hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Restoranlardaki fahiş fiyat artışlarına yeni çözüm önerisi

    Restoranlardaki fahiş fiyat artışlarına yeni çözüm önerisi
    expand

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre lokantalarda fiyatlar yüzde 90 yükseldi. Özellikle lokanta ve restoran gibi hizmet sektörlerinde enflasyonda katılık sürüyor. Fiyatların yükselmesinden dolayı da vatandaşlar restoranlarda çok fazla yeme içme yapmamaya başladı. İşletmeler maliyetleri ürünlerine yansıtıyor ancak şu anda mekanlarda fiyatlar cep yakıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fiyatların bu denli yükseldiği bu dönemde Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği üyelerine yüzde 10 indirim çağrısı yaptı. TÜRES Genel Başkanı Ramazan Bingöl konuyla ilgili detayları Milliyet’e anlattı. Bingöl konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
    “Fiyatların yüksek olduğunun biz de farkındayız ama bu sadece bizim sektörümüze özgü bir durum değil, birçok sektörde fiyatlar çok yüksek. Restoranların bir matematiği vardır, menülerdeki fiyatlar bu matematiğe göre belirlenir. Bu matematikteki en büyük pay yüzde 35 ile personel giderleri, yüzde 35 ile ham madde maliyetleri ve yüzde 15 ile kira maliyetleridir. Bahsettiğim bu alanlarda yaşanan yükselişler doğrudan menüdeki fiyatları etkilemektedir.

    ‘SÜRPRİZ FİYATLARLA KARŞILAŞMAK ZORUNDA KALMIYORSUNUZ’

    Sektörümüzde elbette fahiş fiyat uygulayan işletmeler mevcut fakat TÜRES ve Ticaret Bakanlığı ortak girişimiyle kapılarda menü zorunluluğu uygulaması getirildi. Siz işletmeye girip sürpriz fiyatlarla karşılaşmak zorunda kalmıyorsunuz. Kapıdan girmeden tüm detayları görüp ona göre karar verebiliyorsunuz. Burada fahiş fiyat gören müşteriler o mekanı tercih etmeyerek tavrını koyabilir. Burada müşterinin kararı da işletmenin kendini düzeltmesine yardımcı olmakta.

    4 KİŞİLİK BİR AİLE ORTALAMA NE KADAR ÖDÜYOR?

    Bununla alakalı net bir rakam vermek çok doğru olmaz. Mekanın lokasyonu, sunduğu hizmet, işi bilen personel vb. birçok etken fiyatları etkiliyor. İstanbul üzerinden örnek verecek olursak Esenler’de yediğiniz yemek ile Bebek’te yediğiniz yemek fiyat açısından ciddi farklılıklar gösterecektir. Esenler’de 4 kişilik bir aile ortalama 1200 TL ile 1600 TL arasında bir hesapla karşılaşırken bu ücret Bebek’te 3000 ile 4000 TL arasında değişkenlik gösterebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘YÜZDE 100’E VARAN ARTIŞ VAR’

    Yeme-içme sektöründe genel olarak fiyatlar yüzde yüzde 75 ile yüzde 100 arasında artış gösterdi. Fiyat artışları geçen seneden bu yana ham maddede yüzde 100’ün üstünde oldu. Hatta bazı ürünlerde yüzde 200’e varan bir artış var. Buna rağmen sektörümüzde fiyatlar konusunda ortalama yüzde 80 bir artış oldu. Sektörümüzde sadece ham maddeye gelen zamlarla fiyatlar belirlenmiyor. 200’ün üzerinde girdi kalemimiz oluyor, eğer detaya inecek olursak bu girdi kalemleri 1000’e kadar ulaşabiliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow