Soğuk rüzgârlar esti: Ekonomi dünyasının konuştuğu o an!
Dünya gündeminde Davos rüzgârları esip geçti ancak Endonezya Ticaret Bakanı Muhammed Lutfi’nin ülke ekonomisinde izlenen politikalara yönelik yaptığı açıklamalar sosyal medyada yeni gündem oldu. Bakan Lutfi, özellikle Avrupa ülkelerinin tepkisini toplayan hammadde kısıtlamalarında Endonezya'nın uyguladığı politikaları bu sözlerle savundu.
Davos Zirvesi'nde Endonezya’nın, paslanmaz çelik üretiminde gerekli olan özellikle nikel ve demir cevheri gibi önemli hammaddelere yönelik uyguladığı kısıtlama ve yasakları açıklayan Endonezyalı Bakan, bu kritik finansal hamlenin ülkenin ihracat rakamlarına olan etkisini anlattı.
2019 yılında paslanmaz çelik üretimindeki önemli bir hammaddeden sadece 1.1 milyar dolar gelir elde edildiğini ancak bu maddenin ihracatının yasaklanması ile birlikte rakamların olumlu yönde hareket ettiğini belirtti. Lutfi, yasakların uygulanmasından bir yıl sonra paslanmaz çelik ihracatının 10 milyar dolara yükseldiğini, bu rakamın 2021 yılında ise 21 milyar dolara çıktığının altını çizdi. Böylelikle 'katma değerli üretim' ile Güneydoğu Asya ülkesinin dünyada paslanmaz çelik üretiminde 2. sıraya yükseldiğini açıkladı.
Endonezyalı Bakan bu yıl hedeflerinin ülke ihracatının yüzde 10’unu sadece paslanmaz çelikten oluşturmak olduğunu söyledi.
Indonesian Trade Minister Muhd Lutfi explaining how Indonesia grew its value added industry and how it contributes 10% to GDP. pic.twitter.com/AQedi2RAF6
— Jalil Rasheed (@jalilword) June 9, 2022
MİLLİYETÇİLİK ELEŞTİRİSİ
Moderatörün, Endonezya’nın endüstriyel metal kaynaklarını elinde tutarak milliyetçilik yapması eleştirisine ise Lutfi, koronavirüs salgınında Avrupalı ülkelerin elinde kalan fazla aşıları gelişmekte olan ülkelere son kullanma tarihi bitiminden sadece 2 hafta önce gönderdiğini hatırlatarak cevap verdi.
Mart ayında Avrupa Birliği, Endonezya ve Hindistan'dan ithal edilen soğuk haddelenmiş yassı çelik ürünlere ilave gümrük vergisi getirdi.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, Endonezya'nın önemli ham maddelere ticareti bozan ihracat kısıtlamaları uyguladığı belirtildi.
Avrupa Çelik Birliği (EUROFER) ise geçtiğimiz yıllarda kısıtlamalara yönelik tepkisini dile getirmişti.
(Derleyen: Şeyda Aydın)
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
FED aralık toplantısı ne zaman, hangi gün? FED faiz kararı açıklama tarihi 2024!
20-26 Kasım 2024 ŞOK Aktüel Ürünler Kataloğu Çarşamba Yayında!
ASGARİ ÜCRET 2025 | Morgan Stanley'den dikkat çeken asgari ücret zammı tahmini! "Türkiye, bir dönemecin başında..."
BİM AKTÜEL ÜRÜNLER 20 KASIM 2024! BİM'e çekme karavan, buz dolabı ve derin dondurucu geliyor!
T.C.'ye göre KYK burs ve kredi ödeme tarihleri 2024: KYK burs/kredi ödemesi nasıl sorgulanır?