hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tüketici Hakları Derneği'nden 'ucuz et' itirazı

    Tüketici Hakları Derneğinden ucuz et itirazı
    expand

    Gıda, Tarım ve Havyancılık Bakanlığı'nın ucuz etle ilgili adımlarına Tüketici Hakları Derneği'nden itiraz geldi. Hayvancılık politikasının iflas ettiği belirtilen dernek açıklamasında ucuz et için yapılması gerekenler sıralandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici Hakları Derneği, ucuz et sorununun ithalat yapılarak çözülemeceğini belirtti. 'Dünyanın hiçbir tarıma ve hayvancılığa elverişli ülkesinde et ithalatı ile tüketiciler korunmamaktadır' denilen dernek açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

    "Bugüne kadar uygulanan yanlış hayvancılık politikasının iflas etmesi sonucu geçici çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Çözüm olarak, piyasanın durumuna göre besilik hayvan, kasaplık hayvan, karkas et ve son olarak da lop et ithal edilmektedir. Bu uygulama, et sorununu çözmek yerine, ette kalıcı sorun yaratmıştır. Lop et ithalatı uzun dönemde fiyatların yükselmesine ve ete erişemeyen tüketici sayısının daha da artmasına neden olacaktır.

    Market zincirlerine verilmesi Anayasa'ya aykırı

    İthal edilen etlerin ulusal ağı olan market zincirlerine verilmesi Anayasa'ya aykırıdır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasa'sının 173.maddesi "Devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır." hükmüne aykırıdır. Aynı zamanda, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un Amaç maddesinde belirtilen "mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun için gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamaktır." hükmüne aykırı olacaktır. Lop et ithalatı ile kısa vadede et fiyatları 28-29TL'ye düşürülse bile, tüketicilerin satın alma güçleri dikkate alındığında, dünyanın en pahalı etinin Türkiye'de satıldığı gerçeğini değiştirmeye yetmeyecektir. "

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    7 maddelik öneri


    Uygulanan politikaların uzun vadede sorunu çözmeyeceği vurgulanan dernek açıklamasında 7 maddelik şu öneriler sıralandı:

    - Küçük çiftçiler ve küçük hayvan üreticiliği her yönden desteklenmeli, kırsal kalkınma sağlanmalı ve güçlendirilmelidir.
    - Meralar ıslah edilmeli ve genişletilmelidir.
    - Yerli ve sağlıklı yem üretimini sağlayacak ve artıracak tüm önlemler alınmalıdır.
    - Tarım toprakları ve meralar hiçbir yerde hiçbir şekilde yerleşmeye ve yapılaşmaya açılmamalıdır.
    - Kırsal kesimde yaşamını sürdüren küçük hayvan üreticisi ve küçük çiftçilerin kentlere imrenmeyeceğini sağlayacak sosyal ve sanatsal olanaklar kırsal kesimde oluşturulmalı ve geliştirilmelidir.
    - Kırsal kalkınma ve üretim kooperatifleri ve kooperatifçiliği teşvik edilmeli, desteklenmeli ve geliştirilmelidir.
    - Tüketim kooperatifleri teşvik edilmeli, desteklenmeli ve geliştirilmelidir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow