Biletix'te hedef 35 milyon euroluk bilet satışı

Koç Bilgi Grubu şirketlerinden Biletix Genel Müdürü Ali Abhary, yıl sonu itibariyle 7 bin 500 etkinlikte, 35 milyon euroluk bilet satmayı öngördüklerini söyledi.
Abhary, yaptığı açıklamada, şu anda biletlerin yaklaşık yüzde 35'inin internet üzerinden satıldığını, bu oranın caz ve rock konserlerinde yüzde 60-70'lere ulaştığını kaydetti.
Türkiye'de online bilet pazarının gittikçe büyüdüğüne, ancak ev dışı eğlence sektörünün hala düşük olduğuna dikkati çeken Abhary, bu sektörün en büyük rakiplerinin restoran, bar, meyhane ve balıkçı tarzı yerler olduğunu ifade etti.
Ali Abhary, Türkiye'de 2000 yılında 15 milyon civarında olan canlı eğlence sektöründe satılan toplam bilet sayısının, şu anda 30 milyona yaklaştığını belirtti.
Rock'N Coke'un satışları The Cure ile katlandı
Geçtiğimiz yıl 6 bin etkinlik için 2.5 milyon adet bilet sattıklarını kaydeden Abhary, "Yıl sonu itibariyle 7 bin 500 etkinlikte, 35 milyon euroluk en az 3.5 milyon adet bilet satmayı öngörüyoruz" diye konuştu.
Konserlerin toplam bilet sayısındaki oranının yüzde 40 olduğuna ve bu konserlerin yarısının da yaz aylarında verildiğine işaret eden Abhary, bu yıl üçüncüsü düzenlenen 'Rock'n Coke Festivali'ne The Cure sayesinde geçen yıla göre 3-4 kat daha çok bilet sattıklarını söyledi.
F1'de en iyi koltuklar tükendi
Ali Abhary, Formula 1 bilet satışlarının da şimdiye kadar çok iyi gittiğini ve 350 euroluk en iyi koltukların uzun süre önce bittiğini belirterek, Formula1 için olağanüstü güvenlik önlemleri alındığını ve sahte biletin önüne geçmek için biletleri evlere dağıtmaya başladıklarını ifade etti.
Formula1 biletlerinin içerdiği güvenlik unsurlarından dolayı sahtesinin yapılmasının çok zor olduğuna işaret eden Abhary, özellikle numaraların belli olması sayesinde koltuklu yerlerde sahte bilet olsa da hemen tespit edilebileceğini vurguladı.
"Gelir düzeyi yüksek insanlar para vermiyor"
Abhary, eğlence sektöründe organizasyon şirketlerinin finansal altyapı açısından güçlenmesi gerektiğini, özellikle konser pazarında daha iyi bir altyapının oluşturulabilmesi için organizatörlerle birlikte çalışmak istediklerini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Organizatörlerin, sermayelerinin çok güçlü olmaması dolayısıyla sponsorsuz konser yapmaları zor oluyor. Sponsor da bazen çok yüksek sayıda davetiye istiyor ve bu davetiyeler genellikle yüksek gelire sahip insanlara dağıtılıyor. Bu insanlar da davetiye aldığı için bilet satın almıyor. Türkiye'de şöyle bir sorun var; gelir düzeyi yüksek insanlar para vermeden konsere gidiyor, daha az gelire sahip olanlar ya da öğrenciler para vererek gidiyor. Türkiye'de herkes özel, VIP olmak istiyor. Bundan dolayı o kısmın, o sosyodemografik kesimin aslında etkinliklere çok da fazla destek verdiğini söyleyemeyiz. Bu durumda organizasyon şirketlerinin bilet geliri düşük kalıyor. O zamanda organizatörler daha fazla sponsora ihtiyaç duyuyor ve bu şekilde ayakta durmaları zorlaşıyor. Tabii ki sponsorluk olmalı, ama organizatörlerin bilet gelirinden kar etmesi de şart.
"VIP koltuklarını açık arttırmayla satacağız"
Biletix Genel Müdürü Abhary, bazı ülkelerde büyük ilgi gören konserlerdeki iyi koltukların açık artırmayla satıldığına işaret ederek, "Biz de bunun üzerinde çalışıyoruz. Gelecek yıl birkaç konserde, özellikle VIP koltuklar için açık artırmayla bilet satacağız" dedi.
Ali Abhary, etkinliklerde satılamayan koltuklar için son dakika indirimi yapılabileceğini de belirterek, "Türkiye'de bunu yapmak istiyoruz ki boş koltuklar çöpe gitmesin. Ancak bu durumda herkesin son dakikaya kadar bekleme riski de var. Bunun önüne geçmek için, insanlara çok önceden bilet alma alışkanlığı kazandırmamız gerekir. Ayrıca bu indirim herkese değil de belli gruplara uygulanabilir" şeklinde konuştu.