hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonominin gündemi Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde

    Ekonominin gündemi Uludağ Ekonomi Zirvesinde
    expand
    KAYNAKAjanslar

    Bursa'da bu yıl altıncısı düzenlenen Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla Bursa'da düzenlenen zirveye uluslararası katılım sağlanıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Grand Yazıcı Otel’de 2 gün sürecek Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, global ve yerel ekonomik konular tartışılacak. Zirveye, aralarında ABD, Avustralya, İngiltere, Finlandiya, Estonya, Yunanistan, Hindistan, Afganistan, Suudi Arabistan ve Malezya'nın en önemli şirketlerinin yönetim kurulu başkanları ve üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu 92 iş insanı katılıyor.

    Zirvede Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ilk gün, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ikinci gün konuklara seslenirken, zirvenin kapanış konuşmasını ise Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya yapacak.

    Türk iş dünyasından Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, BluTV Kurucusu Aydın Doğan Yalçındağ, Borusan CEO’su Ağah Uğur, LC Waikki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, Densa Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hacı Sabancı, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik gibi isimler de zirvede yer alacak. Zirvenin önemli konuklarından biri de Almanya eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff olacak. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonominin gündemi Uludağ Ekonomi Zirvesinde

    Mehmet Şimşek: 2017'ye iyimser başlamak isteriz

    Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu. Dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılara ve terör olaylarına değinen Şimşek, başarısız darbe girişimi sonrasında ilan edilen olağanüstü hal ile ilgili, "Olağanüstü hali isteyerek getirmedik. Türkiye bütün terör örgütlerinin hedefine girdi. Yüzlerce kısmı terör eylemi ile karşı karşıya kaldık. Ondan dolayı olağanüstü hal geldi. Ama bunu kalıcı bir çözüm olarak görmüyoruz" dedi.

    Türkiye hukuk devletinden uzaklaştığı eleştirilerine yanıt veren Şimşek, "Türkiye'nin başına bir sürü felaket geldi. Türkiye çok ciddi travmalar yaşadı. Olağanüstü hali isteyerek getirmedik. Türkiye bütün terör örgütlerinin hedefine girdi. Yüzlerce kısmı terör eylemi ile karşı karşıya kaldık. Ondan dolayı olağanüstü hal geldi. Ama bunu kalıcı bir çözüm olarak görmüyoruz. Dolayısıyla Türkiye hukuk devletinden uzaklaşıyor diye bir algı var ve bu doğru değil" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ve dünyanın karışık bir dönemden geçtiğini belirten Mehmet Şimşek, "Amerika'da Trump başkan olacaksa diye sorulsa herhalde kimse inanmazdı. Ama oldu. Türkiye'de darbe girişimi olacak dense herkes gülerdi. ‘Mümkün değil’ derdiniz. Liste uzun ama şu bir gerçek; dünya sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Küresel kriz sonrasında bir sürü artçı şok yaşandı" dedi. Bu yıl ilk defa küresel ekonomi toparlanmaya başladığını kaydeden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Geçen hafta Almanya'da G20 zirvesine katıldım. Nispeten daha olumlu bir perspektif var. Ama yine de 2016 zor bir yıldı. 2017'ye iyimser başlamak isteriz. Ne olacak bu Türkiye'nin hali diye sorarsanız, aslında Türkiye'nin ekonomisi sağlam. Küresel kriz herkesi etkiledi. Avrupa'daki borç krizi bizi de önemli bir ölçüde etkiledi. Çünkü Avrupa Birliği bizim önemli ticaret ortağımız. Arap baharı büyük umutlarla başlamıştı. Neredeyse buzul çağına girdik o bölgede. Büyük bir kaos, ciddi jeopolitik gerginlikler var Ortadoğu'da. Bu kaoslar Türkiye'yi aşağıya çekti. Bu jeopolitik gerginlikler ve yanı başımızda devlet niteliğini kaybeden ülkeler, teröre zemin hazırladı. Ülkemizi ciddi bir şekilde etkiledi. Bunların hepsi aslında dış şoklar. Rusya ile yaşanan sıkıntı, darbe girişimi, Ortadoğu'daki ülkelerin haline rağmen Türkiye ekonomisi ayakta durmayı başardı."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik: Dijital dönüşüm hızlı yükseliyor

    Sanayi 4.0 konusunda yenilikçi fabrikaların üretim süreçlerine geçeceğini söyleyen TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, "Daha küçük ölçekli KOBİ'lerde dijital endeksi sorgulayabilen bir sistemi hayata geçirdik. Dijital dünya gittikçe gelişiyor. Sanayi 4.0 ile yenilikçi fabrika süreçlerinin kurgulanması gündemde. Bu da beraberinde dijital dünyada iş ortaklıklarının kurulmasını beraberinde getiriyor. Teknolojik kullanımlı bir standardın oluşmasıyla yeni iş yaklaşımlarının önünün açacak. Şunu görüyoruz ki dijital dönüşümü sağlayıp bunun hakkını verenlerin oranı yüzde 5 ile 15 arasında. Çok hızlı bir yükseliş görüyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "İnsanlar ATM'den sadece bir bakışıyla para çekebilecek"

    Mobil teknolojilerin çok hızlı geliştiğine dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, "10 yıl öncesinde telefonunuzdan e-mail atmak ve onlara ulaşmak büyük bir ayrıcalıktı. Ama şimdi telefonunuzu 1 saat kullanmayın desek herkes tepki gösterir. Vodafone olarak teknoloji dünyasının bir parçasıyız. Zaten son teknoloji hizmetlerini takip etmeye çalışıyoruz. Sürücüsüz araçlar, zenginleştirilmiş gerçekler gibi kavramlardan sürekli bahsediyoruz. Bazen şirketler öyle stratejik kararlar alıyorlar ki tüm hayatları değişiyor. Mesela önemli şirketlerinden birisi için bulut tabanlı sesli komut çözüm ürettik. Mesela Cumartesi akşamı evde futbol maçı izlediğiniz zaman pizza söylemek istiyorsunuz. Pizzacı için tüm siparişleri yakalayabilmek zorlu olabilir. İşte bunu kolaylaştıracak çözümler ürettik. Mesela pizzacı siparişi götürürken ne kadar benzin harcıyor bunu bile teknolojimize koyduk. Bu da enerjide verimliliği artırdı. Bunun yanında sağlık sektöründe makineler arası iletişimi kolaylaştırıyoruz. Örneğin Alzheimer hastası olan kişilerin takibini kolaylaştırıyoruz. Bu tarz kolaylıklar tüm insanların hayatına dokunuyor. Örneğin akıllı şehir projemizle araç sürücüsüne 'otoparkta 26 numara boş, git oraya park et' gibi hayatı kolaylaştıran yenilikler yapmaya çalışıyoruz. Gün gelecek insanlar ATM'den sadece bir bakışıyla para çekebilecek" diye konuştu.

    Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye’de enerjinin birçok dalında yaklaşık 3 bin megavat enerji ürettiklerini söyledi. Enerjide sadece üretici olarak toptan ve perakende dağıtımı konusunda da faaliyet gösterdiklerini hatırlatan Özdemir, “Her geçen gün değişik dallarda enerjimizi çeşitlendirdik. Çalışmalara devam ediyoruz. Toptan ve perakendede iyi bir noktadayız” dedi.

    "Santraller eskiyor yenilememiz gerekiyor"

    Nihat Özdemir, Türkiye’de enerji yatırımlarının devam edeceğini belirterek, “Türkiye’nin kurulu gücü son 15 yılda 80 bin megavatı buldu. Türkiye bunun 44 bin megavatını sağlayabiliyor. Enerjide daha gidecek yolumuz var. Santraller eskiyor yenilememiz gerekiyor. Ekonomik olmadığı maliyetler artığı için devreden çıkarmamız gerekiyor. Türkiye’de önümüzdeki yıllarda enerji yatırımlarının durmayacağına inanıyoruz ve yatırım yapmaya devam ediyoruz. Ekonomimizin 2017’den itibaren daha iyi noktaya geleceğini ve Türkiye ekonomisinde enerji yatırımlarını devam edeceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

    “Elektrikli araçlara ihtiyaç olacak”

    Panelde konuşan Koç Holding Enerji Grubu Başkanı Yağız Eyüboğlu, enerji alanında Koç Grubu olarak ciddi yatırımlarının olduğunu hatırlattı. Dünya nüfusunun sürekli olarak arttığını, buna bağlı olarak enerji ihtiyacının da arttığını ifade eden Eyüboğlu, buna bağlı olarak üretimin de artması gerektiğini söyledi. Dünyanın 1 derece ısınması halinde hububat üretiminin yüzde 5 azaldığına dikkat çeken Eyüboğlu, 1901’den bu yana deniz suyu seviyesinin 19 cm yükseldiğini ifade etti. Bu nedenle enerji yatırımlarının yanı sıra verimlilik konusunda da yatırımlar yapılmasının önemine değinen Yağız Eyüboğlu, “Tüpraş’ta enerji yoğunluk seviyesini 120’den 100’e düşürdük. Bu sayede orta ölçekli bir şehirde yaşayan tüketicilere yetecek kadar tasarruf sağladık. Tüm şirketler buna uygun hale gelmeli” dedi.

    Otomotiv sektöründe farklı trendler

    Çelik Motor Genel Müdürü Özgür Maraş, dünyanın büyük bir değişimden geçtiğini, iş yapış şekilleri, ihtiyaçlar ve tüketicilerin de değiştiğini söyledi. Bu süreçte ekonomilerin etkilendiği 4 trendin bulunduğunu ifade eden Maraş, "Bunlar, yeni teknolojiler, sürdürebilirlik, değişen tüketim alışkanlıkları, sahip olma tercihleridir." dedi.

    Otomotiv sektöründe trendlerin ise farklı mobilite seçimleri, otonom araçlar ve elektrikli araçlar olduğunu anlatan Maraş, "Satın almanın alternatifi olan araç kiralama hem zaman hem de işletme sermayesinin yönetimi açısından önemli avantajlar sunuyor. Kiralama sektörü 2016 yılında çift haneli rakamlarla büyüyerek 330 bin adetlik bir rakama ulaştı. Satılan binek otomobillerin yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen 147 bin adet otomobil, kiralama şirketleri tarafından satın alındı." diye konuştu.

    "İnovasyonu merkeze koyduk"

    Samsung Electronics Türkiye Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen de Samsung'un geçen yılı 202 milyar dolar ciroyla tamamladığını belirterek, 89 ülkede 20 farklı endüstrideki çalışmaların çok yoğun şekilde devam ettiğini söyledi.

    Geçen yıl Ar-Ge için 14 milyar dolar ayırdıklarını anlatan Yeğen, "5 bin 518 patentle dünyada en çok patenti tescil altına alan ikinci şirket olduk. Televizyon, cep telefonu, buzdolabı gibi pazarlarda birincilik devam etti. Tamamen inovasyonu merkezine koymuş bir şirketiz." dedi.

    "Çocukların yüzde 60'ı gelecekte ne iş yapacağını bilmiyor"

    Yeğen, bundan sonra 3 teknolojinin hayatı şekillendireceği dile getirerek, şunları kaydetti:

    "Bunların birincisi nesnelerin interneti, ikincisi yapay zeka, üçüncüsü ise tamamen artırılmış gerçeklik teknolojileri. 'Nesnelerin interneti' dediğimizde açıkçası en kolay tabiriyle hayatımızı kolaylaştıran sensörlerden bahsediyoruz. Samsung olarak 2020 yılında ürünlerimizin yüzde 100'ünün tamamen web bağlantılı olacağını ve hepsinin uzaktan kontrol edilebileceğini duyurmuştuk. Yapay zeka teknolojisi ise çok net anlaşılmıyor. İnsan kadar akıllı olan hatta bir süre sonra zekası insandan daha fazla olan makinelerden bahsediyoruz. Bugün bazı sektörlerde yapay zekayı görüyoruz. 2030'lara doğru öğrencilerin yapay zeka üzerinden eğitim alacağı araştırmacılar tarafından belirtiliyor." Yapılan araştırmalarda teknolojilerin gelişimine bağlı olarak çocukların yüzde 65’inin gelecekte ne iş yapacağını bilmediğini ifade eden Yeğen, iş tanımlarının da teknolojinin odağı ile değiştiğini vurguladı.

    Endüstri 4.0 konusuna da değinen Yeğen, "Endüstri 4.0'a geçmemek gibi bir şansımız yok. Diğer ülkeler buna yatırım yaparken gerisinde kalma gibi bir şansımız yok. O yüzden bu yönde çalışmamız lazım." diye konuştu. 

    Hisarcıklıoğlu'na başsağlığı

    Capital & Ekonomist Yayın Direktörü Mehmet Rauf Ateş, zirvenin ilkini 6 yıl önce 18 Mart'ta gerçekleştirdiklerini söyledi.

    Zirvenin ilk yıllında 400-500 kişi olduklarını, şu anda ise salonlara sığmadıklarını ifade eden Ateş, "TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun annesi vefat ettiği için zirveye katılamadı. Ona başsağlığı diliyorum. Zirvedeki sponsorlarımıza, burada çalışan komutanlarımıza teşekkür ediyorum. Terör şehitlerimizi ve 15 Temmuz şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. İyi geçen bir zirve düzenlemeyi umut ediyoruz." diye konuştu.

     

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow