Piyasalar satış baskısı altında kaldı
Kamu ihalelerine fesat karıştırmak iddiasıyla bazı işadamlarına yönelik bu sabah başlayan operasyonu ve Halkbank'taki polis incelemesini Başbakan Tayyip Erdoğan ve Gülen cemaati arasında dershanelerin kapatılması tartışmalarıyla tırmanan gerginliğin yeni bir safhası olarak gören piyasalar, bu durumun yaklaşan seçimler öncesi siyasi risk algısını artırmasıyla satış baskısı altında kaldı.
TCMB'nin PPK'da kısa vadeli faizleri sabit tutmasına karşın likiditeyi sıkılaştırması ilk etapta kuru aşağı çekse de politik belirsizlik TL'de değer kazancını sınırladı.
Reuters'a bilgi veren kaynaklar, Ankara ve İstanbul'da gözaltına alınanlar arasında üç bakanın oğullarının, bir özel kalem müdürünün yanı sıra üst düzey bazı bürokratların da bulunduğunu kaydettiler.
Analistler, bu sabah başlatılan operasyonların ardında yargıda ve emniyette önemli gücü bulunan Gülen hareketinin etkisi olduğunu söylüyorlar.
Standard Bank gelişmekte olan piyasalar araştırma bölümü müdürü Timothy Ash, "İnsanlar kaçınılmaz olarak bu gelişmeyi AKP içerisinde bir çatlak ve Erdoğan destekçileri ile Gülen hareketi arasındaki bir çatışma olarak algılayacaktır. Gülen hareketi ve Başbakan Erdoğan'ın destekçileri arasındaki çekişmede artık kılıçlar çekildi" dedi.
Bu sabah saat 0830'da 2.0269/2.0284 seviyesinde olan dolar/TL haberlerin ardından 2.04 seviyesini aştı.
TCMB'nin likiditeye ilişkin açıklaması ardından dolar/TL 2.0410'dan ilk tepki olarak 2.0363'e, sepet bazında TL ise 2.4227'den 2.4185'e kadar geriledi.
Dolar/TL saat 1717'de 2.0417/2.0422, sepet bazında TL ise 2.4238 seviyesinden işlem görüyor.
Bir bankacı, "TCMB sonrasında dolar/TL tekrar 2.04'ün altına gelse de politik riskler piyasayı bozuyor. Yatırımcılar ortam daha da kötüleşebilir mi noktasında endişeli" dedi.
Politik riskler tahvil-bono piyasasına da yükseliş olarak yansıdı.
Tahvil bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 8.88, valörlüde yüzde 8.92 seviyesinde olan 17 Ekim 2015 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bu sabah yüzde 9.04 seviyesinden açıldıktan sonra sert dalgalandı. Spot kapanışta yüzde 9.04 seviyesinde olan gösterge tahvil yüzde 9.35'e kadar yükseldikten sonra son işlemlerde yüzde 9.10 seviyesindeydi.
Dün son işlemlerde yüzde 9.45 seviyesinde olan 27 Eylül 2023 itfalı 10 yıllık tahvil yüzde 9.59'dan açıldıktan sonra spot kapanışta yüzde 9.63 seviyesindeydi. Yüzde 9.70'e kadar yükselen tahvilde bileşik getiri son işlemlerde yüzde 9.65 seviyesindeydi.
Sıkılaştırmaya gitti
Merkez Bankası (TCMB), Aralık ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında beklentilere paralel faiz koridorunun alt ve üst bandını, Piyasa Yapıcısı (PY) bankalara tanınan borçlanma imkanı oranını ve bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı sabit tutarken, PY bankalara tanınan fonlama imkanını kısarak sıkılaştırmaya gitti.
TCMB bir hafta vadeli repo ihalesi ile sağlanan fonlamanın azami stok tutarı 10 milyar TL'den 6 milyar TL'ye indirirken, yapılan açıklamada, "Piyasa yapıcısı bankalara sağlanan toplam fonlama imkânı, bankaların Hazine ihalelerinden aldıkları DİBS'lerin ihraç değerinin yüzde 7'sinden yüzde 2'sine indirilmiştir. Böylece piyasa yapıcısı bankalara tanınan fonlama imkanı mevcut durumda yaklaşık 23 milyar TL'den 6.5 milyar TL'ye düşürülmüştür" denildi.
Erste Başekonomisti Nilüfer Sezgin, "Söz konusu uygulamalar ortalama fonlama maliyetini yüzde 7.20 seviyesine çekebilirdi, ancak TCMB Başkanı Başçı'nın da beklediği gibi piyasanın fonlama ihtiyacının yıl sonunda mevcut 40 milyar dolardan 30 milyar dolara gerileyecek olması ortalama fonlama maliyetini yüzde 6.9 seviyelerine gerileyebilir" dedi.
TCMB'nin ortalama fonlama maliyeti ek sıkılaştırma yapılmayan günlerde yüzde 6.50 civarında oluşurken sıkılaştırma yapılan günlerde ise yüzde 7'nin üzerine çıkabiliyor. Son 30 günlük ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti ise Eylül ortasından beri yüzde 6.50 civarında seyrediyor.
Sezgin, kararların bankalar ve tahvil getirileri için bir miktar olumsuz olsa da global atmosfer toparlandığında fiyat istikrarına bağlılığın kur için olumlu olacağını söyledi.