hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk somonu ihracatı 9 ayda 350 milyon doları aştı

    Türk somonu ihracatı 9 ayda 350 milyon doları aştı
    expand

    Türkiye'nin somon ihracatı, yılın ilk 9 ayında yüzde 6 artış göstererek 351 milyon 350 bin 868 dolara ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    AA muhabirinin Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, iç sulardaki kurulu çiftliklerde belli bir ağırlığa ulaştıktan sonra Karadeniz’deki deniz kafeslerine aktarılarak yetiştirilen Türk somonunun ihracatı, Ocak-Eylül 2023 döneminde 330 milyon 169 bin 400 dolardan bu yıl 351 milyon 350 bin 868 dolara yükseldi.

    İhraç edilen somon miktarı ise 51 bin 239 tondan 57 bin 675 tona çıktı. Böylece, Türk somonu ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 13, değerde ise yüzde 6 artış kaydetti.

    RUSYA FEDERASYONU'NA YAPILAN SOMON İHRACATINDA YÜZDE 23 ARTIŞ

    Bu dönemde, başta Rusya Federasyonu olmak üzere 45 ülkeye Türk somonu ihraç edildi. Türkiye'den bu dönemde Rusya Federasyonu'na 42 bin 252 ton somon ihraç edilerek, 244 milyon 228 bin 634 dolar gelir elde edildi. Geçen yılın aynı döneminde bu ülkeye 34 bin 382 ton somon ihraç edilerek 197 milyon 790 bin 26 dolar kazanılmıştı. Böylece, Rusya Federasyonu'na yapılan ihracat miktarda ve değerde yüzde 23 oranında artış gösterdi.

    Ayrıca, Türkiye bu yılın aynı döneminde geçen yıla kıyasla farklı olarak Filipinler, Mısır, Umman, Slovenya, Bahreyn, Özbekistan ve Sırbistan’a da somon ihraç etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ÇİN HALK CUMHURİYETİ'Nİ ÖNEMLİ PAZAR OLARAK GÖRÜYORUZ"

    DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, su ürünleri sektörünün önemli ihraç ürünlerinden biri olan Türk somonunu önemsediklerini belirtti. Pazar çeşitliliğini artırmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kalyoncu, bu kapsamda Çin Halk Cumhuriyeti'ni önemli bir pazar olarak gördüklerini vurguladı.

    Tanıtım çalışmalarına önem verdiklerini söyleyen Kalyoncu, "Çin Halk Cumhuriyeti'ni önemli bir pazar olarak görüyoruz ve bu kapsamda, ekim ayının son haftasında Çin'de düzenlenecek en büyük su ürünleri fuarında stant açarak Türk somonunu tanıtacağız." dedi.

    Japonya’nın da Türk somonu için vazgeçilmez pazarlar arasında olduğunu belirten Kalyoncu, "Japonya'ya olan ihracatımızın daha yüksek seviyelere ulaşması için Japonya'nın Türkiye'ye uyguladığı yüzde 3,5 oranındaki gümrük vergisinin sıfırlanması amacıyla Japonya ile serbest ticaret anlaşmasının bir an önce hayata geçmesi konusunda girişimlerimize devam ediyoruz. Pazar çeşitliliğimizi artırarak yılı çok daha iyi rakamlarla kapatacağımıza inanıyoruz." şeklinde konuştu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow