hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    B20 ve L20 arasında ortak deklarasyon imzalandı

    B20 ve L20 arasında ortak deklarasyon imzalandı
    expand
    KAYNAKAA

    G20 üyesi ülkelerdeki işverenleri temsilen B20, çalışanları temsilen ise L20 arasında istihdamın artırılması, büyümenin canlandırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla ortak bir deklarasyon imzalandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ATO Congresium'da düzenlenen B20 Türkiye Konferansı kapsamında gerçekleştirilen "İstihdam Trendleri ve Ekonomik Büyüme" konulu oturumun ardından G20 ile L20 ortak deklarasyon imza töreni yapıldı.

    İmza törenine, B20 ve işveren tarafını temsilen TOBB ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, B20 Türkiye İstihdam Görev Gücü Eş Başkanı ve Uluslararası İşverenler Örgütü (IOE) Başkanı Daniel Funes de Rioja, OECD İşveren ve Sanayi Danışma Komitesi (BIAC) Başkanı ve BusinessNZ CEO'su Phil O'Reilly ile TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu katıldı.

    Davutoğlu'ndan krize karşı "birlik" çağrısı!

    Törende işçi kesimini temsilen de L20 ve Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow, OECD İşçi Sendikaları Danışma Komitesi (TUAC) Genel Sekreteri John Evans hazır bulundu.

    Deklarasyonun imzalanmasının ardından konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu küresel işçileri temsilen L20, küresel iş dünyasını temsilen de B20 olarak ortak sorunlar olan "büyüme ve istihdam" için talepleri bir
    deklarasyonla yayınladıklarını söyledi.

    Oturumlarda B20 ve L20 perspektifinden işsizlik, eğitim, yoksulluk gibi konuların konuşulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, iki kesim arasında ciddi farklar varmış gibi görünse de ortak noktaların çok fazla olduğunu ifade etti.

    TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

    "Hepimiz daha fazla iş, daha fazla büyüme ve daha iyi çalışma koşulları istiyoruz. Hepimiz gençlerimizi işsizliğe mahkum etmememiz konusunda mutabıkız, küresel ekonominin içinde bulunduğu çalkantılı ortamdan şikayetçiyiz.

    Bu kadar ortak noktamız varken, ayrı düştüğümüz konuları da konuşalım dedik. İşçi, işveren kesimleri olarak, bu çabamızın dünyanın barışına, huzuruna, refahına hayırlar getirmesini diliyorum."

    Hisarcıklıoğlu, öğleden sonra deklarasyonu ve talepleri G20 Finans ve Çalışma Bakanları ile yapılacak ortak toplantıda G20'ye teslim edeceklerini bildirdi.

    "Beklenen iyileşme henüz sağlanamadı"

    Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise küresel ekonomide yaşanan 2008 krizinden sonra beklenen iyileşmenin henüz sağlanamadığını belirtti.

    Pek çok ülkenin kemer sıkma politikaları ile krize çözüm araması nedeniyle sosyal sorunların arttığına dikkati çeken Atalay, "Emeğin milli gelirden aldığı pay azalmakla kalmadı, bugüne kadar kazanılan hak ve özgürlükler kısıtlandı. İşçiler sağlıksız ve kötü koşullarda, düşük ücretle, her türlü güvenceden uzak, seslerini duyurabilecekleri bir platformdan yoksun, örgütsüz bir şekilde çalışmak zorunda kaldı" ifadelerini kullandı.

    İş bulabilen pek çok işçinin de sağlıksız ve güvenliği olmayan işlerde hayatları ya da sağlıkları pahasına çalışmak zorunda kaldığını belirten Atalay, işveren camiasını temsil eden B20 ile işçi kesimini temsil eden L20'nin bu gibi sorunlara birlikte çözüm arıyor olmasının önemli olduğunu vurguladı.

    Atalay, "İmzalanan deklarasyon L20 ve B20'nin küresel sorunlara ortak çözüm arama çabasının ve G20'nin geleceği şekillendirmek için belirleyeceği politikalara katkıda bulunma isteğinin yansımasıdır" dedi.

    Antalya'da başlayan, Cenevre, Paris ve İstanbul'da devam eden yoğun çalışma ve müzakerelerin sonucunda ortaya çıkarılan bu deklarasyonun her iki tarafın da sosyal diyaloğa verdiği önemin sonucu ve başarısı olduğu belirten Atalay, "Umuyorum ki, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında tüm dünyaya adalet getirmek için hep birlikte bir adım atmış oluruz" ifadelerini kullandı.

    Deklarasyondan İşveren ve işçi temsilcilerinin imzaladığı deklarasyonda, dünyada genç işsizliğinin kabul edilemez bir boyuta geldiğine dikkat çekilirken, istihdamla ilgili kalıcı çözümler için genç istihdamına yönelik yapısal tedbirlerin en hızlı şekilde alınması gerektiği vurgulandı.

    G20 hükümetlerine istihdamı artıracak makroekonomik politikalara öncelik vermeleri konusunda da çağrı yapılan deklarasyonda, 2025 yılına kadar istihdamda cinsiyet farkını yüzde 25 azaltma hedefini gerçekleştirmek için G20 ülkelerinin katkı sağlaması gerektiği ifade edildi.

    Ekonomik büyüme ve kalkınma, daha kaliteli istihdam ve daha kaliteli yaşam için kayıt dışı ekonomiden kayıtlı ekonomiye geçişin özendirilmesinin önemine işaret edilen deklarasyonda, ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında, işveren ve işçi kesiminin etkin rol oynaması gerektiği belirtildi.

    Deklarasyonla ayrıca G20 liderlerine sosyal diyaloğun geliştirilmesini teşvik edip desteklemeleri çağrısında bulunuldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow