Merkez Bankası'ndan kritik adım
Merkez Bankası (TCMB) TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirirken, rezerv opsiyonu katsayılarını bazı dilimlerde 0.1 puan artırdı.
Merkez Bankası (TCMB) TL cinsi zorunlu karşılıklar ve bazı dilimlerde rezerv opsiyon katsayılarında değişikliğe giderken, piyasaya ek likiditenin yanı sıra yıllık kârına bir miktar katkı sağlayacağı bankalara kredi faizlerini düşürme konusunda da destek sağlaması bekleniyor.
TCMB TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirirken, rezerv opsiyonu mekanizması kapsamında döviz imkânının ikinci, üçüncü ve dördüncü dilimleri ile altın imkânının ilk iki diliminde katsayıları 0.1 puan artırdı.
TCMB rezerv opsiyonu kullanımlarının aynı seviyede kalması halinde söz konusu değişiklikler ile finansal sisteme yaklaşık 1.1 milyar TL ve 600 milyon dolar ilave likidite sağlanmış olacağını bildirdi.
Aras Kargo Austria Post ile ortaklığını bitirmek istiyor
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "Bu adımların bankaların yıllık kârına yüzde 0.5 katkı sağlayacağını hesaplıyoruz. Diğer taraftan bu karar bankalara kredi faizlerini düşürme konusunda da alan sağlayacaktır" dedi.
Altuğ, hükümetin gerçek bir parasal gevşeme/mevduat maliyetlerinde azalma olmadan kredi faizlerini indirmek için bankaların alanının sınırlı olduğunu, aynı zamanda kredi faizlerinin ana belirleyicisinin fonlama maliyeti olduğunu da bildiğini belirterek, "TCMB enflasyon dinamikleri ve Türkiye'nin artan risk primi nedeniyle faiz indirimi yapmamalı diye düşünüyoruz" dedi ve şöyle devam etti:
"Bu noktada bankaları kredi faizlerini düşürmeye ikna etmek için atılacak ilk adım zorunlu karşılık oranlarında indirim. Diğer taraftan mevduatlarda stopaj vergisinin düşürülmesi, kaynak kullanımını destekleme fonu, damga vergisi, bankacılık ve sigorta işlem vergisi gibi alanlarda düzenlemeye gidilebilir, kredilerde vadeler uzatılabilir ve kredi kartı taksit sayısı artırılabilir."
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bankalara konut kredisi ve sanayicilere uyguladıkları faizleri düşürme çağrısında bulunmuş, ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, bu çağrıyı büyük bankaların yöneticileri ile konuşup değerlendireceklerini söylemişti.
Akben ayrıca, sektörün kredi kartı taksit sayısının artırılması ve tüketici kredilerindeki vade süresinin uzaması beklentisine ilişkin olarak, bu konuyu Merkez Bankası ile birlikte çalışacaklarını ve ardından hükümetin gündemine getireceklerini ifade etmişti.
Finansbank Ekonomisti Gökçe Çelik de, "Bankacılık sektörünün kredi faizlerini düşürmesi için fonlama maliyetini düşürmesi lazım. Zorunlu karşılık ve ROK değişiklikleri bu maliyetin düşmesine katkı yapıyor. Bankalar da bu düşüşü kredi faizlerine yansıtabilir" dedi ve şöyle devam etti:
"Kurdan arındırılmış toplam krediler bu yılın ilk yedi ayında yaklaşık yüzde 6 artarken bu oran 2010-2015 yıllarının aynı döneminde ortalama yüzde 12.5 civarındaydı. Tüketici kredilerindeki mevcut seyir ise daha yavaş. Dolayısıyla atılan bu adımlar bankacılık sektörünü fonlama maliyetinde rahatlatacak ve kredi büyümesini canlandıracak."
Bankacılık hisseleri TCMB'nin açıklaması sonrası kazanımlarını artırdı. Bankacılık endeks açıklama sonrası kazanımlarını yüzde 1.7'ye kadar yükselttikten sonra saat 1713 itibariyle yüzde 1.4 artıda bulunuyor.