Etteki indirim tüketiciye haftaya yansıyacak
Et ve Süt Kurumu (ESK), kasap, yemek şirketleri ve yerel market zincirleri ve kırmızı et sanayi alanındaki işletmelere daha önce KDV hariç 23,30 liradan sattığı ithal karkas etinde İstanbul için 1,30 liralık indirime gitti. İndirimin, önümüzdeki hafta tüketicilere yansıması bekleniyor.
Türkiye genelindeki et tüketiminin 4'te birinin gerçekleştiği İstanbul'da, Kasaplar Federasyonu, Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu, Türkiye Perakendeciler Federasyonu ve kırmızı et sanayi alanındaki işletmelere ithal karkas dana etini geçen hafta 22 liradan vereceğini duyuran ESK, satışa başladı.
Sektör temsilcileri, İstanbul'a özel indirimli et satışının tüm Türkiye geneline yayılmasını istiyor.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, ette son dönemde ciddi yükseliş olduğunu, bu yükselişi görerek harekete geçen otoritelerin İstanbul çevresinde faaliyetlerini yoğunlaştırdığını bildirdi.
Yalçındağ, "İstanbul'u kontrol altına almak, çok şeyi kontrol altına almak manasına geliyor. Bütün Anadolu'ya bu fiyattan et verilmesinden yanayız. Bu konudaki taleplerimizi ilgili makamlara ilettik" dedi.
Kasapların müşterilerinin damak tadına göre ürün seçtiğini, bu nedenle bu satışa çok fazla itibar etmediğini, yemek sanayisi ve zincir mağazaların ise bu ete ilgi gösterdiğini dile getiren Yalçındağ, "Bunların piyasadan çekilmesiyle esnaf daha kolay, daha rahat et alma imkanına kavuşacak. Dolayısıyla bize de faydası oluyor. Uygulamanın piyasalara muhakkak faydası olacak. İndirimin önümüzdeki hafta fiyatlara yansımasını daha net olarak görürüz" şeklinde konuştu.
"Bu yıl 1 milyon 300 bin tonun üzerinde et üretimi gerçekleşebilir"
Fazlı Yalçındağ, Türkiye'de bu yıl 1 milyon 300 bin tonun üzerinde kırmızı et üretimi gerçekleşebileceğini belirterek, Türkiye'nin hayvan varlığı istenilen noktaya gelene kadar besi materyali ithalatına ihtiyaç olduğunu söyledi. Yalçındağ, "Bu kesintisiz bir şekilde sürdürülürse biz bir daha et fiyatı konuşmayız" dedi.
Dünyanın en pahalı etinin Türkiye'de satıldığı iddialarına da değinen Yalçındağ, yurt dışında sadece hazır paketlenmiş kıymanın Türkiye'den daha ucuz olduğunu dile getirdi.
Yalçındağ, düne kadar "süt lobisi" yüzünden sütçü ırklara, kombine ya da etçi ırk tohumlaması yapılamadığını, ilgili makamlardan çıkan izinle bunların gerçekleştirilebildiğini, bunun doğru bir uygulama olduğunu savundu.
"Temennimiz, bu adımın Türkiye geneline yayılması"
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek de bir önceki yılın ikinci yarısından itibaren artışa geçen et fiyatlarının 40 lirayı aşmasıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından şubat ayında tavan fiyat uygulamasının öngörüldüğünü hatırlattı.
Fiyatlar istenilen seviyeye düşmeyince bakanlık tarafından son bir ayda önemli kararlar alındığını belirten Altunbilek, "Megakent İstanbul için alınan karar piyasayı rahatlatacaktır. Türkiye'deki et satışının çok büyük bir bölümü marketlerde gerçekleştiriliyor. Bu nedenle temennimiz, bu adımın Türkiye geneline yayılması" diye konuştu.
Altunbilek, ilk günden itibaren bakanlığın öngördüğü fiyatın kıymanın 32 liradan, kuşbaşılık etin 34 liradan satılması yönünde olduğunu, besilik sığır ithalatı ve İstanbul'a özel et ithalatının önünün açılmasıyla bu fiyatlardan kentte satış yapılabileceğini bildirdi.
"İstanbul için günlük et tüketimi rakamı bin ton"
Mustafa Altunbilek, et fiyatlarında geçen yılın ikinci yarısında başlayan artış sonucu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının konuya müdahil olup ESK'ya sıfır gümrük vergisiyle et ithal etme yetkisi verdiğini, kurumun ithal ettiği eti iç piyasa fiyatının altındaki rakamlarla kasaplara dağıtmaya başladığını anımsattı.
Konu özelinde haksız rekabete yol açan durum karşısında TPF, federasyon üyeleri, ESK ve bakanlıklarla temaslara başladıklarını, gerek kurum gerekse bakanlık yetkilileri ile yürüttükleri görüşmelerde kasaplarla birlikte üyelerinin de bu imkandan faydalanması gerektiğini belirttiklerini anlatan Altunbilek, görüşmelerin olumlu sonuçlandığını, 18 Temmuz itibarıyla piyasaya sunulan etleri kasapların yanı sıra TPF'ye bağlı İstanbul PERDER üyesi market zincirlerinin de alabildiğini bildirdi.
Altunbilek, "İstanbul için deklare edilen günlük et tüketimi rakamı ortalama bin ton. Federasyon olarak, İstanbul'daki yerel zincir marketlerimizde günlük ortalama 100 ton et satıyoruz" dedi.
Bu arada, ette üretici tarafında yer alan sektör temsilcileri de ESK'nın söz konusu kararının kendilerine danışılmadan alındığı için görüş vermek istemediklerini belirtti.