hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Temmuz ayı tarım ÜFE oranı belli oldu

    Temmuz ayı tarım ÜFE oranı belli oldu
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Buna göre, temmuz ayında endeks bir önceki aya kıyasla %1,74 düşerken, geçen yılın aralık ayına göre %19,79, geçen yılın aynı ayına göre ise %41,07 ve 12 aylık ortalamalara göre %59,61 artış gösterdi.

    Sektörel bazda bir önceki aya göre incelendiğinde, tarım ve avcılık ürünleri ile ilgili hizmetlerde %1,64, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %5,55, balıkçılık ve su ürünlerinde ise %0,72 oranında azalma kaydedildi.

    Ana gruplar arasında, bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde %6,57 artış, tek yıllık bitkisel ürünlerde %8,78, canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde ise %0,12 düşüş gözlemlendi.

    Yıllık Tarım ÜFE verilerine göre, 5 alt grup daha düşük, 8 alt grup ise daha yüksek değişim sergiledi.

    Yıllık bazda en düşük artış %11,24 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalarda görüldü. Yıllık artış oranının düşük olduğu diğer alt gruplar arasında %12,08 ile sebze, kavun-karpuz, kök ve yumrular, %27,64 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar yer aldı. Yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar ise %157,48 ile yağlı meyveler ve %74,96 ile koyun ve keçi, canlı, işlenmemiş süt ve yapağıları oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aylık bazda değerlendirildiğinde, Tarım ÜFE'de 3 alt grup daha düşük, 10 alt grup ise daha yüksek değişim gösterdi.

    Bir önceki aya göre en fazla düşüş %16,48 ile sebze, kavun-karpuz, kök ve yumrular, %5 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler alt gruplarında yaşandı. Aylık bazda en yüksek artış ise %8,48 ile yağlı meyveler ve %8,02 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar alt gruplarında kaydedildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow