Hesap işletim ücreti nasıl geri alınır?
Tüketici Sorunları Derneği (Tüsoder) Genel Başkanı Rıdvan Yıldız, Danıştay'ın iptal kararına karşın, bankaların hesap işletim ücreti almaya devam ettiklerine dikkat çekerek, hesap sahiplerine iade için izlenmesi gereken yolları açıkladı.
Danıştay Dava Daireleri Tüketici Sorunları Derneği'nin açtığı davada Ocak ayında hesap işletim ücretinin yürütmesini durdurduğuna anımsatan Yıldız, "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Tüketici Sorunları Derneği'ne tebliğ edilen karara rağmen bankalar hesap işletim ücreti almaya devam ediyor" dedi ve ekledi:
"Kamuoyunun bildiği üzere Tüsoder olarak açtığımız davada hesap işletim ücretinin yürütmesi durduruldu. Ancak aldığımız yoğun şikayetler gösteriyor ki bankalar hesap işletim ücretlerini hukuka aykırı olarak almaya devam ediyor. Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin hesap işletim ücreti ile ilgili hükmü nihai karara kadar yok hükmündedir."
Hesap işletim ücretlerinin iadesini isteyen ya da kendilerine yansıtılmaya devam edildiğini gören hesap sahiplerinin, başvuru yaptıkları bankalardan "kararın kendilerini bağlamadığı" yanıtını aldıklarını vurgulayan Yıldız, "Hali hazırda hiçbir dayanağı bulunmayan hesap işletim ücretini bankalar tüketicilerden tahsil edemeyeceği gibi geriye dönük 10 yıl alınan hesap işletim ücretlerini de iade yükümlülüğü altındadır" diye uyardı.
4.5G kullanırken faturaya dikkat edin
İade için izlenmesi gereken yollar
"Vatandaşlarımız kendilerinden hukuka aykırı tahsil edilen hesap işletim ücretlerinin iadesi için, bulundukları ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine başvurmalıdır" çağrısı yapan Yıldız, hesap işletim ücretinin iadesi için izlenmesi gereken yolları da şöyle anlattı:
"Bankalardan 10 yıl geriye dönük ödediğiniz hesap işletim ücretinin dekontlarını ve bu bedellerin tarafınıza iadesini yazılı olarak talep edin. Bankalar, Bankacılık Kanunu'nun 76'ncı maddesi gereği hesap işletim ücretlerinin dekontlarının vermek zorundadırlar.
Eğer banka, yazılı talebinize rağmen hesap işletim ücreti iade etmezse dekont ve bir dilekçe ile bulunduğunuz ilçedeki tüketici hakem heyetine başvurunuz. Tüketici hakem heyetinden hesap işletim ücretinin iadesi kararı çıktığında icra müdürlüklerine başvurarak ilamlı icra takibi yoluyla haksız olarak sizden alınan hesap işletim ücretini tahsil edebilirsiniz."
33 sigorta şirketine "fahiş fiyattan" soruşturma
Yıldız, hesap sahiplerinin ayrıca Türkiye Bankalar Birliği'ne de başvurarak, BDDK'nın listesinde yer almayan "hesap işletim ücreti"nin tahsil edilmeye devam edildiğine ilişkin şikayette de bulunabileceklerini vurguladı.
Danıştay İdari Dava Daireleri, geçen Ocak ayında sayıları 112 milyonu aşan banka hesabından "işletim ücreti" alınmasının yürütmesini durdurdu.
Danıştay İdari Dava Daireleri, Tüsoder'in açtığı davada, "Açıklanan nedenlerle, davacının itirazının kısmen kabulü ile 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde öngörülen koşullar oluştuğundan, davaya konu yönetmeliğin 13. maddesinin 1. Fıkrası ve Ek-1 listesinde bulunan '2.1 Hesap İşletim Ücreti' yönünden yürütmesinin durdurulmasına" karar verdi.
Tüsoder'in, hesap işletim ücretinin yürütmesinin durdurulması için açtığı davayı Danıştay Onbeşinci Dairesi reddetmiş, dernek bu karara itiraz ederek, 17 Mart 2015 tarihinde, yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay İdari Dava Daireleri'ne başvurmuştu.