hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Oyak Bank, ING Bank'a satılıyor

    Oyak Bank, ING Banka satılıyor
    expand

    Oyak Bank'ın yüzde 100 hissesi 2 milyar 673 milyon dolara Hollandalı Ing Bank'a satılacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Oyak Bank'tan yapılan yazılı açıklamada, bir süredir devam eden görüşmeler sonucunda Oyak ile dünyanın en büyük finansal hizmetler gruplarından ING'nin, Oyak Bank'ın ING Bank'a satışı konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.
     
    Açıklamada, "Yapılan anlaşma uyarınca Oyak Bank'ın tamamı, ING Bank'a nakden 2 milyar 673 milyon dolara satılacak. Satış süreci, tarafların BDDK'dan ve diğer ilgili mercilerden gerekli resmi onayları almasından sonra gerçekleştirilecek" denildi.
     
    Oyak Bank'ın adı satış işlemlerinin tamamlanmasından sonra en geç bir yıl içinde değiştirilecek.

    ING Bank'a satılacak olan Oyak Bank, Türkiye'de 2005'den bu yana yabancı şirketlerin dahil olduğu 1 milyar doların üzerindeki birleşme ve satın almalar listesinde altıncı sırada yer alacak.
     
    Oyak Bank ve ING Grubu'ndan Üst Yöneticilerin (CEO) katılımıyla yarın Çırağan Oteli'nde bir basın toplantısı düzenlenecek.
     
    "İyi bir fiyata gitti"
     
    Uluslararası Finansal Yönetim Enstitüsü Derneği (UFE) Başkanı Selçuk Tümay, Oyak Bank'ın satışı ile ilgili olarak, "Neredeyse kapanın elinde kaldı. İyi bir fiyata gittiğini düşünüyorum" dedi.

     
    ING GRUBU
    "Türkiye pazarında hızla büyüyeceğiz"
     
    ING Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Michel Tilmant, Oyak Bank'ı alarak girdikleri Türk pazarında hızla büyümeyi planladıklarını, pazarlama, teknoloji ve şubeleşme alanlarında yatırım yapacaklarını söyledi.
     
    Satın alma açıklamasının ardından yapılan telekonferansta CNN TÜRK'ün sorularını yanıtlayan Tilmant, Türkiye gibi hızlı büyüyen bir pazara girmekte geç kalmadıklarını, Türk ekonomisine ve genç nüfusuna güvendiklerini belirtti.

    Oyak Bank'ın mevcut yönetiminin göreve devam edeceğini ifade eden Tilmant, kredi kartı ve tüketici kredilerinde Oyak'ın çok iyi bir portföy oluşturduğunu, ING olarak buna yeni birikim hesaplarını ekleyeceklerini kaydetti.
     
    Türk Silahlı Kuvvetlerinin maaş ödemeleri ve tesislerinde kullanılan üç bankadan biri olduğunu belirten Tilmant, bu hizmeti vermek için önümüzdeki dönemde de rekabet etmeleri gerektiğini ve Oyak Grubu ile işbirliklerini farklı alanlarda da sürdürebileceklerini söyledi.
    Türk bankacılık sektörüne yabancı ilgisinin artarak devam edeceğini belirten Tümay, yabancı payının yüzde 30 - 35'ler seviyesinde olduğunu ifade etti.
     
    Tümay, "Hala yüksek bir oran değil. AB'ye yeni katılan ülkelerde bu oran yüzde 70 - 80'leri buluyor. Önümüzdeki 3 - 5 sene içinde Türkiye'de de bu oran yüzde 50'nin üzerine çıkacaktır diye düşünüyorum" dedi.
     
    Oyak Yatırım ortaklığı açıklaması
     
    Oyak Yatırım Ortaklığı'ndan İMKB'ye yapılan açıklamada, "Oyak Bank'ın Oyak Yatırım Menkul Değerler'in sermayesinde payı bulunmamaktadır. Oyak Yatırım Menkul Değerler satış sürecinde yer almadığından Oyak Yatırım Ortaklığı'nın da yönetim ve sermaye yapısında herhangi bir değişiklik söz konusu değildir" denildi.
     
    Bank of Boston'dan Oyak Bank'a
     
    Oyak Bank'ın tarihi, 1984 yılında Bank of Boston'un İstanbul şubesinin kurulmasıyla başladı.
     
    Bank of Boston, 1990'da The First National Bank of Boston adını alarak Oyak, Alarko ve Cerrahoğlu'yla beraber dört ortaklı bir Türk bankası olarak faaliyetini sürdürdü.
     
    1991'de bankanın adı Türk Boston Bank olarak değişti ve 1994'te Oyak diğer bütün hisseleri alarak bankanın tek sahibi oldu. 10 Mayıs 1996'da Türk Boston Bank'ın ismi değiştirilerek Oyak Bank oldu.
     
    Oyak Bank'ın yüzde 100 sahibi olan Oyak Grubu, 31 Mayıs 1994'de İrlanda'da Oyak European Finance Plc ve 1 Ocak 1996'da Almanya'da Oyak Anker Bank GmbH'ı satın almıştı.
     
    Oyak Bank 1996 yılına kadar sadece kurumsal bankacılık alanında hizmet vermekteydi. 1996 yılında sadece Ankara, Adana, İzmir ve Bursa'da, ağırlıklı olarak grup firma ve çalışanlarına hizmet veren şubeleri mevcuttu.
     
    1998 yılında alınan kararla müşteri ağını daha fazla genişletmek ve daha fazla noktada hizmet vermek amacıyla, bireysel bankacılık alanında çalışmalar başlatıldı. Bu amaçla şube sayısını artırma ve büyüme Oyak Bank'ın başlıca hedeflerini oluşturdu.
     
    Bu hedefler doğrultusunda Sümerbank 10 Ağustos 2001 tarihinde Oyak tarafından alınmış ve 11 Ocak 2002'de Oyak Bank'a devredilmişti. Oyak Bank, 362 şubesiyle hizmet veriyordu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow