408 bin memur emeklisine 2 milyar lira ödeme yapılacak
Memurlara, geçmişe dönük, 30 yılın üzerindeki hizmet süresi için de emekli ikramiye ödenmesine olanak tanıyan Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "408 bin memur emeklisine 2 milyar lira ödeme yapılacak" dedi.
Süleyman Soylu, tasarı hakkında komisyon üyelerine bilgi verdi.
Mevcut uygulamada memurlara yönelik emekli ikramiyesinin en fazla 30 yıl olarak ödendiğini kaydeden Soylu, Anayasa Mahkemesi’nin 30 yıl sınırlamasını iptal ettiğini hatırlattı.
MHP "Çağrı heyeti"nden basına kongre daveti
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarının geriye yürümeyeceğini ifade eden Soylu, karardan önce emekli olanların yargı yoluna başvurduğunu, açılan davaların da büyük ölçüde Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine sonuçlandığını belirtti.
"65 bin emekli yargıya gitti"
120 bin emeklinin Kurum’a başvuru yaptığını, 65 bin kişinin de yargı yoluna gittiğini belirten Soylu, "Bu durum hem kurumun hem de mahkemelerin iş yoğunluğunu önemli oranda artırmaktadır. Ayrıca açılan ve kaybedilen her dava için vekalet ücreti, mahkeme masrafları da ayrıca ödenmektedir" dedi.
Reşit olmayan kızla dini nikaha hapis
Yapılacak değişiklikle 30 yılın üzerinde emekli ikramiyesi hak kazanmışlara ödeme yapılacağını kaydeden Soylu, kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir yıllık başvuru süresi getirildiğini ifade etti.
DBP'li belediye meclis üyesi gözaltına alındı
Daha önce başvuruda bulunanlara ayrıca bir başvuruya gerek kalmadan ödemelerinin yapılacağını vurgulayan Soylu, üç ay içinde ikramiyelerin 7 bin 500 liraya kadar olan kısmının ödeneceğini, geri kalan ödemenin de bir yıl içinde iki taksitle gerçekleştirileceğini ifade etti.
Soylu, "Yapılan düzenlemeyle bütçe için öngörülmeyen bir mali yük geldiğinden bütçe dengeleri göz önünde bulundurularak ikramiye ödemesi iki taksitle gerçekleştirilecektir" dedi.
İptal kararından önce emekli olmuş ve 30 yılın üzerinde hizmeti olduğu halde 30 yılın üzerindeki kısmının ikramiyesi ödenmemiş yaklaşık 408 bin emekli olduğunu belirten Soylu, bu emeklilere ödenecek ikramiyelerin toplam maliyetinin yaklaşık 2 milyar lira olduğunu kaydetti.
Tasarı kabul edildi
Memurlara, geçmişe dönük, 30 yılın üzerindeki hizmet süresi için de emekli ikramiye ödenmesine olanak tanıyan Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda kabul edildi.
Tasarıda, Emekli Sandığı Kanunu'nda yapılan düzenleme ile Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararı öncesinde emekli olanlara 30 yıl üstündeki hizmet sürelerinin her tam yılına karşılık ödenecek ikramiyenin bütçe imkanları çerçevesinde ödenmesine yönelik usul ve esaslar düzenleniyor.
3 ay içerisinde ödenecek
Buna göre, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce 30 yıldan fazla emekli ikramiyesine müstahak hizmet süreleri bulunmasına rağmen, 30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, 30 yılı aşan her tam hizmet yılı için bir yıl içerisinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7 bin 500 TL'ye kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren 3 ay içerisinde ödenecek.
Varsa kalan kısmının ödemesi ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde gerçekleştirilecek.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce başvuru yapıp dava açmamış olanların başvuruları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayılacak.
Görülmekte olan davalarda ayrıca bir başvuru şartı aranmaksızın bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içerisinde, dava öncesi yapılan idari başvuru tarihinden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutarın ödemesi de birinci fıkra hükümlerine göre yapılacak.
Mahkemelerce, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce açılmış davalarda davanın konusuz kalması sebebiyle karar verilmesine yer olmayacak.
Yargılama giderleri idare üzerinde bırakılacak ve vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilecek. Ayrıca, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkında Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarına başvurulmayacak ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan itiraz veya temyiz başvurularından vazgeçilmiş sayılacak.