Merkez faiz kararını verdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 25 baz puan indirirken, politika faizi ve koridorun alt bandı olan gecelik borç alma faizini sabit tuttu. MB böylece politika faizini halen yüzde 7.5, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini ise yüzde 10.75'ten yüzde 10.50'ye çekti.
PPK açıklamasında, yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlendiği, Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmasının da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azalttığı belirtilerek, "Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" denildi.
PPK'nın faiz kararına ilişkin açıkladığı metin şöyle:
Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:
a) Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 10.75'ten yüzde 10.50'ye indirilmiş, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7.25 düzeyinde sabit tutulmuş,
b) Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutulmuş,
c) Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulmuş, borç verme faiz oranı yüzde 12.25'ten yüzde 12'ye indirilmiştir.
Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi güçlenerek sürmektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.
Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlenmiştir. Ayrıca, Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltmıştır. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.
Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.
Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.
Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.
Piyasaların ilk tepkisi
TCMB kararı öncesi 2.8845 seviyesinde işlem gören dolar/TL karar sonrası ilk tepki olarak 2.8945'e kadar yükseldi. Daha sonra kademeli olarak yönünü aşağı çeviren dolar/TL 2.88'in de altını test etti. Kur TSİ 1418'de 2.8815/2.8825 seviyesinden işlem gördü.
Bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Her ne kadar tüm kısa vadeli faizlerin sabit tutulması ana beklenti olsa da 25 baz puanlık üst bant indirimi piyasa açısından sürpriz değildi. Daha büyük bir indirim gelseydi belki olumsuz bir tepkiden bahsedebilirdik ancak 25 baz puan piyasayı şaşırtmadı. Kurdaki ilk tepki de ardından yaşanan tekrar geri geliş de bu anlamda normal" dedi.
Piyasalar değişiklik beklemiyordu
Reuters anketine katılan 26 kurumun 19'u faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını, 7 kurum ise üst bantta 25 ile 50 baz puan aralığında indirim yapılacağını tahmin ediyordu.
Yiğit Bulut: "Faiz mutlaka ve mutlaka aşağı gelmeli"
Katılımcıların tamamı faiz koridorunun alt bandının sabit tutulacağını, 1 katılımcı ise politika faizinde artış yapılacağını tahmin ediyordu.
Bankacılar bu sabah üst bantta 25 baz puan üzerinde bir indirimin ya da beklenmedik bir faiz artışının piyasada sert hareketlere neden olabileceğini, faizlerin sabit tutulması ya da üst bantta sınırlı bir indirimin ise piyasada sert bir etki yaratmayacağını belirtmişlerdi.
Başçı'nın son faiz kararı olabilir
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın görev süresi 19 Nisan'da dolacak ve yeniden atanmaması halinde Mart ayı toplantısı Başçı başkanlığındaki son PPK toplantısı olacak. TCMB'nin bir sonraki toplantısı 20 Nisan günü gerçekleşecek.
Merkez Bankası'na yeni başkan: Murat Talayhan
Bu arada Erdem Başçı'nın yerine Londra'da yaklaşık 10 yıldır yatırım bankacılığı yapan Murat Talayhan'ın atanacağı iddia edildi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM: Yeni Elektrik Faturalarında Sistem Nasıl Olacak, Nasıl Hesaplanacak?