hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bu ilçelerde konut alanlar kazanıyor

    Bu ilçelerde konut alanlar kazanıyor
    expand
    KAYNAKAA

    İstanbul'da konut değerini "amorti" etme süreleri ilçelere göre değişirken ortalaması en kısa olan ilçeler 10,9 yıl ile Beyoğlu, 11,8 yıl Eyüp ve 13,9 ile yıl Küçükçekmece. Konutun kira geliriyle kendi bedelini en uzun sürede ödediği ilçeler ise 26,1 yıl ile Bakırköy, 26 yıl ile Beşiktaş ve 25,20 yıl ile Beykoz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gayrimenkul üzerine araştırmalar yapan ve rapor yayınlayan bilgi şirketi REIDIN'in ilgili raporundan elde edilen verilere göre, İstanbul'da konut amorti süreleri ilçelere göre değişiyor.

    Amorti sürelerinin kısalığı ilçeler arasında değişiklik gösterirken zaman zaman sıralama da değişebiliyor.

    Son araştırmalara göre İstanbul'da kendisini kira geliriyle en hızlı zamanda ödeyen, amorti süresi en kısa olan ilçelerin başında 10,9 yıl ile Beyoğlu geliyor.
    Cebimizde 2.5 milyar "bozuk" var
    Beyoğlu ilçesini 11,8 yıl ortalamasıyla Eyüp takip ederken, amorti süresinin Küçükçekmece'de 13,9 yıl, Esenyurt'ta 14 yıl, Bağcılar'da ise 14,22 yıl olduğu görülüyor.

    Amorti süresi 34 ilçede 15 yılın üzerinde

    Araştırmalardan çıkan sonuçlardan birisi de tarihi ve merkezi ilçelerde amorti süresinin uzadığı... İstanbul'un 39 ilçesinden 35'inde amorti süresinin 15 yılın üzerinde olduğu görülüyor.

    Amorti süresi Ataşehir'de 15,5 yıl olurken, onu 15,7 ile Zeytinburnu, 16,9 ile Şişli, 17,1 ile Bayrampaşa ve Avcılar, 17,2 ile Fatih ve Beylikdüzü, 17,8 ile Bahçelievler, 17,3 ile Sancaktepe, Güngören ve Gaziosmanpaşa, 18 ile Kartal ve Kağıthane, 18,06 ile Pendik, 18,1 ile Sultanbeyli, 18,5 ile Şile, 18,7 ile Esenler, 19 ile Maltepe ve 19,5 yıl ile Tuzla izliyor.

    En uzun Bakırköy ve Beşiktaş'ta

    Konutun kira geliri ile kendini en uzun sürede ödediği ilçelerin başında ise Bakırköy ve Beşiktaş geliyor.

    Bakırköy'de amorti süresi 26,1 iken, bu sürenin Beşiktaş'ta 26, Kadıköy'de 25,9, Beykoz'da 25,20 yıl olduğu görülüyor. Bu ilçeler dışında 10 ilçede daha amorti süresi 20 yılın üzerine çıkıyor.

    Buna göre konutun kendini ödeme süresi Ümraniye'de 10,01, Üsküdar 20,3, Büyükçekmece'de 20,5, Silivri'de 20,9, Arnavutköy'de 21, Sultangazi'de 21,2, Çekmeköy ve Başakşehir'de 22, Sarıyer'de 22,4 ve Çatalca'da 23,1 yıl.

    "Yatırım amortiye göreyse tercih ticari gayrimenkul olmalı"

    Araştırma sonuçlarını AA muhabirine değerlendiren Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, yatırım için gayrimenkul almayı düşünenlerin ilk baktığı kriterlerden birisinin amorti süresi olduğunu belirterek, "Amorti süresini yatırımın sağladığı kira benzeri gelirlerle kendisini geri ödeme süresi olarak anlatmak mümkündür" dedi.

    Taş, verilere göre yatırım yapmak isteyenlerin Beyoğlu'nu tercih edebileceğini kaydederek, şehir merkezindeki konutların avantajlarından birisinin de konutun istenildiği zaman satılması olduğunu söyledi.

    Türkiye'de gayrimenkul yatırımları ile amorti sürelerinin de arttığını ifade eden Taş, şu değerlendirmelerde bulundu:

    "2009 öncesinde 14 ile 17 yıl arasında olan dönüş süreleri bu tarihten itibaren uzadı. Konutların satış fiyatları kiralara göre daha fazla arttı. Bu durum aradaki makasın açılmasına neden oldu. Beşiktaş ve Kadıköy gibi İstanbul'un merkezi ilçelerinde süreler artık 25 yılın üzerinde. Boğaz hattında ise bu süreler artık 40-45 yıla geldi. Bu durumda şehrin dışı kısa sürede değer kazanabilir fakat olası bir sıkıntıda şehrin dışındaki konutlar merkezdeki konutlardan daha çok değer kaybeder."

    Taş, kira getirisinin daha yüksek olması ve değerlenme hızı göz önüne alındığında özellikle ticari gayrimenkullerde amorti süresinin konuttan daha düşük olduğunu belirterek, "Bu dikkat edilecek en önemli hususlardandır. Amortiye göre yatırım yapılacaksa ticari gayrimenkul tercih edilmelidir" diye konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow