SON DAKİKA: Türkiye ekonomisi yüzde 3,8 büyüdü
Türkiye İstatistik Kurumu, yılın ikinci çeyreğine ilişkin dönemsel ve 2022 yılına ilişkin yıllık gayri safi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüdü.
TÜİK, Nisan-Haziran 2023 dönemi ile 2022 yılı gayrisafi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. Buna göre; GSYH ikinci çeyrek ilk tahmini, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,8 arttı. GSYH'yi oluşturan faaliyetlerden diğer hizmet faaliyetleri yüzde 6,6, hizmetler yüzde 6,4, inşaat yüzde 6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 5,1, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 4,9, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 1,3 ve tarım sektörü yüzde 1,2 arttı. Sanayi yüzde 2,6, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 1,2 azaldı.
Yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 15,6 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 5,1 arttı. İşgücü ödemeleri de bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 116,3 arttı. Net işletme artığı/karma gelir yüzde 31 arttı.
Yıllık verilere dayalı olarak hesaplanan bağımsız yıllık gayrisafi yurt içi hasıla, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,5 arttı. Kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla 2022 yılında cari fiyatlarla 176 bin 651 TL, dolar cinsinden de 10 bin 659 dolar oldu.
BAKAN ŞİMŞEK'TEN BÜYÜME MESAJI
Bakan Şimşek, TÜİK tarafından bugün açıklanan verileri değerlendirdiği bir yazılı açıklama yaptı. Bakan Şimşek açıklamasında, TÜİK tarafından bugün açıklanan gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) verilerine göre Türkiye ekonomisinin 2023 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel yüzde 3,8 büyüdüğünü, mevsimsel düzeltilmiş GSYH büyümesinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 olduğunu hatırlattı. Şimşek, sıkı küresel finansal koşullar ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 daralan küresel ticarete rağmen deprem felaketinin ekonomik etkilerini telafi etmeye çalıştıkları yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin güçlü büyüme performansına devam ettiğini belirtti. Küresel aktivitedeki zayıflamayla reel ihracatta düşüşün devam ettiğine ve güçlü iç talebe bağlı olarak ithalat artışını
sürdürdüğüne dikkati çeken Şimşek, “Böylece net dış talep büyümeyi sınırlandırmıştır. Öte yandan ekonominin üretken kapasitesinin artırılması açısından önem arz eden yatırım harcamaları yüzde 5,1 artmıştır” dedi.
Şimşek, hedeflerinin büyümenin güçlü olmasının yanı sıra, aynı zamanda dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcı olması olduğunu dile getirdi.
İç ve dış talep dengesinin yeniden tesisi için tedbirler almaya ve uygulamaya devam ettiklerini aktaran Şimşek, “Kaynakların tüketimden çok yatırım, istihdam, üretim ve ihracata aktarılmasını önceliklendiriyoruz. Bu tedbirler neticesinde ekonomimizin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltmayı hedefliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Şimşek, açıklamasına şöyle devam etti:
Şeffaf, tutarlı ve uluslararası normlara uygun politikalar sayesinde güvenin temin edilmesi ile öngörülebilirlik artırılacaktır. Öngörülebilirlik, sürdürülebilir büyümenin sağlanması için gereken yatırım ve istihdam artışında kritik önem taşımaktadır. Uyguladığımız politikaların makro finansal istikrar üzerindeki olumlu etkilerini görmeye başladık. Bu etkilerin kalıcı olması ve istikrarın sağlanması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir büyüme ile sağlanacak refah artışının toplumun tüm kesimleri tarafından adil paylaşılması önceliğimizdir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bakan Kacır müjdeyi duyurdu! Bağımsız dijital akademiyi devreye alıyoruz
2 Ocak 2025 A101 Aktüel Ürünler Kataloğu: Elektronikten Mutfak Gereçlerine Büyük Fırsatlar!
iPhone 17 çıkmadan, 18 ve 19 bilgileri sızdırıldı! İşte telefonlardaki yeni özellikler...
2025 resmi tatil günleri belli oldu! Sömestr tatili ne zaman? İşte 45 günlük tatil için izin kullanılması gereken tarihler...
Yeni yılda yeni düzenlemeler... Kira desteği, elektrik faturaları, ikinci el araçlar, kuyumcu alışverişleri...