hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    PETROL FİYATLARI | Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu? (27 Eylül 2024)

    PETROL FİYATLARI | Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu (27 Eylül 2024)
    expand

    Dün 73,28 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 71,09 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.25 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,14 artışla 71,19 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 67,81 dolardan alıcı buldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin'de, daha fazla ekonomik teşvik adımlarına dair sinyallerin petrol fiyatları üzerinde etkili olduğu görülüyor.

    Bu hafta Çin Merkez Bankası (PBoC), ekonomiyi canlandırmaya yönelik çeşitli tedbirler açıkladı. Son olarak, banka ve kredi kuruluşları için zorunlu karşılık oranlarını 50 baz puan indirdiğini duyurdu.

    Uzmanlar, Çin'in bu teşvik adımlarının, ülkenin büyüme hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayabileceğini ve petrol talebinde toparlanma beklentilerini artırarak fiyatları desteklediğini ifade ediyor.

    Diğer yandan, Libya'da olası arz artışı ise fiyatlardaki yükselişi sınırlıyor. Geçen ay, Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi, Merkez Bankası yönetimi konusunda yaşanan anlaşmazlıklar sebebiyle ülkedeki tüm petrol sahaları ve limanlarda 'mücbir sebep' ilan etmiş, üretim ve ihracatı durdurma kararı almıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dün, Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi ile başkent Trablus'taki Devlet Yüksek Konseyi, Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu aracılığıyla Merkez Bankası yönetiminde uzlaşı sağladı. Bu gelişme sonrası Libya’nın petrol arzının toparlanması ve günlük yaklaşık 500 bin varil petrolün küresel piyasaya dönmesi bekleniyor.

    Ayrıca, Suudi Arabistan’ın petrol üretimini artıracağına ve pazar payını geri almak için varil başına 100 dolar hedefinden vazgeçmeye hazır olduğuna ilişkin haberler, fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

    Bu gelişmeler, OPEC+ ülkelerinin mevcut arz kesintisi anlaşmalarından geri çekilebileceği yönündeki endişeleri artırdı. Şu anda OPEC+ grubu tarafından yapılan günlük arz kesintisi 5,86 milyon varil olarak hesaplanıyor. Bu miktar, küresel talebin yaklaşık yüzde 5,7'sine karşılık geliyor ve 2022 sonundan bu yana üye ülkelerin farklı zamanlarda açıkladıkları üretim kesintilerinin toplamını oluşturuyor.

    Brent petrolde teknik olarak 73,36 ile 76,44 dolar seviyeleri direnç, 70,28 ile 67,20 dolar seviyeleri ise destek aralığı olarak izlenebilir.

    PETROL FİYATLARI | Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu (27 Eylül 2024)

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow