hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Teknoloji devi Dell'den, yeni S&P 500 kararı

    Teknoloji devi Dellden, yeni S&P 500 kararı
    expand

    S&P Global, Dell ve Palantir'in S&P 500 endeksine dahil edileceğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından, her iki şirketin hisseleri de yaklaşık yüzde 7 oranında değer kazandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    CNBC'nin haberine göre, Palantir yazılım şirketi American Airlines'ın, Dell ise Etsy'nin yerini alacak. Endekse yeni eklenen şirketlerin hisseleri, fon yöneticilerinin bu değişikliklere uyum sağlamak amacıyla portföylerini güncellemesi nedeniyle genellikle bu tür açıklamaların ardından yükselme eğilimi gösteriyor.

    Dell için bu hamle, endeksle yeniden bağ kurma anlamına geliyor. Şirket, 1996 ile 2013 yılları arasında S&P 500'de yer aldı, ancak kurucu Michael Dell ve Silver Lake’in şirketi özelleştirmesi ile 2013'te endeksten ayrıldı. Dell, 2018’de tekrar halka arz edildi.

    Yapay zeka iş yükleri için sunucular sağlayan Dell'in rakibi Super Micro Computer, bu yılın başlarında büyük bir yükseliş sonrası S&P 500'e dahil olmuştu. O dönemde piyasa değeri 50 milyar doları aşan şirketin değeri, o zamandan beri yarıya düştü.

    Palantir, 15 yıldan fazla bir süre girişim sermayesi destekli bir startup olarak faaliyet gösterdikten sonra, 2020'de New York Borsası'nda halka arz edildi ve 2022'nin dördüncü çeyreğinde kârlılığa ulaştı. Şirket, bu yılın ikinci çeyreğinde net gelirini 135,6 milyon dolara çıkardı; bu, geçen yıl aynı dönemde 27,9 milyon dolardı. Palantir, üst üste dört çeyrektir yıllık gelir artışı yakalıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    S&P 500'e katılabilmek için şirketlerin son çeyrekte kâr açıklamış olması ve toplamda son dört çeyrekte de kâr elde etmiş olması gerekiyor. Dell, 2019'dan beri neredeyse her çeyrekte kârlılık sağladı. Dell hisseleri, 2023 yılında yüzde 90 değer kazandı ve şirket, 2 Ağustos'ta sona eren çeyrekte 3,2 milyar dolarlık yapay zeka sunucusu talebi gördüğünü bildirdi, bu da önceki çeyreğe göre yüzde 23'lük bir artış anlamına geliyor.

    Daha önce, haziran ayında gerçekleştirilen yeniden dengeleme sırasında Siber güvenlik sağlayıcısı CrowdStrike endekse eklenmişti.

    S&P Global, bu yeni eklemelerin, yüksek piyasa değerine sahip ABD şirketlerini daha iyi yansıtmayı hedeflediğini belirtti. Endeksteki şirketlerin medyan piyasa değeri yaklaşık 33,5 milyar dolar civarındayken, Palantir'in piyasa değeri 67 milyar doların, Dell'in ise 72 milyar doların üzerinde bulunuyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow