Enerji Bakanlığı'ndan Akkuyu nükleer santrali için açıklama
Türkiye'nin iki hafta önce Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nde sahadaki inşaat çalışmalarını durdurduğu iddia edildi. CNN TÜRK'e konuşan Enerji Bakanlığı yetkilileri ise, "Akkuyu NGS AŞ ve Rusya tarafından bakanlığa resmi bir bildirimde bulunulmamıştır" denildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Akkuyu NGS yetkilileri, Mersin'deki çalışmaların kesintiye uğradığı yönünde kendilerine ulaşan bilgi bulunmadığını, Akkuyu'da liman inşaatı için devam eden çalışmaların olağan seyrinde ilerlediğini kaydetti.
Rus resmi haber ajansı Ria Novosti'nin resmi kaynaklara dayandırdığı haberde de, Akkuyu NGS çalışmalarının, medyada yer alan "çalışmalar durduruldu" iddialarının aksine, devam ettiği ifade edildi.
Lavrov: "Putin, Erdoğan’dan özür dilemişti"
Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir yetkili, bugün Reuters'a yaptığı açıklamada, "Rus jetinin düşürülmesinden sonra proje büyük bir belirsizliğe girdi. Ancak Rus şirket projeye şu ana kadar 3.5 milyar dolar civarında bir yatırım yaptı. Sözleşme hükümlerinde tek taraflı fesihte ağır tazminat koşulları var. O nedenle Ruslar şu anda fesih konusunda adım atamıyor" demişti.
Türkiye ile Rusya arasında, jetin düşürüldüğü 24 Kasım'dan bu yana karşılıklı ağır suçlamalar devam ederken, Rusya'nın gündeme getirdiği Türk Akımı Doğalgaz Projesi askıya alındı. Bunun yanı sıra Rusya 1 Ocak'tan geçerli olacak şekilde Türkiye'ye karşı bazı yaptırımlar uygulayacağını açıkladı.
Akkuyu Türkiye'nin ilk nükleer santrali
Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırımla yapacak. Bu santral Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak.
İran: Türkiye'ye gazı kesmedik
Türkiye'nin ikinci nükleer santralini Japonya-Fransa konsorsiyumu 22 milyar dolar yatırımla Sinop'a yapıyor.
Üçüncü nükleer santral için çalışmalar devam ederken ABD, Japonya, Güney Kore, Çin ve Rusya bu projeyi yapmak isteyen ülkeler arasında sayılıyor.