Rusya dış ticaretinde yuan payı yükseldi

Rusya Merkez Bankası, dolar ve euro'nun şu anda Rusya'nın ihracat anlaşmalarının yarısından azını oluşturduğu, yuan payının ise yükseldiğini açıkladı. Bankaya göre ülkenin dış ticaretinde dost ülke para birimlerinin payı 52'ye ulaştı.
Rusya Merkez Bankası'nın yayınladığı verilere göre, Çin yuanı Rusya'nın dış ticaretinde önemli bir oyuncu haline geldi.
Çin para biriminin Rusya'nın ithalat anlaşmalarındaki payı Ocak 2022'de yalnızca yüzde 4'ten geçen yılın sonunda yüzde 23'e yükseldi. Yuan'ın ihracat anlaşmalarındaki payı da yüzde 0,5'ten yüzde 16'ya yükseldi.
Bu arada, Rusya'nın dış ticaretinde ABD doları ve avronun payı önemli ölçüde gerilemiştir. 2022'nin başında ihracat mutabakatlarının yüzde 87'si bu para birimlerinde yapılırken, 2023 Ocak ayı itibarıyla payları yüzde 48'e geriledi.
Dolar ve euro'nun ithalat anlaşmalarındaki payı da Ocak 2022'deki yüzde 65'ten Aralık'ta yüzde 46'ya düşerek düştü.
Mart 2022'den bu yana Rus ekonomisinde geniş bir yapısal dönüşüm yaşandı. Düzenleyici raporda, Batı para birimlerinin payındaki düşüşün temel nedeninin yuan'ın payının artması olduğu belirtildi.
Diğer 'dost' ülkelerin para birimlerinin payı 2023'ün başında yüzde 4'tü.
Genel olarak, ruble ve 'dost' ülke para birimleri birlikte, 2022'nin sonunda Rusya'nın ihracat anlaşmalarının yüzde 52'sini oluşturarak, rekor düzeyde ilk kez dolar ve euro'nun payını geride bıraktı.
SON DAKİKA
-
08. 08
SON DAKİKA! Anıtkabir'de 23 Nisan Coşkusu
-
08. 06
THY 23 NİSAN İPTAL UÇAK SEFERLERİ SORGULAMA: THY hangi uçak seferleri iptal edildi?
-
07. 43
SON DAKİKA! PKK Silah Bırakıyor Mu? Erdoğan’dan Nisan Sonuna Kritik İşaret
-
07. 33
23 NİSAN TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? Bugün metrobüs, tramvay, vapur, otobüs ve metro bedava mı?
-
07. 32
Meclis’te 23 Nisan coşkusu
-
07. 17
Bir Buket Çiçekle Başlayan Bayram: Atatürk ve Küçük Nuriye'nin Unutulmaz Hikayesi
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA EMEKLİ HABERİ | EYT'yi kaçıranlar için bir fırsat daha! İşte adım adım yeni borçlanma rehberi...
KURBAN BAYRAMI İKRAMİYESİ | Milyonlarca emeklinin gözü bu haberde... Kurban Bayramı ikramiyesi ne zaman yatacak?
Türkiye’de eleman açığı en çok bu mesleklerde! İŞKUR güncel verileri açıkladı...
TEMU için süre daralıyor! Erişim engeli kapıda...
22 Nisan BİM Aktüel Ürünler: 22-25 Nisan BİM'de Neler İndirimde? Bu Hafta BİM'de Yok Yok!