S&P, gelişmekte olan ekonomilerin çoğunun trendin altında büyümelerini bekliyor
S&P Global, gelişmekte olan piyasaların çoğunun 2023'ün geri kalanında ve 2024'te trendin altında büyümelerini beklemeye devam ettiklerini bildirdi.
S&P Global dün gece yayınladığı "Ekonomik Görünüm Gelişmekte Olan Piyasalar 4. Çeyrek 2023: Para Politikasının Gecikmeli Etkileri Dayanıklılığı Test Edecek" başlıklı raporunda gelişmekte olan ekonomilerin büyüme, enflasyon ve faiz görünümlerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Büyümenin hali hazırda, iç talep, salgından bu yana iyileşen iş gücü dinamikleri, mali destek ve yüksek özel sektör tasarruflarından faydalandığını belirten S&P, "Bu faktörler sıkı para politikasının etkisini hafifletiyor. Ancak önümüzdeki çeyreklerde bu dinamikler gevşedikçe, yüksek faiz oranlarının faaliyet üzerinde daha belirgin bir etkiye sahip olmasını bekliyoruz" değerlendirmesini de yaptı.
Gelişmekte olan piyasaların çoğunda iç talep güçlü kalmaya devam etse de, sıkı para politikasının önümüzdeki çeyreklerde daha belirgin bir etkiye sahip olmasını beklediklerini ifade eden S&P Global, "ABD, Avrupa ve Çin'den gelen zayıf dış talep, 2024 yılında çoğu gelişmekte olan ekonomi için zayıf bir ihracat profili anlamına gelecektir. Yapısal olarak yüksek faiz oranları, yapısal olarak daha yüksek büyüme beklentileri olmaksızın, gelişmekte olan ülkelerde yatırımlar üzerinde baskı oluşturacak ve verimlilik artışını kısıtlayacaktır.
Diğer taraftan, yüksek reel faiz oranları, çoğu gelişmekte olan ülkenin bir sonraki ekonomik gerilemede para politikasını gevşetmek için normalden daha fazla alana sahip olduğu anlamına gelmektedir" dedi.
Enflasyon gelişmekte olan ülkelerin çoğunda yavaşlamaya devam etse de önümüzdeki çeyreklerde daha inişli çıkışlı bir seyir izleyeceğini öngören S&P, medyan tüketici fiyatları enflasyonu geçtiğimiz Ağustos ayında yıllık %8,2 ile zirve yaptıktan sonra Ağustos ayında yıllık %5,3'e ulaştığını dikkat çekti. Ancak S&P, enerji fiyatlarındaki yukarı yönlü baskının önümüzdeki aylarda dezenflasyonun hızını yavaşlatması muhtemel olduğunu da vurguladı.
S&P raporunda, "Kapsadığımız GOÜ'lerin yaklaşık yarısında manşet enflasyonun üzerinde seyreden çekirdek enflasyon, uzun süreli yüksek enflasyona tepki olarak ücret artışlarının büyük olması halinde önümüzdeki yılın başlarında muhtemelen yüksek kalacaktır" değerlendirmesini de yaptı
Önümüzdeki aylarda daha fazla faiz indirimi beklediklerini, ancak merkez bankalarının yavaş hareket edeceklerini öngördüklerini belirten S&P, "Henüz faiz oranlarını düşürmemiş olan gelişmekte olan ülke merkez bankalarının çoğunun 2024 yılında faiz oranlarını düşürmeye başlamasını beklediklerini vurguladı. S&P, "Ancak, enflasyonun belirsiz gidişatı ve dünya genelindeki başlıca merkez bankalarının faiz oranlarını normalleştirme hızı göz önüne alındığında, geliymekte olan ülke merkez bankalarının faiz oranlarını kademeli olarak düşürmelerini bekliyoruz" dedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
IBAN UYARISI! Para Gönderirken Bu Hataya Düşmeyin! Hesabınızdaki Tüm Bakiyeyi Kaybedebilirsiniz
Bakanlık taklit ve tağşiş listesini güncelledi! 2 markada domuz eti tespit edildi...
ASGARİ ÜCRET 2025 | Uzman isim asgari ücret tahminini açıkladı! 'İşçi tarafı bu rakamın altını imzalamaz'
2025 ASGARİ ÜCRET ZAMMIYLA DEĞİŞECEK ÖDEMELER: Asgari ücretle neler değişecek?
Konut alımından fırsat dönemi mi? Ev sahibi olmak isteyenler yıl sonunda atağa geçti...