Cari açık şubatta 1.8 milyar dolar oldu
Cari açık petrol fiyatlarında düşük seyrin devam etmesiyle Şubat ayında beklentilerin altında kalarak 1.79 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Analistler petrol fiyatlarındaki düşüşün cari dengeye desteğinin sürmesini beklese de Rusya ile yaşanan gerginlik ve içerideki güvenlik endişelerinin sezonun açılması ardından turizm kanalıyla cari dengeyi olumsuz etkileyeceğini öngörüyor.
Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler açığı, Ocak-Şubat döneminde 4.12 milyar dolar olurken, 12 aylık cari işlemler açığındaki düşüş de devam ederek Ağustos 2010'dan bu yana en düşük seviyeye geldi. Böylece kümülatif açık Ocak ayındaki 32.04 milyar dolardan 30.51 milyar dolara geriledi.
Reuters anketine göre cari açığın Şubat'ta 2.2 milyar dolar olması bekleniyordu.
Cari denge Ocak ayında 2.34 milyar dolar, geçen yılın Şubat ayında ise 3.31 milyar dolar açık vermişti.
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, cari açıktaki iyileşmede emtia fiyatlarındaki çöküşün desteği olduğunu, Rusya ile yaşanan gerilim ve güvenlik endişelerinin cari açığı bir miktar etkileyeceğini ancak Haziran-Temmuz aylarına kadar dengedeki iyileşmenin tüm hızıyla sürmesini beklendiğini söyledi.
Otomobil alacaklar dikkat! Bahar kampanyaları başladı
"Aslında açıktaki iyileşmenin beklentilerden fazla olmasını ve 2016 ortasında cari açık/GSYH rasyosunun yüzde 3'e kadar gerilemesini bekliyoruz" diyen Altuğ, "Son altı ayda düşük turizm gelirleri ve bavul ticaretine rağmen iyileşme sürdü. İlk iki ayda Rusya ile yaşanan sorunlar nedeniyle bavul ticareti yıllık bazda yüzde 26, turizm gelirleri ise yüzde 16 geriledi" dedi.
Analistler Rusya ile yaşanan gerilim ve iç güvenlik riskleri nedeniyle turizm gelirlerinde bu yıl en az 5 milyar dolarlık düşüş bekliyor. Ayrıca ana ihraç pazarlarındaki daralma ve iç talepte beklenen artışın da yılın kalanında cari açık üzerinde risk oluşturacağına dikkat çekiliyor.
Güncel OVP'ye göre cari açığın 2016 yılını 28.6 milyar dolar ile tamamlaması beklenirken, bu rakam GSYH'nın yüzde 3.9'una denk geliyor.
Havayolu şirketleri ile KOBİ'lere kredi kolaylığı
Şimşek: "Hala yüksek, tasarruflar artmalı"
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, cari açığın daraldığını söyleyerek, "Açık daha yönetilebilir düzeyde ama hala yüksek, tasarruflar artmalı" dedi.
Cari açık daralıyor. Şubat'ta $1,8 milyar, son 12 ayda ise $30,5 milyar
— Mehmet Simsek (@memetsimsek) April 11, 2016
Açık daha yönetilebilir düzeyde ama hala yüksek, tasarruflar artmalı
TCMB tarafından yapılan açıklamada Şubat ayında cari açıktaki gerilemede dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 1.48 milyar dolar azalarak 1.96 milyar dolara düşmesi ve birincil gelir dengesi açığının 99 milyon dolar azalarak 717 milyon dolara gerilemesinin etkili olduğu belirtildi. TCMB verilerine göre hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirler ise 228 milyon dolar azalarak 495 milyon dolara düştü.
ING Bank Başekonomisti Muhammet Mercan, güvenlik endişeleri ve Rusya'nın Türkiye'ye turistik ziyaretleri kısmaya yönelik girişimlerinin net turizm gelirlerinde yüzde 20'nin üzerinde daralmaya neden olsa da düşük enerji fiyatlarının yavaşlattığı ithalat rakamlarının katkısıyla dış ticaret açığında devam eden küçülmenin Şubat cari açık rakamını da aşağı çektiğini söyledi.
Fatura dörde katlanınca rakı tüketimi düştü, viski arttı
Mercan, "Düşük enerji fiyatlarının etkisi, TL'deki değer kaybının rekabet gücünü desteklemesi ve AB'deki toparlanma sonucu 2015'te gözlenen cari açıktaki iyileşme eğilimi 2016'nın ilk iki ayında da korundu. Bu yıl enerji fiyatlarının katkısı sürse de Rusya'yla olan gerilimin ve turistler açısından güvenlik endişelerinin yansımalarının cari açık üzerinde önemli olumsuz etkilerinin olacağı anlaşılıyor" dedi.
Parasal olmayan altın kalemi altında, net altın ihracatı bir önceki yılın Şubat ayına göre 292 milyon dolar azalarak 1.21 milyar dolar oldu.
Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 170 milyon dolar azalarak 613 milyon dolara düştü.
Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 121 milyon dolar azalarak 670 milyon dolar oldu.
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler (net yükümlülük artışı), bir önceki yılın aynı ayına göre 695 milyon dolar azalarak 140 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Portföy yatırımları 1.09 milyar dolar net giriş (net yükümlülük artışı) kaydetti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında sırasıyla 444 milyon dolar ve 744 milyon dolar net alım yaptığı görüldü.
Net hata ve noksan kaleminde, önceki ay görülen 1.06 milyar dolarlık çıkışın ardından, Şubat ayında 2.88 milyar dolarlık giriş oldu.
Resmi rezervler 646 milyon dolar arttı.