Çin borsasında büyük çöküş: 15 dakika açık kalabildi!
Çin piyasalarında yoğun satışların sürmesiyle ikinci günde de borsa kapatıldı. Böylece borsa bugün yalnızca yarım saat açık kaldı ve bu sürenin de 15 dakikasında işlem yapılabildi.
Ajanslardan derlenen habere göre, Çin piyasalarında yerel saatle 09.30'da başlayan hisse senedi alım-satımları, yoğun satışların gelmesiyle önce askıya alındı. Açılış ile birlikte başlayan yoğun satışların sürmesiyle ikinci günde de borsalar kapatıldı.
Çin borsaları böylece 7 Ocak günü yalnızca yarım saat açık kaldı ve bu sürenin 15 dakikasında işlem yapılabildi. Gösterge endeks Şanghay Bileşik, yarım saatlik seans sonrası günü yüzde 7.32 düşüşle 3.115,89 puandan kapadı, Shenzhen Bileşik Endeksi de yüzde 8.35 değer kaybetti ve 10.745.45 puandan kapandı.
Çin hükümeti, endekslerde özellikle geçen yaz yaşanan büyük düşüşlerin ardından yeni yılın ilk işlem günü olan 4 Ocak'ta dış piyasalarda circuit-breaker olarak bilinen bir tür işlem kesici mekanizmayı devreye sokmuştu.
Dolar 3.02'nin üzerini gördü
Söz konusu mekanizma çerçevesinde, Şanghay ve Shenzhen borsalarındaki büyük şirketlerin oluşturduğu CSI300 Endeksi'nde yüzde 5'lik düşüş halinde işlemler 15 dakika askıya alınıyor; düşüşün yüzde 7'yi bulması halinde ise borsalar gün boyu kapatılıyor.
Bazı Çinli yatırımcılar, bilhassa Amerikan piyasalarında panik satışlarını engellemek için kullanılan mekanizmanın Çin'de tersine etki yarattığına ve borsanın kapatılacağı korkusuyla satışları ağırlaştırdığına inanıyor.
"Lokomotif"ten yavaşlama sinyalleri
Çin borsasında Pazartesi günü de CSI 300 Endeksi'ndeki gerilmenin yüzde 7 olması nedeniyle işlemler durdurulmuştu.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan ve 'küresel ekonominin lokomotifi' kabul edilen Çin ekonomisi yaz aylarından bu yana yavaşlama sinyalleri veriyor.
İmalat sektöründe daralma yaşanabileceği yönünde kaygılar giderek güçleniyor.
Çin'e dair endişelerin ardında, ülkenin geçen yıl yıllık büyüme hedefini yüzde 7 olarak belirleyip, büyümenin yapısını da yatırım-ihracat ikilisinden hizmet sektörü-iç tüketim ikilisine doğru kaydıracağını açıklaması yatıyor.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de yaşanacak bu yapısal dönüşümün küresel ekonomideki dengeleri de bozmasından endişe ediliyor.
İş kuran gençlere 3 yıl boyunca gelir vergisi muafiyeti
New York Borsası "FED" sonrası sert düştü
Bu arada New York borsasında endeksler de, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanaklarının ardından sert düşüşle kapandı.
Kapanışta, Dow Jones Sanayi Endeksi 252,15 puan (yüzde 1,47) azalışla 16.906,51 puana, Standard and Poor's 500 Endeksi 26,45 puan (yüzde 1,31) düşüşle 1.990,26 puana geriledi. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 55,66 puan (yüzde 1,14) değer kaybederek 4.835,77 puan oldu.
Endekslerin yönü üzerinde Fed'in 15-16 Aralık'ta düzenlenen toplantısında Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) tutanakları belirleyici rol oynadı. Tutanaklar, tüm FOMC üyelerinin kademeli faiz artırımı konusunda hemfikir olduğunu ortaya koydu.
Ayrıca, Asya'dan başlayarak dünya geneline yayılan satış baskısının ve Kuzey Kore'nin nükleer test yaptığını açıklamasının da piyasaları olumsuz etkilediği görüldü.
Öte yandan, ABD'de bugün açıklanan verilere göre, dış ticaret açığı kasım ayında 42,4 milyar dolar ile beklentilerin altında kaldı, fabrika siparişleri ise beklentiler paralelinde yüzde 0,2 geriledi. ADP özel sektör istihdamı ise aralıkta 257 bin artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.