Türkiye müteahhitlikte dünya ikincisi oldu
Türkiye, "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi"nde 42 firmayla yer alarak ikinci sıraya yükseldi. Böylece geçen yıl ABD'ye bırakılan ikincilik geri alındı. Çin 79 firma ile listede ilk sırada bulunurken Türkiye’nın ardından ABD 41 firmayla üçüncü sırada yer aldı.
Dünya çapında referans alınan inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record), her yıl müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayımladığı ‘Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi’nin 2022 yılı sonuçları açıklandı.
Türkiye, bu yıl listede 42 firma ile yer aldı. Böylece Türkiye, firma sayısına göre Dünya ikinciliğini bir yıllık aranın ardından geri aldı. Listede 79 firmayla birinci yine Çin olurken, üçüncü sırada 41 firma ile ABD bulunuyor. Türk firmaları 20.4 milyar ABD Doları tutarında gelir ile listedeki firmaların toplam gelirleri içerisindeki payını bir önceki yılda ulaşılan yüzde 4.4’lük orandan yüzde 5.1’e yükseltti. Böylece Türkiye, uluslararası gelirlere göre 2022 yılı listesinde bir sıra yükselerek 7. oldu. Bu rakamla Türkiye, İngiltere, Avusturya ve Japonya’nın önünde yer alıyor. Müteahhitlik firmalarının 2021 yılı uluslararası proje gelirlerine göre 2022 yılı listesinde ilk 100 firma arasına giren Türk müteahhitlerinin sayısı 8 oldu. İki Türk firması ilk 50 firma arasında yer buldu. Bölgesel olarak bakıldığında; Türk firmalarının faaliyetleri 2021 yılında ağırlıklı olarak Rusya dahil Avrupa (8.8 milyar ABD Doları), Orta Doğu (5.6 milyar ABD Doları), Afrika (3 milyar ABD Doları) ve Asya (2.5 milyar ABD Doları) bölgelerinde yoğunlaştı.
‘ZORU BAŞARDILAR’
“Müteahhitlerimiz, uluslararası pazarda artan sorunlara rağmen zoru başardı ve küresel devler liginde ülkemizin adını yeniden ikinci sıraya taşıdı” diyen Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, “Müteahhitlerimiz, uluslararası standartlarda, zamanında ve uygun maliyetlerle iş yapma kabiliyetleri, zor ve riskli coğrafyalarda sahip oldukları iş deneyimi ve işbirliği geliştirme becerileriyle uluslararası inşaat sektöründe öne çıkmaktadır. Geleneksel pazarlarımızda sorunların sürdüğü ve finansman ihtiyacımızın arttığı bir dönemde bu başarının kazanılması ayrıca önemlidir” şeklinde konuştu Eren şöyle devam etti:“Geçen yıl salgının belli ölçüde kontrol altına alınması ve petrol fiyatlarında görülen artışın etkisiyle yurt dışında 31 milyar dolarlık yeni proje büyüklüğüne ulaşmış, yıllık yeni proje hedefimizi kısa vadede 30 milyar Dolar olarak revize etmiştik. Ancak 2022 yılının henüz başında Rusya-Ukrayna savaşı ile sarsıldık. Savaş nedeniyle bölgesel iş kaybının yaşanması da kaçınılmaz. Yüksek seyreden petrol fiyatları ile Körfez ülkeleri ile ısınan siyasi ilişkiler ise sektörümüzü destekleyebilecek olup küresel inşaat sektörünün ilgi odağı haline gelen Sahra-altı Afrika pazarında rekabet için finansman kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Diğer hedefimiz; gerekli düzenlemelerin yapılması halinde yurtdışı projelerimizde istihdam edilen Türk işgücü sayısının, 35 binler seviyesinden 100 bine yükseltilmesidir.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yeni sosyal güvenlik paketi geliyor! Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren 3 adım yolda...
HABER || Altın yeniden yükselişe geçti! Kritik tarih 20 Ocak
23-29 Kasım A101 Haftanın Yıldızları Kataloğu 2024: Bu hafta aktüel kataloğunda hangi ürünler var?
En düşük memur emekli maaşı ne kadar olacak? Gözler Ocak ayına çevrildi...
Yıl sonu sıfır otomobil kampanyaları: 2024 modeller için büyük fırsatlar başladı! İşte marka marka 2024 sıfır otomobil kampanyaları