Taşeron işçiler, yıl sonunda kadro verilmesini bekliyor
Taşeron işçiler kadro konusunda bekleyişleri sürüyor. Son dönemde bu konuda pek çok açıklama yapıldı ve kadro sürecinin yıl sonuna kadar TBMM'ye taşınacağı açıklandı. Buna rağmen nasıl bir yol izleneceği yönünde net bir açıklama yapılmadı. Bugüne kadar kadro vaatlerinin gerçekleşmemesi nedeniyle taşeron işçilerin artık çözüme dair pek de inancı kalmadı.
Taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda belirsizikler devam ediyor. Halk arasında taşeron olarak bilinen alt işveren sistemi Türkiye'de yıllardır uygulamanın istismar edilmesinden dolayı büyük bir sorun haline gelirken, atılacak adımlar konusunda endişeler sürüyor. Son dönemde taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda hükümetten pek çok açıklama geldi ve sorunun yıl sonuna kadar çözüleceği, taşeron düzenlemesinin yılbaşından önce Meclis'e getirileceği ifade edildi. Buna rağmen şu ana kadar taşerona kadro konusunda nasıl bir düzenleme yapılacağı, taşeron işçilerin akıbetinin ne olacağı gibi sorulara bir yanıt verilmedi.
Konu hakkında yeterli bilgilendirme yapılmaması nedeniyle taşeron olarak çalışan işçilerin bu konuda kaygıları devam ediyor. Gelecekte neler olacağına dair bir öngörüsü olmayan işçiler bu durumdan oldukça şikayetçi. Türkiye'de her yıl taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda çalışmaların başladığına, sona gelindiğine dair açıklamalar yapılmasına rağmen geçen zaman içerisinde herhangi bir adım atılmaması, işçilerde güvensizliğe neden oluyor.
Seçimlerde taşeron vaatleri öne çıkıyor
Taşeron sistemi, Türkiye'de hemen her seçim döneminin popüler konusu. Bunun için çok geriye gitmek gerekmiyor; 1 Haziran 2015 ve 1 Kasım 2015 tarihlerinde yapılan genel seçimlerde ve son olarak referandum sürecinde bunun örneklerini görmek mümkün. Seçime katılan hemen her partinin vaatleri arasında taşeron konusunu görmek mümkün; çünkü sistemin içinde yer alan işçi sayısı hayli fazla ve bu işçilerin ailelerini de göz önünde alınca göz ardı edilemeyecek bir seçmen kitlesini oluşturuyorlar. Kamuda 800 bini aşkın taşeron işçi görev yapıyor. Bunun yanında özel sektörde görev yapan taşeronlarla birlikte bu statüde çalışan işçilerin sayısı bir buçuk milyonu buluyor. Bu işçilerin ailelerini de hesaba kattığınızda ortalama 3 milyon civarında insan bu konuda atılacak adımları bekliyor.
Taşerona kadro çalışmaları neden sonuçlanmadı?
Hatırlanacağı üzere 1 Kasım 2015'te AK Parti'nin yeniden tek başına iktidara gelmesinin ardından taşeron konusunda çalışmalar başlamıştı. Bu çalışmalar hakkında detaylar bile ortaya çıkmaya başlamıştı ancak aradan geçen uzun zamana rağmen bu çalışmalardan bir sonuç çıkmadı ve bugün yeni model arayışları açıklamaları yapılıyor.
Seçim sonrası üzerinde çalışılan modelde taşeronların "özel sözleşmeli personel" olacağı belirtilmişti. Asıl işçiler üzerinden uygulanacak bu modelde işçilerin devlet memuru olmaya uygun olması gerekiyordu. Ayrıca 65 yaşını dolduran ve emekliliğe hak kazanan işçiler de düzenleme dışında tutulacaktı. 12 ay boyunca tam zamanlı çalışan işçiler kapsama alınacak ve yasa çıktıktan sonra 1 ay içerisinde kendi kurumuna başvuru yapabilecekleri sistemde, başvurunun ardından ilgili kurumlar şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecekti. Adayların güvenlik araştırmaları yapılacak, Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı yasadaki gereken şartların taşınıp taşınmadığını, ihdas edilmesi gereken pozisyon sayılarını belirleyecekti. Daha sonra kurum düzeyinde bir vize işlemi yapılacak, sınavdan geçenler pozisyonlara atanabilecekti. Taşeron işçiler kadroya alındıklarında görevlerinde bir değişiklik olmayacak, 'Özel Sözleşmeli Personel' olarak istihdam edilecek personellerle üçer yıllık sözleşme imzalanacak. Sürenin tamamlanmasının ardından sözleşme üç yıl daha yenilenecekti.
Ancak bu model üzerine yapılan çalışmalar ilerlemedi ve bugüne kadar modele dair yeni bir açıklama yapılmadı. Son günlerde hükümetten taşerona kadroda sona gelindiğine dair açıklamalar gelse de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun "Yeni bir model üzerinde çalışıyoruz" açıklaması akıllarda soru işareti yarattı. Çünkü uzun zamandır oluşturulamayan modelin bu kadar kısa sürede oluşturulacağına dair işçilerin kafasında haklı olarak soru işaretleri var.
Hükümet Aralık ayını işaret ediyor
Son dönemde Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşeron işçilere kadro verilmesine dair yaptıkları açıklamalarda konunun yılbaşından önce TBMM'ye taşınacağı ifade edildi. Bu da Aralık 2017'de Meclis'te gündemin taşeron işçiler olacağı anlamına geliyor.