Cezaevi: "Mektup haberleşme içerir, sakıncalıdır"
Kandıra’daki bir tutuklunun, gönderdiği mektup “basın yolu ile dayanışmaya ve haberleşmeye yönelik ibareler içerdiğinden” cezaevi idaresince sakıncalı bulundu.
Bianet'ten Ayça Söylemez'in haberine göre, Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Zafer Hakur’un gazetecilere gönderdiği mektup, içinde “basın yolu ile dayanışmaya ve haberleşmeye yönelik ibareler bulunduğundan” adreslerine gönderilmedi.
Cezaevi idaresinin 10 Temmuz’da aldığı kararla mektup “sakıncalı” bulundu. Söylemez'in de aralarında yer aldığı 15 basın kuruluşundaki gazetecilere gönderilmek istenen mektup sahiplerine ulaştırılmadı.
Zafer Hakur, Gülsuyu’nda Hasan Ferit Gedik’in öldürüldüğü eyleme katıldığı gerekçesiyle tutuklu. Hakur “Ölmediğimiz için tutuklandık herhalde” diyor.
Gedik’i vurmakla yargılananlar 14 Ağustos’ta ilk duruşmaya çıkacak. Hakur ve Gülsuyu’nda gözaltına alınanlar ise 7 Ağustos’ta Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim önünde olacak.
“Dayanışma ibaresi”
Hakur bianet’e ulaşan faksında, davalarını anlatmak ve duruşmaya çağrı yapmak için gazetecilere mektup yazdığını ancak mektup hakkında “sakıncalı” kararı alınarak gönderilmediğini şöyle anlattı:
“Geçen yılın Eylül ayında uyuşturucu çetelerinin mahalle halkına yönelik saldırısında arkadaşımız Hasan Ferit Gedik öldürüldü, birkaç gün sonra da polis mahalleye şafak operasyonu düzenleyerek sağ kalanları gözaltına aldı, 18 kişi tutuklandı. 7 Ağustos’ta ilk kez mahkeme karşısına çıkacağız. Bu nedenle size hitaben, hem yargılandığımız davayı anlatan hem de mahkememize çağrı yapan bir mektup kaleme alıp postaya vermiştim. Ancak benim ve aynı davadan yargılanan arkadaşlarımın kaleme aldığı 15 civarı mektup hapishane idaresince sakıncalı bulundu. Sakıncalı bulunma gerekçesi ise 10 Temmuz 2014 tarihli idare kararında şöyle belirtildi: ‘Mektup incelendiğinde yargılanmakta olduğu dava kapsamında basın yolu ile dayanışmaya ve haberleşmeye yönelik ibareler bulunduğundan…”
Hakur faksını şöyle bitiriyor:
“Yoksa herkesin kendi yargılandığı dava ile ilgili haberleşme hakkına sahip değil mi?”
Ne olmuştu?
Hasan Ferit Gedik, İstanbul Maltepe ilçesindeki Gülsuyu mahallesinde 29 Eylül 2013’te vurularak öldürüldü. Ardından mahalleye operasyon yapıldı ve “1 Mayıs’a katılmak”, “uyuşturucu karşıtı eylemlere katılmak” gibi suçlamalarla 18 kişi tutuklandı.
Gedik’in ölümüyle ilgili yürütülen soruşturma da 20 Mayıs’ta tamamlandı, Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 311 sayfalık iddianamede 35 sanık var. Gedik’in öldürülmesinin de içinde yer alan Gülsuyu’ndaki olaylarla ilgili yargılanan sanıklar “çete kurmak, uyuşturucu satmak, cinayet, kasten yaralamadan” suçlanıyor. Haklarında 11 yıl ile 269 yıl arasında değişen hapis ve müebbet hapis cezaları isteniyor.
TBMM kürsüsüne "Terörist İsrail" yazılı pankart astı
İsrail, ABD'den uçak seferlerinin yeniden başlamasını istedi
İsrailli akademisyenden korkunç açıklama
Gazze, Türkiye-İsrail açılımını sonlandırdı
Mahmud Abbas: "Filistinlileri koruma altına alın"
Hamas: "İsrail F-16'sını vurduk"