hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    SON DAKİKA | Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme rakamı belli oldu

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 büyüdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu, bu yılın nisan-haziran dönemine ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini duyurdu.

    Açıklanan verilere göre, 2024 yılının ikinci çeyreğinde GSYH, zincirlenmiş hacim endeksi olarak bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2,5 oranında artış gösterdi.

    GSYH'yi oluşturan sektörlere bakıldığında, ikinci çeyrekte zincirlenmiş hacim endeksi ile geçen yıla göre; diğer hizmet faaliyetlerinde %7,4, inşaat sektöründe %6,5, tarım sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinde %3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetlerinde %3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetlerinde %3,2, hizmet sektöründe %2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetlerinde ise %0,6 oranında artış kaydedildi. Ancak, sanayi sektörü %1,8 oranında daraldı.

    Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi ise bir önceki çeyreğe göre %0,1 oranında arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,8 oranında artış gösterdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üretim yöntemiyle hesaplanan Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, yılın ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı dönemine göre %78,6 artarak 9 trilyon 949 milyar 792 milyon TL'ye ulaştı. Aynı dönemde GSYH, cari fiyatlarla ABD doları bazında 308 milyar 158 milyon olarak kaydedildi.

    Hanehalkı nihai tüketim harcamaları %1,6 oranında arttı Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %1,6 artış gösterdi. Devletin nihai tüketim harcamaları %0,7, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %0,5 oranında arttı.

    2024 yılının ikinci çeyreğinde mal ve hizmet ihracatı, zincirlenmiş hacim endeksi olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,04 artarken, ithalat %5,7 oranında azaldı.

    İş gücü ödemeleri %112,4 oranında arttı Yılın ikinci çeyreğinde iş gücü ödemeleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %112,4 oranında artış gösterdi. Net işletme artığı/karma gelir ise %47,7 oranında arttı.

    İş gücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içindeki payı, geçen yılın ikinci çeyreğinde %33,8 iken, 2024 yılında bu oran %40,8'e yükseldi. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %44,6'dan %37,4'e geriledi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow