Avivasa'nın hisseleri 13 Kasım'da Borsa İstanbul'da
Global piyasalarda FED'e bağlı artan belirsizliklerin yabancı yatırımcının risk iştahını etkilemesi ve içeride siyasi dalgalanmalara bağlı olarak 2014 yılında halka arzlar durma noktasına gelirken, Sabancı Holding ve Aviva'nın ortaklığı olan Avivasa Emeklilik ve Hayat'ın halka arzı 1.47-1.75 milyar lira arasında oluşacak şirket değeri ile yılın en büyük halka arzı olacak.
Avivasa'nın ek satış dahil yüzde 19.7'ye kadar hissesinin halka arzında talep 5-7 Kasım tarihleri arasında toplanacak, şirketin hisseleri ise Borsa İstanbul'da 13 Kasım'da işlem görmeye başlayacak.
Borsa İstanbul'da 2014 yılında olan halka arzların toplam büyüklüğü 130.3 milyon lira oldu.
Şirketin 35.8 milyon lira olan sermayesinin yüzde 17.1'ini oluşturan nominal 6.1 milyon lira tutarda pay satışa sunulurken, sermayenin yüzde 2.6'sına karşılık gelen nominal 917,912 lira tutarındaki pay da ek satışla halka arz edilebilecek. Halka arzda hisse başına 41-49 lira aralığından talep toplanacak ve buna göre şirketin halka arz büyüklüğü ise 289 milyon lira ile 345 milyon lira arasında olacak.
Avivasa'nın halka arzla ile ilgili düzenlediği basın toplantısında konuşan Ak Yatırım Genel Müdürü Attila Penbeci, "Söz konusu şirket değeri aralığı ile Avivasa, bu yılın en büyük halka arz edilen şirketi olacak" dedi.
Arzın yüzde 70'i yurtdışı yatırımcıya
Halka arzda yurtiçi plasman için kurulan konsorsiyumun, konsorsiyum lideri Ak Yatırım dahil 37 kurumdan oluştuğunu söyleyen Penbeci, tahsisat gruplarının ise yurtiçi bireysel yatırımcılar için yüzde 10, yurtiçi kurumsal yatırımcılar için yüzde 20 ve yurtdışı kurumsal yatırımcılar için yüzde 70 olarak belirlendiğini söyledi.
Avivasa Genel Müdürü Meral Eredenk Kurdaş da Bireysel Emeklilik Sistemi'nde özellikle 2013 başında uygulanmaya başlayan yüzde 25'lik devlet katkısından sonraki hızlı büyümeye dikkat çekerek, "2004 yılı sonunda 0.3 milyar TL olan BES fon büyüklüğü Emeklilik Gözetim Merkezi'nin 24 Ekim 2014 tarihli verilerine göre devlet katkısı dahil 34.6 milyar TL'ye yaklaştı. 2011-2013 döneminde ise bileşik büyüme ortalamasının yüzde 30 olduğunu görüyoruz" dedi ve şunları söyledi:
"Bu pek çok sektörün gıpta ile bakacağı bir büyüme oranıdır. Önümüzdeki dönemde de sektörde benzer büyümeler yaşanacağını beklemekteyiz. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023'te sektördeki toplam fon büyüklüğünün Türkiye Sigorta Birliği 2023 Vizyon Raporu'na göre 400 milyar TL'ye yükselmesini bekliyoruz."
Kurdaş, sektörün 2023 için belirlenen bu büyüme hedefinde mevcut trendin yanı sıra sektörün gündeminde olan ve önemli büyüme hamlesi yaratması beklenen konuların etkili olduğunu söyledi. Sektör yetkililerinin daha önce yaptığı açıklamalara göre sektörü büyütecek adımlarda biri işe yeni girenlerin otomatik olarak sisteme katılmasını sağlayacak çalışmalar; bu ise şu anda deneme aşamasında bulunuyor. Sistemi büyütmek için gündeme gelen ancak şu ana kadar sosyal taraflar arasında anlaşma sağlanamayan bir konu da kıdem tazminatlarının fona aktarılması olarak görülüyor.
Hayat sigortası ve ferdi kaza sigortasında önemli bir büyüme potansiyeli bulunduğuna da dikkat çeken Kurdaş, "2013 yılı sonunda 3.35 milyar TL'lik hacme ulaşan sektörün Türkiye Sigorta Birliği 2023 Vizyon Raporu'na göre 2023 yılında 16 milyar TL'yi aşacağı öngörülüyor. Son derece ciddi bir potansiyeli bulunan sigorta sektörü yatırımcılar açısından önemli fırsatlar sunuyor" dedi.
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, 24 Ekim tarihi itibariyle katılımcıların fon tutarı 32.12 milyar lira olup, Avisasa 6.09 milyar lira ile yüzde 19 civarında bir paya sahip bulunuyor. Fon büyüklüğüne göre ise Avivasa, Anadolu Hayat'ın ardından ikinci konumda.