hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye rüzgar ve güneş enerjisinde hedef yükseltti

    Türkiye rüzgar ve güneş enerjisinde hedef yükseltti
    expand

    Dün açıklanan yenilenebilir enerji yol haritası doğrultusunda Türkiye'nin 2035 yılı için belirlenen rüzgar ve güneş enerjisi kurulu güç hedefi, yaklaşık 37 bin megavat artırılarak 120 bin megavata çıkarıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıkladığı bu yeni yol haritasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erden, Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisi hedeflerinin 2035 yılı için 120 bin megavat olarak belirlendiğini ve bu yeni hedefin 80 milyar dolarlık bir yatırım ihtiyacı doğuracağını hatırlattı.

    Erden, "Önceki hedef 53 bin megavat güneş ve 29 bin 600 megavat rüzgar idi. Yani toplamda 83 bin megavattan 120 bin megavata çıkarılan yeni bir hedef var. Bu da yenilenebilir enerji konusunda devletin çok daha hızlı bir ilerleme kaydetmek istediğini gösteriyor." dedi.

    Yol haritasının yalnızca kurulu güç hedefiyle sınırlı olmadığını belirten Erden, iletim şebekesinin güçlendirilmesi gibi altyapı planlamalarının da yapıldığını vurguladı. Ayrıca, YEKA projelerinde alım garantisi süresinin 20 yıla çıkarılmasının, finansmanı kolaylaştıracak bir adım olduğunu belirterek, bu sürecin yatırımcılar açısından daha cazip hale geldiğini ifade etti.

    YENİ YEKA MODELİ

    Ocak 2025'te yapılacak yeni YEKA yarışmaları hakkında da bilgi veren Erden, ihale mekanizmasında yapılan değişikliklerin daha işler bir model ortaya çıkardığını belirtti. Artık taban fiyat uygulaması olduğunu ve bunun ciddi yatırımcıların sürece katılımını artıracağını düşündüğünü dile getirdi. Bu projelerin daha önce planlanmış ancak finansman koşullarından dolayı gerçekleştirilememiş YEKA-1 projeleri olduğunu belirten Erden, Ocak ayı sonunda başarılı bir ihale süreci beklediklerini söyledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Erden, kurulu güç hedeflerinin artmasının doğal olarak yeni finansman ihtiyaçlarını da beraberinde getirdiğini vurguladı. Daha önceki YEKA projelerinde alım garantisi süresinin 10 yıl olduğunu ancak bu sürenin 20 yıla çıkarılmasının uzun vadeli kredi ve finansmana erişimi kolaylaştıracağını ifade etti.

    YENİLENEBİLİR ENERJİ 2035 YOL HARİTASI

    Açıklanan yol haritasına göre, mevcutta yaklaşık 30 bin megavat olan güneş ve rüzgar enerjisi kurulu gücünün, 2035 yılına kadar dört kat artarak 120 bin megavata ulaşması hedefleniyor. Her yıl en az 2 bin megavatlık YEKA yarışmaları planlanırken, yeni YEKA ihaleleri 28 Ocak 2025'te rüzgar, 4 Şubat 2025'te ise güneş projeleriyle başlayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow