Kapanan fabrikanın çalışanları ile yerli traktör üretti
Uzun yıllar çeşitli traktör markalarının bayiliğini yürüten Mehmet Şimşeker, yerli traktör üretimine başladı. Şimşeker, kapanan Uzel traktörün eski çalışanlarını kadrosuna katarak ürettiği traktör ile 5 yıl içinde yılda 10 bin adet satış hedefliyor.
Yozgat’ta 1984 yılından bu yana ailesiyle birlikte çeşitli traktör markalarının bayiliğini yürüten Mehmet Şimşeker, Türkiye’nin ilk yerli sermaye ile ürettiği traktör markasını hayata geçirdi. Tarla ve bahçe işlerinde kullanılacak olan Mehmet Şimşeker markasını verdiği traktörü İstanbul'da üreten Şimşeker, şimdilik yılda bin adet olan üretim kapasitesini 5 yıl içinde 10 bine çıkarmayı hedefliyor.
UZEL’in boşluğu 10 yıldır kapanmadı
Kapanan Uzel’in ürettiği model seriyi devam ettirdiklerini belirten Mehmet Şimşeker, “Uzel’in kapanmasıyla sektörde oluşan boşluk 10 yıldır kapanmadı. Tedarikçileri iş yapamaz hale geldi. Biz çalışanlarının bir bölümünü işe aldık. Beraber yola çıktık. Uzel’in kapanmasıyla birlikte sektörde büyük bir boşluk oluştu. Tedarikçisinden çiftçisine kadar bu boşluk hala doldurulamadı. Biz ürettiğimiz modellerle hem tedrarikçilere iş üreteceğiz hem de eski çalışanlarını büyüdükçe işe almaya devam edeceğiz” dedi.
Kapanan UZEL’in çalışanlarını işe aldı
Yüzde 100 Türk sermayesi ile üretilen ve kapanan Uzel fabrikasının 22 personeli ile hayata geçirilen Mehmet Şimşeker traktörleri şimdilik iki model olacak, daha sonra ise talebe göre modeller çeşitlendirilecek.
Çiftçi hâlâ mekanik istiyor
Mehmet Şimşeker, çevresindeki insanların Türkiye’de tarımın bittiğini söylemesinin aksine traktör üretimi kararı aldıklarını belirterek, “Türkiye’de tarım bitmez, daha yeni başlıyoruz. 1995’te toplam ülkemizde yılda 30 bin traktör satılıyordu. Şimdi 73 bin adet satılıyor” diye konuştu.
Mehmet Şimşeker, çiftçinin hâlâ eski kasa traktör istediğinin de altını çizdi. Şimşeker, “Ülkemizde traktör bakımlarında kalifiye eleman yetersiz. Çiftçi, mekanik traktör arıza yapsa bile kendisi yürütebilir. Elektronik traktör için bazen İngiltere’den servis bekleniyor. Dokuz yaşımdan bu yana babamın yanında traktör bayiliği yapıyorum. Elimizden altı marka geçti. Hepsinin artılarını ve eksilerini değerlendirerek çiftçinin talebi doğrultusunda en iyi traktörü ortaya çıkardık” dedi.