hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye, Birleşik Krallık'a ihracat rekoru kırdı

    Türkiye, Birleşik Krallıka ihracat rekoru kırdı
    expand

    Türkiye, Ocak-Ağustos döneminde Birleşik Krallık’a 8,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek bu dönemdeki tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'nin toplam ihracatı yılın ilk 8 ayında, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %3,9 artarak 170,8 milyar dolara çıktı.

    Türkiye’nin Birleşik Krallık’a ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre %10,8 artarak bu önemli artışa katkı sağladı. Bu süreçte, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler Almanya, ABD, Birleşik Krallık, İtalya ve Irak oldu. Almanya’ya 12 milyar dolar, ABD’ye 8,8 milyar dolar, İtalya’ya 7,6 milyar dolar ve Irak’a 6,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

    Birleşik Krallık, Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı üçüncü ülke olarak öne çıktı.

    OTOMOTİV ENDÜSTRİSİ ÖNCÜ SEKTÖR OLDU

    Birleşik Krallık’a en fazla ihracatı 2,7 milyar dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi. Bunu, 1,1 milyar dolarla elektrik ve elektronik, 982,1 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon, 578,2 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 427,3 milyon dolarla çelik sektörleri izledi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeytin ve zeytin yağı, süs bitkileri, gemi yat ve hizmetleri, fındık ve mamulleri ile yaş meyve ve sebze ise en az talep gören sektörler oldu.

    DEĞER BAZINDA EN BÜYÜK ARTIŞ OTOMOTİVDE

    Ocak-Ağustos döneminde Birleşik Krallık’a ihracatını değer bazında en çok artıran sektör, 602,9 milyon dolarla otomotiv endüstrisi oldu. Çelik, makine ve aksamları, mobilya kağıt ve orman ürünleri ile mücevher sektörü de değer bazında öne çıkan diğer sektörler arasında yer aldı.

    İLLER BAZINDA İHRACAT

    Birleşik Krallık’a en fazla ihracatı 3,1 milyar dolarla İstanbul gerçekleştirdi. Kocaeli, Bursa, Sakarya ve İzmir de öne çıkan diğer iller oldu.

    İKİLİ TİCARET HACMİ HEDEFİ 20 MİLYAR DOLAR

    Türkiye ve Birleşik Krallık, ikili ticaret hacmini artırmayı hedefleyerek bu yönde adımlar atmaya devam ediyor. Hedef, 2024’te ticaret hacminin 20 milyar doları aşması. Ayrıca, iki ülke arasında güncellenmesi planlanan Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakereleri de büyük önem taşıyor.

    Birleşik Krallık, Türkiye'nin 2024'ün ilk 6 ayında en çok yatırım sermayesi aldığı ülkeler arasında da yer aldı. Yılın ilk yarısında, Hollanda %20 ile en büyük yatırım sermayesini sağlarken, ABD, Almanya, İrlanda, Norveç ve Birleşik Krallık da önemli yatırımcı ülkeler arasında sıralandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow