EBRD Borsa İstanbul'a ortak oluyor
Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) yüzde 10 oranında Borsa İstanbul'a ortak olduğunu bildirdi.
EBRD ile Borsa İstanbul arasında, borsanın yüzde 10'unu satın almak için başlattığı görüşmeler sonucunda bugün ön protokol imzalandı.
İmza töreninde konuşan Dinç, Türkiye'nin kurucu üyelerinden biri olduğu ve Yönetim Kurulu'nda yer aldığı EBRD'nin, Borsa İstanbul'da hisse alımı yoluyla yaptığı doğrudan yatırımın ülke açısından memnuniyet verici olduğunu kaydetti.
Borsa İstanbul'un halka arzı öncesinde uzun vadeli olarak yapılandırılan yatırımın EBRD'nin 2021'e kadar Borsa İstanbul hissedarı olacağını garanti edeceği bilgisini veren Dinç, anlaşmanın bu yönüyle Türkiye ekonomisine ve Borsa İstanbul'un potansiyeline duyulan güveni yansıttığını dile getirdi.
Vizyonda bu hafta
"Osmanlı İmparatorluğu İstanbul'un fethinden sonra bölgenin büyük sermayedarlarını ve ticaret erbabını İstanbul'a çekerek, şehri o dönemin en büyük ticaret merkezi haline getirmişti" diyen Dinç, kendilerinin de fethin yıldönümünün kutlandığı günde ön protokolü imzalayarak İstanbul'un bölgenin finans merkezi ve küresel bir aktör olması yolunda önemli bir adım daha attıklarını ifade etti.
Dinç, EBRD'nin yüzde 10 oranında Borsa İstanbul'a ortak olduğunu kaydetti. Londra Borsası'nda bugün 650'den fazla şirketin işlem gördüğünü belirten Dinç, İstanbul'un küresel bir finans merkezi olması için bir çok kurum ile stratejik ortaklık yaptıklarını ve bunların sayısını artırmak istediklerinin altını çizdi.
Söz konusu anlaşmanın Türkiye sermaye piyasasına yatırım yapmayı, burada rol almayı düşünen yatırımcılar için önemli bir mesaj olduğunu vurgulayan Dinç, "Özellikle seçimlerden hemen önce, genelde daha önceki seçimlerde Türkiye'nin volatilitesi, kırılganlığı tartışılırken böyle bir ortamda EBRD'nin burada yer almayı düşünmesi ve bunu böyle bir zamanda yapması Türkiye'nin uzun dönemdeki geleceğine, potansiyeline olan inancını yansıtıyor" diye konuştu.
Dinç, EBRD'nin Türkiye'ye uzun dönemli girdiğini, söz konusu kurumun 2021'e kadar burada kalmak üzere taahhütte bulunduğunu söyledi.
EBRD'nin özellikle Orta Asya ve Balkanlardaki aktivitelerini Borsa İstanbul ile birlikte yapmak istediğini belirten Dinç, kendilerinin de İstanbul'u bir finans merkezi yapmak istediği için EBRD ile bu bölgelerde ortak bir hareket alanı kuracaklarını kaydetti.
Yaptıkları anlaşmanın Borsa İstanbul'un halka arzını nasıl etkileyeceğine yönelik değerlendirmelerde de bulunan Dinç, EBRD gibi kurumsal bir yatırımcının yanlarında olmasının kendilerine güç katacağını anlatarak, "Birincisi EBRD'nin Hazine onayından sonra bir yönetim kurulu üyesini, yönetim kurulumuza katması söz konusu. İkincisi halka arza gittiğimizde EBRD gibi bir yatırımcının yanımızda olması yatırımcılara güven verecek. Üçüncü olarak da Moskova Borsası'nda ve Bükreş Borsası'nda EBRD'nin bir borsa tecrübesi olduğu için bize katkı sağlayacağı aşikar" ifadelerini kullandı.
Anlaşmanın tutarı konusunda henüz bir açıklama yapamayacaklarını, çünkü Hazine ve SPK'nın henüz onaylamadığını vurgulayan Dinç, EBRD'nin uzun dönemli yanlarında olduğunu, halka arzdan sonra 36 ay içerisinde yüzde 10'luk payın yarısını ellerinden çıkartma haklarının olacağını, ancak en az yüzde 5'ini 2021'e kadar ellerinde tutma taahhüdünde bulunduğu bilgisini verdi.
EBRD dışında stratejik ortaklık için başka kurumlarla da görüşme halinde olduklarını anlatan Dinç, ancak EBRD ile bu sonuca yaklaştıkları için görüşmelere ara verdiklerini belirterek, "Tekrar devam eder miyiz? Halka arz sürecini engellememesi için diğer görüşmelerin ancak çok kısa sürede bitirilmesi, tamamlanması şartı ile onu gerçekleştiriyor olacağız. Çok hızlı şekilde karar alır ve bize uyarlarsa bu mümkün olur. Ama o kararlar alınmaz ve bize zaman kaybettirecek olunursa, bizim için önemli olan halka arz süreci. Halka arz sürecine engel olacak hiçbir faaliyetin içerisine şu anda girmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.
"Stratejik ortaklıklar için yüzde 26,4'lük bir pay var"
Dinç, Borsa İstanbul'un halka arzının 2016'nın ikinci çeyreğinde olacağını, bunun için bir şirkete değerleme çalışması yaptırdıklarını, bunun haricinde kendilerinin de bir değerleme çalışmaları olduğunu söyledi.
Stratejik ortaklıklar için yüzde 26,4'lük bir pay olduğunu, Borsa İstanbul'daki Hazine'nin yüzde 42,75'lik hissesinin de halka arz edileceğini bildiren Dinç, geriye kalan payların bir kısmının da piyasadaki aktörlerin elinde olduğunu dile getirdi.
"EBRD'nin Orta Asya ve Balkanlarda yatırım yaptığı şirketlerin halka açılımını Borsa İstanbul'da gerçekleştirebilir miyiz?" diye düşündüklerine dikkati çeken Dinç, Borsa İstanbul'da işlem gören yabancı şirket sayısını artırmak istediklerini anlattı.
EBRD'nin ortak olmasıyla gelen parayı Hazine'ye aktaracaklarını vurgulayan Dinç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak kendimiz başka ortaklıklar yapar isek, orada kullanabiliyoruz. Bu noktada da görüşmekte olduğumuz, yatırım yapmayı düşündüğümüz bazı borsalar var. Uzakdoğu'dan da Amerika borsalarından da var. Konuşuyoruz ama şu an sonuca yakın değiliz. Ortaklık için şu anda 3 borsa ile temasımız var."
EBRD Birinci Başkan Yardımcısı Phil Bennett ise Borsa İstanbul'un Türkiye'nin bölgesinde finans merkezi olma çalışmalarının kalbinde yer aldığını söyledi.
Bennett, "Hissedar olarak, Borsa İstanbul'un kote şirket sayısı ve piyasa değeriyle Türkiye'nin ekonomik potansiyelini yansıtan öncü bir borsa olma çabasını destekleyeceğiz" dedi.
EBRD Sigorta ve Finansal Hizmetler Direktörü Noel Edison de "Planladığımız bu hisse alımı, EBRD'nin Türkiye'nin sermaye ve yerel döviz piyasalarına derinlik kazandırma çalışmalarını destekleme amaçlı uzun vadeli stratejisinin bir parçası. Borsa İstanbul'u hem yerli şirketler hem yabancı yatırımcılar açısından daha cazip hale getirmek amacıyla borsanın etkinliğini ve likiditesini artırmaya çalışacağız. Aynı zamanda, başarılı bir halka arz gerçekleştirilmesine de destek olacağız" diye konuştu.