Başbakan Yıldırım EKK tedbirlerini açıkladı
Başbakan Binali Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında ekonomiye ilişkin alınan tedbirleri açıkladı. Yıldırım'ın açıkladığı EKK kararları arasında İstihdamı, üretimi ve ihracatı artıracak, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren tedbirler yer alıyor.
Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında, 2 Aralık Cuma günü yapılan ve yaklaşık 5 saat süren Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve iş gücü piyasasına yönelik alınması gereken tedbirler kararlaştırılmıştı.
Emre Alkin, EKK tedbirlerini yorumladı
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle;
* İhracat yapan bütün kesimlerin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede bugüne kadar aldığımız tedbirlere ilave olarak yeni bir tedbir daha aldık. Firmaların nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmek, istihdamı artırmak için hazine kefaleti getirmek sureti ile kredi garanti fonunun kefaleti ile 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturuyoruz.
250 milyar liralık yeni kaynak
* Piyasada KOBİ'ler, büyük işletmeleri, ihracatla uğraşan veekonomimizi ayakta tutan tüm sektörlere nakit sıkışıklığını giderecek yeni bir kaynak oluşturuyoruz. 250 milyar liralık yeni kredi hacmi getirmiş oluyoruz. İhracat kredilerinde garanti teminat yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90, ticarilerde yüzde 85.
* Burada bütçe açığını artıracak yeni borçlanma gerektirecek ilave dışında bir düşünce yok. 2017 bütçesinde gelen paralarla karşılanacak. Bu tedbir iş dünyamıza üretim yapan ihracat yapan bütün iş dünyamıza çok ciddi bir rahatlama getirecek.
Yıldırım EKK tedbirlerini açıkladı
Kurumlar vergisi indirimi tam olarak uygulanacak
* 2017'de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak için imalat sanayine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vereceğiz. 2017'de yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırım katkı oranını yüzde 15 daha artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız.
*İstihdam kredilerle desteklenecek ve artırmak için de bazı tedbirler aldık. Özel sektör işverenlerinde asgari ücret desteğinden yararlananların bu destekten yararlanmalarında esas prim gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 ocak şubat mart dönemine denk gelen 3 aylık primlerini 2017 ekim kasım aralık aylarına öteliyoruz. Böylece SGK primlerini ödemeyecekler, senenin son 3 ayında ödeyecekler. Faizsiz. Ocakta 100 TL ödeyecektin, sene sonunda ödeyeceksin. Enflasyondan kur farkından etkilenmeden. 9 ay faizsiz erteleme.
500 bin kişiye özel sektörde istihdam sağlanacak
* Önümüzdeki yılın iş ve istihdamını artırmaya yönelik özel sektör firmalarımızın da maliyetlerini düşürmeye yönelik bir tedbir var. Bunlar; işbaşı eğitim programı, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim kurslarını daha da güçlendiriyoruz. 500 bin insanımıza özel sektörde 2017 yılı için iş temin edeceğiz. İstihdam programı öncelikli olarak katma değeri yüksek olan teknoloji sektörlerinde uygulanacak.
* BDDK bankaların, bankacılık sektörünün reel sektöre kredilerini yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren karşılıklar kararnamesini kabul etti ve yayımlandı. Bazı yükler bankaların üzerinden alınıyor ve elde edilen kaynağı kredi yapılandırılmasında kullanmış oluyor. Kredilendirilme yönünde KOBİ tanımını 125 milyona çıkardık. Yani KOBİ'ler 125 milyon liranın altında yeniden yapılandırma avantajlarından yararlanacak.
KOBİ'lere 12 ay geri ödemesiz faizsiz 50 bin lira
* İhracatın artırılmasına için de önlemler aldık. Bir şirket bir önceki yıl yaptığı ihracat üzerinde ihracat yaparsa ayrıca desteklenecek. BUnu EximBank'ın sermayesini artırarak yapacağız.
* Bilim Sanayi Bakanlığımızın KOBİ'lere yönelik desteği var. KOSGEB'e üye küçük işletmelere 50 bin TL vereceğiz. 15 bin KOBİ faydalanacak. 12 ay ödemesiz 3 yıl geri ödemeli olacak. Faizi biz ödeyeceğiz. 3'er aylık eşit taksitlerle ödenecek.
Kamu bankaları birbirleri ile yarışa girmeyecek
* Kamu bankaları aralarında para toplarken artık yarış yapmayacak. Para toplanırken kamu bankaları özel bankalarla yarışa giriyorlar. Bu paralar ne kadar yüksek maliyetli toplanırsa kredilendirme reel sektöre aktarılması pahalı oluyor. O faiz artık yüzde 7,5'u geçmeyecek.