İşte İstanbul'daki taksicilerin röntgeni
İstanbul'da ve Türkiye'nin her caddesinde görmeye alıştığımız, birçok kez imdadımıza yetişen taksiciler konusunda ilk kez kapsamlı bir araştırma yapıldı ve araştırmanın sonuçları bir kitapta toplandı.
Haberin Devamı
/

Aslında bir yüksek lisans tezi olan "Taksici ve Dürtüsellik" isimli konuyu kitaplaştıran Nigar Akyıldız, kitabında taksicilerin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatına dair pek çok veri bulunuyor.
/

İstanbul'da faal olarak çalışan 17 bin 395 taksiciyi kapsayan 391 kişilik örnekleme yaparak bir analiz grubu kuran Ayyyıldız, çalışmasını İstanbul’un 39 ilçesinden gececi, gündüzcü, hafta sonu ve dönüşümlü çalışan; plaka sahibi, kiracı ve şoförlerle yürüttü.
Haberin Devamı
/

Yapılan çalışma neticesinde çıkan sonuçlara göre, bir taksi şoförü günde 350 km direksiyon sallıyor ve bir buçuk milyon kişiyi taşıyor. Araştırma kapsamında bir bakıma taksicilerin röntgeni de çekilmiş oldu. Çalışmadan çıkan sonuçlardan bazıları şöyle;
/

Yüzde 42,2'si 38 ile 47 yaş aralığında bulunurken, yüzde 40,9'u ise lise mezunu...
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Taksicilerin yüzde 82,9'u sigortalı
/

Taksicilerin önceki mesleklerine bakıldığında ise tekstil ön plana çıkıyor. Yüzde 15,6'sı eski tekstilci olan taksicilerin, yüzde 10,3'ü taksiciliğe devam etmek istiyor. Ve yüzde 16,1'i ise ticaretle uğraşmak istiyor. Hatta taksiciler arasında Başbakan olmak isteyenler bile bulunuyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Beklenen bir sonuç olarak yüzde 86,1 trafikten şikayet ederken yüzde 40,6'sı köprülerin güzergahında dolanmak bile istemiyor.
/

Yüzde 62,7'si sigara içen taksicilerin, yüzde 30,7'sinde bir tür meslek rahatsızlığı olan bel ve sırt ağrıları bulunuyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Gün içerisinde defalarca turistler ile karşılaşan taksicilerin yüzde 91'i yolcularla iletişim kurabilecek düzeyde az da olsa İngilizce biliyor.
/

Son yıllarda artan Arap turist sayısı nedeniyle Arapça bilen taksiciler de var.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur araştırma sonuçlarını değerlendirdi.
/

Uğur şunları söyledi;“Bugüne kadar ‘Beyefendi Taksicilik Geri Gelinceye Kadar’ sloganı ile mesleğimize kalite katmak üzere hareket ettik. Bu çalışmadan görüyoruz ki mesleğimiz adına umut veri gelişmeler söz konusu. Şoförlerin SGK kapsamına alınmış olması veya korsan taşımacılıkla mücadele yasasının çıkmış olması mesleğimizde kalıcılık ve gelişme sağlaması açısından çok önemlidir.”