CMO’ya ödülleri verildi.
Görev alanları, sadece ülkemizde değil dünyadaki sosyo-ekonomik trendler, dijitalleşme, büyük veri, inovasyon gibi kavramlar nedeni ile son yıllarda hızlı bir değişim gösteren pazarlama yöneticileri CMO Summit 2018’de bir araya geldi ve pazarlamanın geleceğini konuştu. Zirveye katılan pazarlamanın 400 ismi, ortalama işler yapanların, ortalamaya hitap etmeye çalışanların, dijitalleşmeyi içselleştirmeyenlerin, büyük veri ve inovasyonu kurum kültürünün her santimetrekaresine yediremeyenlerin ayakta kalamayacağı konusunda hemfikir.
Müşterinin hareketlerini izlemek ve bir sonrakini öngörerek yeni pazarlama stratejileri kurgulamak, yeni nesil medyaya ayak uydurmak, ürünleri doğru hikayelerle anlatmak, teknolojiyi yakından takip etmek, veri analitiğini doğru yapmak... CMO Summit 2018’de bunların pazarlamanın geleceğinin alfabesi olacağına dikkat çeken konuşmacılar, aynı noktaya işaret ettiler: Pazarlamada tarih kesinlikle tekerrür etmeyecek.
Cem Boyner: “Bilgi değil, ilgi çağı”
Zirve’de, açılışı “Alla Turca İnovasyon” başlıklı konuşmasıyla yapan Boyner Grup CEO’su Cem Boyner, "İnovasyon özgür düşünebilen, birey olmayı hedefleyen, sürüden ayrı durmaktan korkmayan kişi ve ekiplerden çıkıyor. Farklılık ve birey olma kültürünü iş hayatına eklemeden inovasyon olmuyor" dedi.
Cem Boyner sözlerine şöyle devam etti: "Bugün bilgi çağında değil ilgi çağındayız. Bilgi artık tonla. Bu devrin insanı sürekli olarak elindeki cihazları kontrol etmesiyle tanınan, dikkat süresi iyice kısalmış insan türü. Bu iletişimimizi de kısıtlıyor. Yorum yapmak yerine insanlar iletişim kurarken de “like” veriyor. Günümüzde insanlarla konuşmak için televizyon, laptop ve telefon ekranlarının arasına müsaade isteyerek giriyorsun. Öyle yapmazsan tepki “Ha! Ne dedin?” oluyor. Müşteri “Bilgime sahip olabilirsin, ama ilgimi hak etmen lazım” diyor. “Bedenime sahip olabilirsin ama ruhuma asla” gibi bir şey. Mesele bilgiyi ilgiye çevirebilmekte. Google, Amazon, Apple otomotiv işine girdi. Şoförsüz vasıta yaratmaya çalışıyorlar. Neden? Onlar otomobille ilgilenmiyor aslında. Onlar bizim o vasıtaları almamızla değil, içinde geçireceğimiz günlük ortalama 90 dakikanın peşinde. Kendi sistemleri üzerinden müzik, kendi sistemleri üzerinden navigasyon vs. yepyeni çok özel hizmetler. Amaç tüketici ile baş başa kalmak.”
Ödül alanların yüzde 60’ı yerli markalarda
Zirve’de ayrıca CMO fonksiyonunun yükselen değerine dikkat çekmek amacıyla Fortune Türkiye ve DataExpert iş birliğinde yapılan araştırma ile belirlenen “En Etkin 50 CMO”ya ödülleri verildi. Türkiye’nin pazarlama alanındaki önemli karar alıcılarının söz aldığı CMO Summit 2018’e Türkiye'nin önde gelen firmalarının üst düzey yöneticileri ve CMO'ları, pazarlama alanında çalışan orta ve üst düzey yöneticiler, pazarlama alanındaki ürün/hizmet sağlayıcı firmaların üst düzey yöneticileri, pazarlama ve yönetim uzmanları, sektör duayenleri ve alanın uzmanı basın mensupları katıldı.
Arçelik, Turkcell, Petrol Ofisi, Migros, Mavi, Nestlé, Anadolu Sigorta, Koçtaş, Procter & Gamble gibi ulusal ve uluslararası şirketlerden En Etkin 50 CMO’ya ödülleri verildi. CMO Summit 2018’de ödül alanların yüzde 60’ı yerli markalardan oluştu.
Ayrıca pazarlamanın duayen isimleri Yönetim Perspektifinden CMO’nun Rolü, Değer Yönetim Karması: Pazarlama & Finans & Marka, Pazarlamada Davranış Mimarlığı, Dijital Dönüşüm ve Marketing 5.0 başlıklarını masaya yatırdı.