hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Dolar 2.29'u aşarak 2 ayın zirvesinde

    Dolar 2.29u aşarak 2 ayın zirvesinde
    expand

    Dolar/TL Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz indirimi isteğini yenilemesi, 17 Aralık'ın yıldönümünün yaklaşması nedeniyle yatırımcıların hafta sonu riskini almak istememesi ile gelişmekte olan ülkelerden negatif ayrışarak iki ayın zirvesine yükseldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelişmekte olan ülke para birimleri bugün ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftaki faiz kararı öncesi dolar küresel bazda güçlenmesi nedeniyle genel olarak baskı altında kaldı.

    Ancak hafta boyunca petrol fiyatlarındaki düşüş ile gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışan TL bugün ise tam tersine negatif ayrıştı.

    Bankacılar TL'deki ayrışmanın ve kurdaki yükselişin Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün TOBB üyelerini kabulünde yaptığı konuşma ile aynı anda olduğunu belirtirken, özellikle "siyasi risk yeniden artar mı?" endişesinin TL'deki ayrışmada belirleyici etken olduğunu söylediler.

    TL Rus para birimi rublenin ardından dolar karşısında en çok değer kaybeden ikinci para birimi oldu. TL'nin bugün dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 1'e yaklaşırken diğer gelişmekte olan Ülkeler yüzde 0.1 değer kazancı ile yüzde 0.2 değer kaybı bandında yer aldı.

    Bankalar "yeni yıl kredisi" için yarışıyor

    Bir bankanın döviz masası müdürü, "Piyasada likidite çok düşük; hareketler bu nedenle hızlı. Dışarıda Fed'in önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda faizlerin uzunca bir süre sıfıra yakın düzeyde kalacağı ifadesini çıkarabilir endişesi var. İç tarafta ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi isteğini yinelemesi önemliydi" dedi ve ekledi:

    "Öte yandan bir yıl önce 17 Aralık'ta artan siyasi tansiyonun yıldönümünde yeniden tansiyonun artabileceğine yönelik endişeler de fiyatlamalarda bir miktar etkili diyebiliriz."

    Bankacılar kurun 2.26 seviyesini aşağı kıramaması sonrası yükselişin hızlandığını kurdaki yükselişe TCMB'nin nasıl bir tepki vereceğinin de piyasalarca merak edildiğini belirttiler.

    TCMB son olarak döviz satım ihalelerindeki en düşük tutarı 20 milyon dolardan 40 milyon dolara çıkarttı.

    Dolar/TL güne 2.2750 seviyesinden başladıktan sonra en son 3 Ekim'de test ettiği 2.3020'ye kadar yükseldi. Kur TSİ 1616'da 2.2937/2.2939 seviyesindeydi.

    Erdoğan'ın açıklamaları

    Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün TOBB üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki mevcut faiz ve enflasyon seviyelerinin yeterinde düşük olmadığını belirterek, "Bunun daha da düşmesi lazım" dedi.

    Öte yandan konuşmasında Gülen hareketi mensupları ile mücadelesine de değinen Erdoğan, 17-25 Aralık operasyonlarının yolsuzluk adı altında bir darbe planı olduğunu ileri sürdü. Yaklaşık bir yıl önce bu planı yapanların "inlerine girme" sözü verdiklerini anımsatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Kimse kusura bakmasın ben burada bazı acı gerçekleri hatırlatmak zorundayım. 17 Aralık sonrasında biz ne dedik? İnlerine gireceğiz dedik. Aradan yaklaşık bir yıl geçti. Allaha hamdolsun, milletin de desteği ile inlerine girdik ve giriyoruz... Yetmedi muhalefet partileri yani eski Türkiye'nin aktörleri bu yapıya destek çıktılar, hâlâ bugün de destek veriyorlar. İş ve medya dünyasından, siyasetten bu yapıya destek verenler oldu. Bugün hâlâ destek verenler var, kim ne yaparsa yapsın, biz bunların inlerine girdik, daha da gireceğiz" dedi.

    Öte her ne kadar bu hafta gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında yaşanan hareketlerden en az etkilenen para birimi TL olsa da gelişmekte olan para birimleri üzerindeki yön belirleyici faktör ise doların seyri olmaya devam ediyor.

    Dolardaki seyri ise FED'e ilişkin beklentiler şekillendiriyor.

    Fed'in gelecek hafta para politikasına yönelik değerlendirmede bulunacağı toplantıda faizlerin "uzunca bir süre" düşük düzeyde kalacağına yönelik ifade tekrar tartışmaya açılacak. Ancak Reuters'da bu hafta yer alana habere göre Fed'in bu toplantıda bu ifadede değişiklik yapması beklenmiyor.

    Öte yandan tahvil-bono piyasasında ise geçen hafta yüzde 7.63 ile Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyeye gerileyen 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.22, valörde ise son işlem yüzde 8.23 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanış yüzde 8.30 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.41 oldu.

    Geçen hafta yüzde 7.36 ile Temmuz 2013'ten bu yana en düşük seviyeye gerileyen 16 Kasım 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 8.15 seviyesindeydi, valörde ise son işlem yüzde 8.16 bileşik seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanış yüzde 8.26 seviyesinde gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.28 oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow