hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mehmet Şimşek: "Maaşı benden fazla"

    Mehmet Şimşek: Maaşı benden fazla
    expand

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine tepki göstererek, "Sayın Kılıçdaroğlu, benim aldığım maaştan çok daha fazlasını alıyor. Çünkü muhtemelen bir de emekli. Türkiye'de 550 milletvekili var. Ana muhalefet partisi özlük haklarını, örneğin maaşı azaltacak bir düzenlemeyle gelsin, Maliye Bakanı olarak çoktan desteklerim ama böyle bir şey yapmıyor, yine istismar ediyor" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimşek, A Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

    Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik eleştirilerinin sorulması üzerine Şimşek, Kılıçdaroğlu'nun doğru şeyleri söylemediğini ifade etti.

    Devlette şu anda asgari ücretle çalışanın olmadığını, bu kişilerin özel sektörde bulunduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

    "Siz, ticari gerçeklerle bağdaşmayan, rekabet gücünü, işletmelerin maliyetlerini dikkate almadan devlet olarak bir tasarrufta bulunursanız, örneğin asgari ücreti yüzde 50 artırırsanız, bunu özel sektör ödeyeceği için muhtemelen şu olur; ya kayıtdışılık artar...

    Mehmet Şimşek CHP'ye 1 şartla oy verecek!

    Kılıçdaroğlu'ndan Mehmet Şimşek'e yanıt

    Bir işçiyi, emekçiyi kayıtdışı çalıştırmak topluma, o emekçiye yapılacak en büyük haksızlıktır. Çünkü kayıtdışılık, sosyal güvenliğin olmaması demek. İkincisi maliyetler çok fazla artarsa, belki işçi çıkarmak zorunda kalacak. Bu da yine çalışana yapılacak büyük bir haksızlıktır.

    Sayın Kılıçdaroğlu, 'Ben asgari ücreti yüzde 50 artıracağım, bu yüzde 50'lik artışı da Hazine bütçesinden karşılayacağım, işverene yük olmayacak. Bunun için de şu vergileri artıracağım veya şu diğer giderleri kısacağım" dese, belki kredibilitesi olurdu."

    "Kılıçdaroğlu benden fazla maaş alıyor"

    Kılıçdaroğlu'nun, kendisinin maaşına yönelik sözleri üzerine de Şimşek, maaş konusunu tartışmadığını, Kılıçdaroğlu'nun, kendisinden daha fazla maaş aldığını ifade etti.

    Kılıçdaroğlu'nun muhtemelen emekli olduğunu, kendisinin ise 8 yıldır milletvekilliği görevinde bulunduğunu ancak emekli olmadığını dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

    "Ama konumuz bu değil. Türkiye'de 550 milletvekili var. Ana muhalefet partisi özlük haklarını, örneğin maaşı azaltacak bir düzenlemeyle gelsin, Maliye Bakanı olarak çoktan desteklerim ama böyle bir şey yapmıyor, yine istismar ediyor.

    Konu milletvekilinin aldığı maaş değil. Bu tartışılabilir, ayrı konu. Konu şu; Bir seçimin arefesindeyiz. İçi boş vaatlerle milletin önüne çıktı.

    Aradan neredeyse bir 10 gün geçti ama hala hangi vergileri artıracağını, hangi harcamaları kısacağını anlatamıyor veya hangi özelleştirmeleri yapacağını, hangi gelirlerle bu vaatlerini finanse edeceğini anlatamadı. Onun yerine çıkıyor, polemik yapıyor."

    "Ortaya kaynak koyarlarsa, belki milletimiz onları kale alır"

    En kötü şeyin popülizm olduğunu, bunun bir hastalık olduğunu ve Türkiye'nin popülizmden çok çektiğini dile getiren Şimşek, "Şimdi ana muhalefet, 'Ben 1.500 yapacağım' diyor. Diğer muhalefet çıktı, '1.800 yapacağım' dedi. Bir başkası çıktı '2.000 yapacağım', bir diğeri de '5.000 yapacağım' dedi. Ortaya kaynak koyarlarsa, belki milletimiz onları kale alır" diye konuştu.

    İşte CHP'nin ekonomi vaatleri...

    Şimşek, 1990'lı yıllarda hükümetin emekli maaşlarına zam yaptığını, o dönemde SSK Genel Müdürü olan Kılıçdaroğlu'nun ise "Zammı kim yaptıysa, kaynağını bulsun" dediğini hatırlattı.

    Şimşek, "Biz de diyoruz ki bu vaatlerin içi boş. Bütçe açığını 10'a katlayacak vaatlerde bulunuyor" dedi.

    "Mücevherden yüzde 18 KDV, yüzde 20 de ÖTV alınıyor"

    Kılıçdaroğlu'nun elmas, mazot ve yatlardan alınan vergilerle ilgili ifadelerine de cevap veren Şimşek, bu sözlere hayret ettiğini söyledi.

    Şu anda bir kişinin mağazaya gidip, bir yüzük veya kıymetli taş içeren herhangi bir mücevher alması halinde, bu alışverişten yüzde 18 KDV ve yüzde 20 ÖTV alındığını anlatan Şimşek, "Üretim maksatlı toptan satışlarda ise bu yok. Niye yok? Türkiye'yi bir ihracat üssüne dönüştürmek için, bu sektörün gelişmesi ve üretim için. Dolayısıyla burada tamamen bir çarpıtma var. Milletin gözüne baka baka, çok iyi bildiği bir konuyu çıkıyor ve bu şekilde çarpıtıyor ve millete doğruyu söylemiyor" değerlendirmesinde bulundu.

    Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatlardaki vergi konusuna da değinerek, Türkiye'ye getirilen yatların çoğunun başka ülke bayraklı olduğunu bildirdi.

    Bunların vergilendirmenin ise neredeyse imkansız olduğunu dile getiren Şimşek, "Türk Bayrağı'na geçişi özendirmek için, bundan dolayı böyle bir düzenleme var, doğrudur ama çıksın desin ki dürüst bir şekilde ben, 'Şu ürünlere, şu hizmetlere şu vergileri artıracağım' desin. Mesela çıkıp dese ki 'Kıymetli taşların ÖTV'si yüzde 20, KDV'si yüzde 18. 'Ben bunu yüzde 120'ye çıkarıyorum, buradan şu kadar para kazanacağım ve bu parayla şu kadar milyar liralık vaadimi yerine getireceğim' desin, bunu demiyor. Çünkü yapamayacağını biliyor" ifadelerini kullandı.

    "Bunlar hesap dahi bilmiyorlar"

    Mazotun 1,5 liraya satılıp satılamayacağını da değerlendiren Şimşek, "Bunlar hesap dahi bilmiyorlar" dedi. Vergi hariç, bayi payı dahil olmak üzere mazotun rafineri çıkış fiyatının 1 lira 76 kuruş olduğuna işaret eden Şimşek, buna göre mazotun zararına satılması gerektiğini söyledi.

    Türkiye'de mazotu üreten, ithal edenin özel sektör olduğuna işaret eden Şimşek, "Bunları halka siz nasıl bedava veya vergisiz dağıtacaksınız?" diye sordu.

    Bakan Şimşek, şu anda mazot ve benzinden vergi alındığını hatta yüksek miktarda vergi alındığını belirterek, "Bu, doğru bir politikadır. Niye? Biz buradan topladığımız vergileri eğitime harcıyoruz, Türkiye'nin geleceğine. Sağlığa, sosyal güvenliğe, Ar-Ge'ye harcıyoruz. Şimdi bize söylesin, hangi harcamayı kısacak? Eğitimi mi kısacak, sağlığı mı kısacak, maaşları mı düşürecek, hayır. Yoksa çıkarsınız, seçim arefesinde vaatlerde bulunursunuz ama o vaatlerin içini doldurmanız lazım. Yoksa milletin gözünün içine baka baka yalan
    atamazsınız" şeklinde konuştu.

    Taşeron işçilerin durumu

    Taşeron işçilere yönelik yapılan çalışmaları da anlatan Şimşek, 800 bin taşeron işçiyi kadroya almak gibi bir planlarının bulunmadığını bildirdi.

    Çünkü bunun maliyetinin, aynı iş kolundaki işçinin aynı maaşı alması koşuluyla 25 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, buna karşın, konuyla ilgili bir kanun geçirdiklerini söyledi.

    Söz konusu kanunla taşeron işçilerinin özlük haklarının garanti altına alındığını anlatan Şimşek, geçen 1 yıl içinde taşeron işçilerin durumlarını iyileştirecek adımların atıldığını ifade etti.

    Şimşek, "Hizmet alımına konu olan alanlarda mevcut sistem devam edecek ama asli işi yapanları... Onun da kadroya geçirilmesinin önünü açtık. Onunla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çalışma yapılıyor" dedi.

    Nasreddin Hoca'nın fıkrası

    Son günlerde vaatlerin maliyetinin sorulması üzerine, CHP'nin sözcülerinin farklı farklı rakamlar açıklamaya başladığını dile getiren Şimşek, şöyle konuştu:

    "Kaynak açıklamıyorlar, şimdi biz bunları söyleyince sözcüleri birtakım şeyler söyledi. Dediler ki, 'Biz kayıtdışılığı azaltacağız, oradan gelen gelirle biz bunları finanse edeceğiz. Şimdi kayıtdışılığı siz 10 yılda 5 puan dahi azaltsanız ki gerçekçi yaklaşım budur. Siz, 'İlk 100 günde şu taahhütleri yerine getireceğiz' dediniz. O halde bütçe açığını patlatıyorsunuz.

    Bu, Nasreddin Hoca'nın bir fıkrasına benziyor. Borç istemiş birisinden, tabii vatandaş hocanın durumunu biliyor. Diyor ki, 'Hoca bunu nasıl ödeyeceksin?' Hoca da diyor ki 'Evin etrafında tel örgüler var, koyunlar oradan geçecek, yünleri tel örgüye takılacak, ben onları toplayacağım, satacağım.' Şimdi aynen böyle. Biz kaynağı sorgulayınca, Nasreddin Hoca fıkrasına benzer açıklamalarla geliyorlar."

    Tüm zamanların en iyi 25 aksiyon filmi

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow