"Trafikte kiralık araca çarpan yandı!"
Hürriyet gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, son zamanlarda sıkça şikayet edilen kiralık araçların karıştığı kazalarla ilgili bir yazı kaleme aldı. Noyan Doğan'ın "Trafikte kiralık araca çarpan yandı!" başlıklı yazısından bir bölüm.
Okuyuculardan, kiralık araçların (rent a car) karıştığı kazalarla ilgili onlarca şikayet geliyor.
Kimi okuyucular, araç kiralama şirketlerinin, mahkeme yoluyla, ‘kira kaybı’ adı altında para talep ettiklerinden yakınıyor; kimileri ise, kaza sonrası kiralık araçtaki değer kaybı talepleri ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyip, sigorta şirketlerini suçluyor. Açıkçası, avantajlarından dolayı kiralık araca talep her geçen gün arttıkça -ki, bugün trafikte filo ve günlük kiralama dahil 600 binin üzerinde kiralık araç dolaşıyor- bu tür şikayetler de artacak.
Okuyucular haklı; kiralık araçların karıştığı kazalarda bazı sorunlar yaşanıyor, ancak bunların sigorta ile alakası pek yok. Peki, nedir bu sorunlar? Tek tek anlatayım.
'Kira bedelini siz ödersiniz'
Kiralık bir araca çarparsanız ve kusur da sizdeyse, aracı kiralayan şirket, tamir olana kadarki sürede; o araçtan elde edeceği kira gelirini sizden talep edebilir. Buna ister ‘kira kaybı’ deyin, ister ‘gelir kaybı’; kiralama şirketinin böyle bir yasal hakkı var. Altını bir kere daha çizeyim, sizden talep edilen, araçta oluşan maddi hasarın tazmini değil, onu zaten sizin aracınızın trafik sigortası ya da kiralık aracın kaskosu karşılıyor; sizden istenen, kiralama şirketinin uğradığı gelir kaybı. Bunu da profesyonel çalışan, büyük filo kiralama şirketleri zaten istemiyor; çünkü onlar, zarar gören aracın yerine ikame araç veriyor, kira almaya devam ediyor ve kira parasının içine de bu tür giderleri dahil ediyor. Gelir kaybını talep edenler ise daha çok günlük araç kiralayan şirketler.
'Aracın değer kaybı da var'
Gelelim, kiralık araçta oluşan değer kaybına. Düne kadar bu da büyük bir sorundu. Çünkü trafik sigortası genel şartlarına göre; sigortacılar, ister kısa süreli olsun ister bir yıl ve daha uzun süreli, kiralık araçlarda eksper tarafından hesaplanan değer kaybı tutarının yüzde 50’sini karşılıyordu. Danıştay, uygulamayı şimdilik durdurdu ama kesin kararını henüz açıklamadı. Bugün için değer kaybının tamamı sigorta şirketleri tarafından karşılanıyor. Dolayısıyla araç kiralama şirketleri, araçta oluşan değer kaybını, kusurlu sürücüden talep edemez.
Hemen içiniz rahatlamasın, burada da başka bir sorun ortaya çıkıyor. Trafik sigortasının bugün için maddi teminat limiti 36 bin lira. Sigorta şirketinin ödeyeceği en yüksek değer kaybı ise maddi teminatın yüzde 15’i, yani 5 bin 400 lira. Ne mi, demek istiyorum. Trafikte pahalı bir kiralık araca çarparsanız ve kusur da sizdeyse, yandınız demektir. Diyelim ki, kiralık araçta 45 bin liralık maddi hasar oluştu; trafik sigortası bunun 36 bin lirasını karşılayacağından, aradaki 9 bin liralık farkı araç kiralama şirketinin sizden talep etme hakkı var. Bitmedi; eksper, o araçtaki değer kaybını 10 bin lira olarak tespit ederse, trafik sigortası sadece 5 bin 400 lirasını karşılayacağından, yine şirket aradaki 4 bin 600 liralık değer kaybını sizden ister.
Yazının tamamını okumak için tıklayınız.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
BİM AKTÜEL 22 KASIM 2024 CUMA! BİM kataloğu aktüel ürünler belli oldu
HABER || Yatırımcısı yakından takip ediyor! Altında son durum ne, tekrar yükselecek mi?
KASIM EMEKLİ PROMOSYONU | Yeni yıla sayılı günler kala bankalar emekli promosyon ödemelerini güncelledi
FED aralık toplantısı ne zaman, hangi gün? FED faiz kararı açıklama tarihi 2024!
20-26 Kasım 2024 ŞOK Aktüel Ürünler Kataloğu Çarşamba Yayında!