Swap işlemi nedir?

Dövizdeki dalgalanmaların ardından BDDK swap işlemlerine sınırlama getirdiğini açıkladı. Peki swap işlemi nedir?
Tarafların faizi ya da döviz cinsini değiştirmek suretiyle yaptıkları takas sözleşmesidir. Faiz Swap'ı ile iki taraf da, daha düşük faizli kredilere erişebilmek için ana para dışında faizi takas ederler.
Kur Swap'ında taraflar önceden anlaştıkları oran ve koşullarda belirli bir döviz tutarını değiştirirler.
Bir swap işleminde karşılıklı iki döviz cinsi el değiştirebildiği gibi, aynı para cinsinden faiz oranları da değiştirilebilmektedir. Ayrıca hem döviz türlerinin hem de faiz oranlarının karşılıklı el değiştirdiği swap sözleşmeleri vardır.
Bunların dışında herhangi bir döviz cinsinin faizi ile menkul kıymetin veya emtianın el değiştirdiği swap işlemleri de mevcuttur. İlave olarak taşınan dayanak varlığın her türlü riskinin el değiştirmesine imkan veren swaplar da mevcuttur.
Swap işlemelerinde bazı durumlarda ana para hareketi ile işleme konu olan dayanak varlığın değiş tokuşu olmaz.
Swaplar fx swaplar, faiz oranı swapları (IRS), çapraz döviz swapları (CCS), emtia swapları, pay (hisse senedi) swapları, toplam getiri swapları (TRS), varyans swaplar, kredi temerrüt swapları (CDS) olarak çeşitlenebilirler.
Swaplar tezgah üstü finansal piyasalarda işlem görürler. Ancak 2007-09 yılları arasında yaşanan global finans krizinden sonra regülatörler bu işlemlerin organize finansal piyasalarda yapılması konusunda baskı yapmaktadırlar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Otomobil Almayı Planlayanlar Dikkat! Pazarda Dikkat Çeken Hareketlilik! İşte 2. Elde Fiyatı En Çok Düşen Markalar
HABER... Merakla bekleniyordu! İşte evlenecek çiftlere yeni destek kampanyasının detayları
Çalışan annelere yönelik yasal haklar! Doğum izni, kıdem tazminatı ve istifa süreci
Araba almayı düşünenleri ilgilendiren haber! İkinci elde düşüş sürüyor
SON DAKİKA EMEKLİ HABERİ | Tüm emekli ödemeleri sil baştan! İşte yeni takvim...