hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    S&P Global, Fed'in faiz politikasına ilişkin tahminini açıkladı

    S&P Global, Fedin faiz politikasına ilişkin tahminini açıkladı
    expand

    S&P Global Ratings, bugün yayınladığı "Ekonomik Görünüm ABD 4. Çeyrek 2024" başlıklı raporunda, ABD reel GSYH büyümesinin 2025'te trendin altına düşmesini, işsizlik oranının artmasını ve enflasyonun gerilemesini beklemeye devam ettiğini açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Raporda, Fed'in istikrarlı bir faiz indirimi serisine başlayacağı öngörülürken, politika faizlerinin 2025 yılı sonuna kadar %3,00-%3,25 aralığına ulaşmasının beklendiği belirtildi.

    S&P Global, kademeli gevşeme döneminin reel ekonomiyi anında canlandırmaktan ziyade büyümenin potansiyelin çok altına düşmesini önleyecek bir tedbir olduğunu ifade etti. Önümüzdeki 12 ay içinde resesyon olasılığını %25'te sabit tuttuklarını belirterek, tüketimin hala sağlıklı olmasından dolayı kısa vadeli resesyon korkularının abartılı olduğunu vurguladı.

    S&P Global Ratings, ABD ekonomisinin 2024'te %2,7, 2025'te ise %1,8 büyümesini beklediklerini açıkladı. Özellikle konut ve imalat sektörlerindeki durgunluğa rağmen, son göstergelerin ekonomik büyümenin trendin biraz üzerinde seyrettiğini gösterdiğini ekledi. Enflasyonun önümüzdeki aylarda yavaşlayacağını öngören S&P, 2026 ve 2027 büyüme tahminlerinde yukarı yönlü bir revizyon yaptıklarını belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici harcamalarının önümüzdeki çeyreklerde yavaşlayacağını tahmin eden S&P Global, yatırım harcamalarının ise 2024 yılında makul bir oranda artacağını düşünüyor. Bununla birlikte, Fed'in gevşeme derecesi ve 2024 ABD başkanlık seçimlerinin sonucuna ilişkin belirsizliklerin, yatırım harcamalarını engelleyen temel faktörler olduğu vurgulandı.

    S&P Global, Haziran ayından bu yana para politikasındaki gevşeme hızının arttığını belirterek, Fed'in 2024 yılında iki kez 25 baz puanlık faiz indirimi yapacağını ve 2025 yılı sonuna kadar toplamda 225 baz puanlık faiz indirimi öngördüğünü vurguladı. 2025 yılı sonuna kadar beklenen faiz indiriminin, önceki beklentiden 75 baz puan daha fazla olduğu da ifade edildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow