hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    TÜİK, Mayıs ayı tarım girdi fiyat endeksini yayımladı

    TÜİK, Mayıs ayı tarım girdi fiyat endeksini yayımladı
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına ilişkin Tarım-Girdi Fiyat Endeksi (Tarım-GFE) verilerini yayımladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Verilere göre, Tarım-GFE endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,85 artış gösterdi. Geçen yılın Aralık ayına kıyasla yüzde 15,58, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 53,08 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 41,12 yükseldi.

    ANA GRUPLARDA DEĞİŞİMLER

    Ana gruplar bazında değerlendirildiğinde, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,63, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi ise yüzde 2,18 oranında arttı. Geçen yılın aynı ayına kıyasla tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde 50,35, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi ise yüzde 71,59 yükseliş gösterdi.

    ALT GRUPLAR

    Yıllık Tarım-GFE verilerine göre, 3 alt grup daha düşük, 8 alt grup ise daha yüksek değişim sergiledi. Yıllık artışın en düşük gerçekleştiği alt gruplar yüzde 23,98 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 28,75 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu. Yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 133,84 ile veteriner harcamaları ve yüzde 89,09 ile diğer mal ve hizmetler olarak kaydedildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aylık Tarım-GFE verilerine göre ise, 2 alt grup daha düşük, 9 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Aylık en fazla düşüş gösteren alt gruplar yüzde -2,04 ile enerji ve yağlayıcılar ve yüzde -0,93 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu. Aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar yüzde 3,29 ile bina bakım masrafları ve yüzde 2,33 ile tohum ve dikim materyali olarak belirlendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow