Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi

TL'nin dolar karşısında sert değer kaybı dezenflasyon süreci üzerinde risk oluşturarak faiz artırımına zemin hazırlamasına karşın, yaklaşan seçimler öncesi, siyasilerin büyümeyi hızlandırma baskısının arttığı bir dönemde TCMB kısa vadeli faizleri sabit tuttu.
TCMB'nin beklentilere paralel olarak kısa vadeli faiz oranlarının tamamını sabit tuttuğu Para Politikası Kurulu (PPK) metninde, önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağını belirtti.
PPK, bir hafta vadeli repo ihalesi faiz oranını yüzde 7.5'te, marjinal fonlama oranını yüzde 10.75'te, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını yüzde 10.25'te, gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 7.25'te sabit tuttu.
Öte yandan Merkez Bankası dolaylı olarak TL'yi desteklemek için bankaların kendilerinden alabilecekleri bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarını indirirken, TL cinsi zorunlu karşılıklara ödenen faiz oranında 50 baz puan artırıma gitti.
Piyasada ilk tepki olarak dolar/TL 2.6850'den 2.71'in üzerine çıkarken; gösterge iki yıllık bileşik faiz yaklaşık altı ay sonra ilk kez çift haneye çıktı. Bankacılar, TCMB'nin metninde TL'yi desteklemek için faiz artırılmasa bile önümüzdeki dönemde yapılabileceklere ilişkin net bir ifade yer almaması ve mevcut adımların etkisinin sınırlı olmasının TL'yi satış baskısı altında bıraktığına dikkat çektiler.
Garanti Yatırım Stratejisti Tufan Cömert, "TCMB'nin faiz kararı sonrasında yaptığı açıklamada herhangi bir sıkılaştırmaya gitme işareti vermemesi TL'yi olumsuz etkiledi. Açıklanan diğer önlemler ise piyasa açısından TL'yi etkileme potansiyeline sahip değiller" dedi.
Enflasyon
Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağı belirtilen PPK metninde, "Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir" denildi.
Uygulanan temkinli para ve maliye politikaları ile alınan makroihtiyati önlemlerin enflasyonu, özellikle enerji ve gıda dışı (çekirdek) enflasyon göstergelerini olumlu yönde etkilemekte olduğuna dikkat çekilen TCMB açıklamasında, "Öte yandan küresel piyasalardaki belirsizlikler ve gıda fiyatlarındaki artışlar para politikasındaki temkinli yaklaşımın sürdürülmesini gerektirmektedir" görüşüne yer verildi.
Siyasilerin faiz indirimi konusundaki isteği halen devam etse de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Mart ayında TCMB Başkanı Erdem Başçı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile görüşmesi iç piyasa kaynaklı endişeleri kısmen de olsa azalttı. Bu tarihten sonra siyasilerin TCMB'ye dönük eleştirileri neredeyse sona erdi.
En iyi meditasyon ve yoga karikatürleri
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Osmanlı'dan beri sürdürülüyor! ZİMEM DEFTERİ GELENEĞİ! 9 defteri satın aldılar, 300 bin TL ödediler...
2025 Enflasyon Tahmini Açıklandı! TMCB Enflasyon Tahmini Ne Oldu? TÜİK Enflasyon Oranları
TOKİ ARSA SATIŞI BAŞVURULARI 2025: TOKİ Arsa Satışı Ne Zaman, Arsalar Ne Kadar? İşte Başvuru Şartları
NET ASGARİ ÜCRET 2025 NE KADAR? Asgari Ücrete Zam Mı Geliyor? Asgari Ücret Ara Zam Oranı Belli Oldu Mu? Bakan Işıkhan Açıkladı!
ELEKTRİK FATURALARINDA YENİ DÖNEM: Yeni Elektrik Faturalarında Sistem Nasıl Olacak, Nasıl Hesaplanacak?