hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tarımsal girdi fiyatlarında yıllık artış 5 ayın en düşük seviyesine geriledi

    Tarımsal girdi fiyatlarında yıllık artış 5 ayın en düşük seviyesine geriledi
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ait tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verilerini yayımladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Açıklanan verilere göre, endeks Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,93, geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 16,66, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 47,56 ve 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 42,99 oranında artış gösterdi.

    Ana gruplarda, bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 0,61, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde ise yüzde 2,84 oranında artış kaydedildi.

    Geçen yılın aynı ayına kıyasla tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde 44,6, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi ise yüzde 67,47 oranında yükseldi.

    Alt gruplara bakıldığında, yıllık Tarım-GFE'ye göre 3 alt grup daha düşük, 8 alt grup ise daha yüksek değişim sergiledi.

    Yıllık bazda en düşük artış gösteren alt gruplar yüzde 23,54 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 27,53 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar, yüzde 114,01 ile veteriner harcamaları ve yüzde 90,69 ile diğer mal ve hizmetler olarak öne çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aylık bazda değerlendirildiğinde, 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup ise daha yüksek değişim gösterdi.

    Aylık en fazla düşüş kaydeden alt gruplar yüzde 0,13 ile veteriner harcamaları ve yüzde 0,17 ile hayvan yemi olarak belirlendi. Aylık en yüksek artış ise yüzde 3,67 ile diğer mal ve hizmetler ve yüzde 3,24 ile malzemeler grubunda gözlendi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow